Koalicija med Erjavcem in Jankovićem je popolna farsa – v resnici gre za oblikovanje rusko-iranske poslovno-mafijske naveze!

Karl Erjavec in Zoran Janković (Foto: STA)

POP TV se je včeraj razpisal, da naj bi na podlagi neuradnih informacij ljubljanski župan Zoran Janković sestavljal predvolilno koalicijo s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem in to vse z namenom, da bi Janševi Slovenski demokratski stranki preprečil, da bi zmagala na volitvah 3. junija. Politični komentator Bernard Brščič je tovrsten način oblikovanja koalicije označil kot popolno farso in kot neke vrsto “penzo-paket 2018” – kupiš Erjavca, dobiš Jankovića. Glede pakta Erjavec-Janković obstajajo tudi zelo verjetne navedbe, da ta že predstavlja politično krilo rusko-iranske poslovno-mafijske združbe, v katero so vključeni poslovneži Janez Škrabec, Željko Puljić, Miloš Urbanija in Saša Geržina.

Zoran Janković je po prepričanju ekonomista in političnega analitika Bernarda Brščiča toliko preudaren, da se vendarle ni podal na volitve, saj bi glede na mlinske kamne, ki jih nosi okoli vratu, na volitvah gladko pogorel. “Zelo težko bi dosegel parlamentarni prag, praktično nemogoče je, da bi posegel tako visoko, da bi bil relevanten deležnik v odločitvah o sestavi koalicije, in zato se je odločil za skrajno čuden način za parlamentarno demokracijo. Ne gre samo za netipičen, ampak tudi za nezdružljiv način s parlamentarno demokracijo, da bo koalicijo sestavljal nekdo, ki sploh ne bo nastopil na volitvah.”

Voda v grlo teče tako Jankoviću kot tudi Erjavcu
“Skratka, popolna farsa in samo znak velike zagate, v kateri se je znašla slovenska levica, ko ne najde praktično novega obraza,” navaja Brščič in dodaja, da so vsi ti akterji levice amortizirani. “Tako kot se je poljubljal z Mirom Cerarjem, je tudi ta včerajšnji poizkus oblikovanja te koalicije ponovitev poljubljanja dveh političnih mrtvecev. Mislim, da to ni le znak, da teče voda v grlo Jankoviću, ampak tudi Erjavcu.”

Bernard Brščič

Dejstvo namreč je, da Jankovićeva Pozitivna Slovenija na prihajajočih volitvah ne bo nastopila, kot razlog pa je navedla, da se je za ta korak odločila zato, ker ne želi drobiti glasov na levici. Sicer pa so iz Jankovićeve stranke po navedbah STA sporočili, da se bodo v volitve vključili na aktiven način in to tako, da bodo z angažmajem povezovanja moči usmerjali v združevanje političnega bloka na levici, z namenom, da se Janševi SDS, ki ji vse javnomnenjske ankete napovedujejo zmago, prepreči zmago na volitvah.

Foto: STA

Medtem, ko glede pakta Erjavec-Janković obstajajo navedbe, da ta že predstavlja politično krilo rusko-iranske poslovno-mafijske združbe, v katero so vključeni Škrabec, Puljić, Urbanija in Geržina, POP TV poroča, da naj bi Janković s povezovanjem pričel pri Erjavcu, pogovori med njima pa naj bi bili v sklepni fazi. Sledila naj bi še določitev skupnih programskih točk, pri čemer naj bi bil fokus na ranljivosti levice in preprečevanje še večje “nevarnosti”, ki naj bi jo prinesla zmaga Janše. Njuno sodelovanje naj bi bilo uradno potrjeno v sredo, tako Erjavec kot Janković pa sta se zavila v molk.

H. M.