fbpx

Obljubljali so strokovne kadre, sedaj pomembna mesta dodeljujejo političnim odpadnikom brez ustrezne izobrazbe

Poslanec LMŠ Robert Pavšič. (Foto: STA)

Generalni sekretar Državnega zbora RS naj bi bil nekdo, ki je čim bolj strokoven in nevtralen. Očitno pa ima Gibanje Svoboda drugačne načrte. Navkljub obljubam prvaka gibanja Roberta Goloba, da bodo izbirali le strokovne kadre, so se odločili, da bo generalni sekretar Državnega zbora RS nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki se lahko pohvali le z izobrazbo gimnazijskega maturanta in srednješolsko računalniško in komercialno izobrazbo, ki jo je pridobil na Izobraževalnem centru Memory.

Če Pavšičevo izobrazbo primerjamo z izobrazbo aktualne generalne sekretarke Državnega zbora RS Uršulo Zore Tavčar, lahko vidimo veliko razliko. Zore Tavčarjeva je namreč pridobila univerzitetno diplomo iz mednarodnih odnosov, opravila pa je tudi izpit iz državne uprave.

Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je sicer v nedavnem uvodu pogovora za Studio City povedal, kako naj bi “na polno podpiral meritokracijo”. Spletne enciklopedije jo definirajo kot sistem, v katerem se funkcije osvaja s talentom, izobrazbo, trudom. Skratka, z rezultatom. – Sistem, ki Golobu pade že na Pavšiču, Šarcu in Bratuškovi,” ob tem kritično opozarja urednik Planet TV Mirko Mayer

Del intervjuja kandidata za generalnega sekretarja DZ v Financah, ki razkriva njegove izkušnje z delom v cirkusu.

Generalni sekretarji DZ, čim manj politično izpostavljene osebe
Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič je ob novici, da bo funkcijo generalnega sekretarja prevzel kar poslanec stranke, povedal, da je potrebno zavedanje, da gre v tem primeru za specifično funkcijo. Generalni sekretar državnega zbora mora namreč paziti na interese tako koalicijskih in opozicijskih strank. Ob tem pa je Zorčič poudaril, da je bilo doslej v veljavi nenapisano pravilo, da so generalni sekretarji osebe, ki so čim manj politično izpostavljene, torej čim bolj nevtralne. “Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja,” je še dodal Zorčič.

Nad izbiro Urške Klakočar Zupančič niso zadovoljni v poslanskih skupinah NSi in SDS. To, da Pavšič nima primerne izobrazbe za takšno funkcijo, meni dosedanji vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Horvat namreč meni, da bi moral mesto generalnega sekretarja zasedati nekdo z organizacijskimi in strokovnimi karakteristikami. Pravi, da so pričakovali nekoga z nekoliko boljšo izobrazbo. V SDS opozarjajo, da Pavšič ni primerna izbira, ker gre za nekdanjega poslanca LMŠ. Kot je dejal, Pavšičeva retorika v tem mandatu ni bila ravno prijazna. Naslavljal nas je s kriminalci, diktatorji in podobnim. “To mesto bi v skladu z običajem morala zasesti oseba, ki je vsaj na videz nevtralna. To je za nas negativno presenečenje glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu,” je po poročanju STA povedal Danijel Krivec.

“Generalni sekretar DZ, ena redkih funkcij, ki je ni uspelo posvinjati nobeni vladi doslej v 30 letih obstoja slovenske države, ne trem Janševim vladam, ne Šarcu, ne Bratuškovi. Manj kot tri tedne po volitvah pa bo to uspelo Gibanju Svoboda. Čestitke!!” je glede izbire Pavšiča kritičen politolog dr. Miro Haček. Na prvem mestu je strokovnost, je Golob velikokrat poudaril v odgovor na številna vprašanja okrog kadrovanja po ministrstvih. Z izbiro desne roke predsednice Državnega zbora RS pa kažejo, da si kriterij strokovnosti očitno razlagajo po svoje. Le kaj nas čaka pri drugih kadrovanjih?

Sara Kovač