Obrambni minister Tonin ukrepa: inšpekcijski nadzor nad Obveščevalno-varnostno službo MORS zaradi primera Škerbinc in nezakonitega nadzora nad njim!

Miha Škerbinc (Foto: STA)

Minister za obrambo Matej Tonin je julija zaprosil inšpektorat za obrambo, naj izvede inšpekcijski nadzor v obveščevalno varnostni službi, so za STA potrdili na ministrstvu. Gre za nadzor nad izvajanjem postopkov in pooblastil, ki jih je služba izvedla aprila 2019 v zvezi s preverjanjem ravnanja poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca.

Obveščevalno varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo je aprila lani namreč opravila zaslišanje Mihe Škerbinca, ker naj bi ta neprimerno govoril o zdravstvenem stanju tedanje načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. Pozneje je bil Škerbinc sicer razrešen, danes pa je ponovno poveljnik poveljstva sil.

V političnih krogih je zaslišanje na poveljstvu sil že tedaj vzbudilo precej razburjenja in medsebojna obtoževanja o zlorabi položaja med tedanjo opozicijo in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. To je bil tudi eden od razlogov, zaradi katerih se je Erjavec moral zagovarjati na interpelaciji, ki pa jo je uspešno prestal.

Da je bil nadzor na Škerbincem nezakonit, je ugotovila že parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb
Ravno na dan interpelacije Erjavca pa ga je Škerbinc ovadil  zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 257. členu kazenskega zakonika, poleg njega pa še šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča. Škerbinc ju je ovadil, ker sta odredila nezakonit nadzor obveščevalne službe, ki je na poveljstvu sil ves dan zasliševala zaposlene, kaj je Škerbinc govoril sodelavcem in vojakom o razlogih bolniške odsotnosti Ermenčeve. Škerbinca samega niso zaslišali. Da je bil ta nadzor nad Škerbincem in raba policijskih pooblasti, ko ni bilo nobene ovadbe, nezakonit, je ugotovila že komisija za nadzor obveščevalnih služb.

Karel Erjavec in Alenka Ermenc (Foto: STA)

Gašper Blažič