fbpx

Obstaja nevarnost, da se ponovno odpre ‘balkanska pot’

Foto: epa

Poslanci Evropskega parlamenta so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o tem, kako preprečiti nezakonito priseljevanje in tihotapljenje ljudi prek Sredozemlja. V razpravi je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

Migracije so poleg terorizma najbolj žgoče vprašanje evropske javnosti. To moramo razumeti kot naročilo politiki, da naredi vse, kar je mogoče, da nezakonite migracije zajezi,” je izpostavil evropski poslanec Zver.

Opozoril je na to, “da smo v zadnjem letu in pol uspešnejši v boju proti ilegalnim migrantom, ter zlasti tihotapcem”, saj Evropska unija sprejema potrebne ukrepe, kot je na primer ukrep, povezan s paketom pametnih meja. “Reformiramo tudi azilni sistem in krepimo, čeprav prepočasi, evropsko mejno in obalno stražo,” je dejal, hkrati pa dodal, da “učinkovit nadzor zunanje meje postaja eksistencialno vprašanje Unije.

Balkanske države je treba opozoriti na novi migrantski val
Milan Zver
je izpostavil, da morajo tako EU kot države članice postati bolj odporne na prihodnje krize, saj obstaja realna možnost, da se bo  balkanska pot spet odprla. “Sistem vračanja iz Grčije v Turčijo ne deluje dobro, ker grški organi niso sposobni obdelati drugostopenjskih pritožb glede prošenj za mednarodno zaščito,” je nadaljeval in dodal, da je to razlog, da se kapacitete na otokih (t. i. ‘hot spots’) nevarno krčijo. “Posledično se ponovno odpira verjetnost selitve na grško kopno in potem seveda naprej na sever,” je poudaril dr. Zver, in izpostavil tudi primer Turčije.

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu. (Foto: SDS)

Zver je poudaril, da so tihotapci, ki rekrutirajo v Turčiji, spet dejavnejši. “To, kako nestabilni so odnosi s turško vlado, pa tako ali tako vemo. Zato moramo balkanske države opozoriti na nevarnost novih valov ilegalnih migracij,” je bil jasen. Evropski poslanec je še izrazil upanje, da se bodo Unija in njene države tokrat drugače odzvale na ta posel, od katerega imajo korist le tihotapci in države, ki že dalj časa destabilizirajo EU.

C. Š.