fbpx

Obstrukcija večine aktivnosti DZ je zelo skrajna poteza, ki bo v prvi vrsti škodila poslanski skupini LMŠ in njenim poslancem!

Foto: STA

Od jutri naprej, napovedujemo obstrukcijo dela Državnega zbora, razen tistih delov, ki opoziciji omogočajo, da izvaja na nek način nadzor oziroma poskuša zamenjati vlado,” je včeraj po kolegiju DZ povedal poslanec LMŠ Brane Golubovič. Pojasnil je tudi, da bodo uporabili orodja, ki jih predvideva ustava – ustavna obtožba, kontruktivna nezaupnica, interpelacija, preiskovalna komisija. Torej, nič kaj pretirano novega – vse to so namreč počeli tudi že sedaj. “Ideja se mi zdi slabo premišljena tudi z vidika politične strategije, saj bo koristila predvsem ostalih strankam opozicije, ki bodo tako dobile večji delež medijske pozornosti, pa tudi vladni koaliciji, ki bo tako lažje dosegla večino v delovnih telesih, kjer bi bil sicer rezultat lahko tesen,” pa je potezo LMŠ komentiral politolog s Fakultete za družbene vede dr. Miro Haček.

LMŠ, SD, Levica, SAB in skupina nepovezanih poslancev so glede na spremenjena koalicijsko-opozicijska razmerja na včerajšnji seji kolegija Državnega zbora že tretjič neuspešno predlagale prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev – torej Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajič in Jurij Lep. Prvi trije so bili prej poslanci stranke SMC, Lep pa je bil poslanec stranke DeSUS. Kolegij po poslovniku sicer lahko upošteva nepovezane poslance, ni pa to nujno potrebno. Glede na to, da poslanci SMC Mojca ŽnidaričDušan Verbič in Monika Gregorčič tisti, ki zasedajo vodilna mesta v dotičnih odborih, marsikdo ob tem pomisli, da se morda  želijo Zorčič, Sluga in Rajić želijo osebno maščevati nekdanjim kolegom iz matične poslanske skupine, ki so jo nedavno zapustili.

Če danes ob 14. uri na kolegiju poslancev Državnega zbora (že tretjem na to temo) ne bo sprejet razrez mest v delovnih telesih, bo LMŠ obstruirala delo ZD in se vidimo samo še na seji o ustavni obrožbi predsednika vlade in povsod, kjer ima opozicija svoja orodja. Ohraniti želijo večino v odborih. Dovolj,” je včeraj napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. KUL, ki ga sedaj poleg strank SD, Levica, LMŠ in SAB sestavljajo še nepovezani poslanci, so že včeraj povedali da če jim ne uspe doseči želenega pri delitvi funkcij v parlamentarnih telesih, predlagajo sklep o razveljavitvi terminskega programa državnega zbora za mesec maj in prekliče vse že sklicane seje komisij in delovnih teles, povezane s pripravo na redno zasedanje maja. To bi v praksi torej pomenilo nekakšno obliko bojkota Državnega zbora RS. “Zaradi porušenih razmerij v delovnih telesih, ki so v nasprotju s poslovnikom, ocenjujemo, da bi vsakršno glasovanje oz. sprejemanje odločitev v takšnih okoliščinah bilo nelegitimno in potencialno nelegalno,” so ob tem zapisali.

“Obstrukcija sej v DZ je določena v 65. členu poslovnika in je orodje opozicije. Obstrukcija ne pomeni, da bomo sedeli doma, temveč se jo napove na vsaki seji posebej,” je še pojasnil Šarec in poudaril: “Kjer bomo s svojimi glasovi imeli možnost preprečiti škodo, bomo glasovali.” Glede škodovanja je sicer povedal kar prav, le zmotil se je, ko je zapisal “preprečiti škodo” – bolj pravilno bi namreč bilo “povzročiti”.

Preostali del KUL-a se očitno za obstrukcijo še ne bo odločil
Koaliciji so s to potezo sicer naredili bolj kot ne uslugo, saj bo glasovanje na odborih brez njihovih prestavnikov manj tesno, kot bi bilo sicer. Preostali del KUL opozicije bo sicer očtino še počakal na protipredlog koalicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih. “Tudi jaz bi šel najraje domov in kar doma ostal. Ampak ne vem, če imamo ta privilegij, da vendarle ne povemo ljudem kaj je narobe na vsebinskem delu,” je dejal poslanec SD Matjaž Han. Janja Sluga pa je dejala, da je obstrukcija orodje opozicije, ki pa je štirje nepovezani poslanci nimajo, ker niso člani delovnih teles in jih zato tudi ne morejo obstruirati.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1389843830187380737?s=20

Skrajna poteza, ki bo v prvi vrsti škodila poslanski skupini LMŠ in njenim poslancem
Politolog in profesor dr. Miro Haček meni, da je ta poteza stranke LMŠ res nekoliko nenavadna. V skladu z ustavo in poslovnikom DZ seveda nihče ne more poslanca prisiliti, da se udeležuje sej DZ in sej delovnih teles, katerih član je. Enako velja tudi za celotno poslansko skupino. Kljub temu pa je obstrukcija večine aktivnosti DZ zelo skrajna poteza, ki bo v prvi vrsti škodila poslanski skupini LMŠ in njenim poslancem, in sicer tako glede nezmožnosti uveljavljati in predstavljati svoje poglede v zakonodajnem postopku, nezmožnost predstavljati alternativo nasproti vladni politiki, nezmožnost predstavljati interese, ki jih morebiti vladna večina zanemarja, zdaj pa jih bo enako zanemarila tudi poslanska skupina LMŠ, pa vse do bistveno zmanjšanih prihodkov poslancev, saj se bo njihova odsotnost konkretno poznala tudi na prihodku.

dr. Miro Haček (Foto: STA)

“Ideja se mi zdi slabo premišljena tudi z vidika politične strategije, saj bo koristila predvsem ostalih strankam opozicije, ki bodo tako dobile večji delež medijske pozornosti, pa tudi vladni koaliciji, ki bo tako lažje dosegla večino v delovnih telesih, kjer bi bil sicer rezultat lahko tesen,” je komentiral Haček ter dodal, da pa potrjuje ta poteza na že dlje časa prisotno zaznavo, da ima še zlasti poslanska skupina LMŠ na čelu s predsednikom te stranke g. Šarcem težave z osnovnim razumevanjem delovanja parlamentarne demokracije ter razmerij med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti. “Morda bi obstukcija še imela smisel pri eklatantni kršitvi poslovnika DZ, v primeru nepovezanih poslancev in njihovega članstva v delovnih teles pa sploh ne gre za kršitev poslovnika DZ, kaj šele za v nebo vpijočo kršitev poslovnika, ki bi morda upravičeno izzvala tako skrajne poteze,” je sklenil profesor politologije.

Sara Bertoncelj