fbpx

Erjavec blokiral solidarnostni dodatek za socialno ogrožene upokojence! Bolj pomembni so mu osebni in parcialni interesi globoke države!

Karl Erjavec (Foto: STA)

Predsednik Demokratične stranke upokojencev Karl Erjavec ni prišel na sestanek predsednikov strank SDS, SMC, NSi in DeSUS ter tako onemogočil obravnavo sedmega protikoronskega paketa, ki poleg pomoči gospodarstvu zaradi posledic epidemije, določa tudi solidarnostni dodatek za upokojence. Kot kaže so mu bolj pomembni povsem drugi interesi kot skrb za upokojence. Erjavec je sicer prevzel DeSUS z izjemno šibkim političnim kapitalom, saj je na zadnjih parlamentarnih volitvah prejel zgolj 394 glasov.

Karl Erjavec je na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je kandidiral v Tržiču, zbral pičlih 394 glasov državljank in državljanov, kar več kot jasno dokazuje, da ne uživa podpore javnosti. Številne afere med političnim udejstvovanjem in prazne obljube okrog izboljšanja položaja upokojencev so zahtevale svoj davek. Članstvo je bilo tedaj upravičeno razočarano nad katastrofalnim volilnim rezultatom na državnozborskih volitvah, k čemur je nedvomno pripomoglo sodelovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v okviru Levega bloka.

“Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat,” je glede volilnega izkupička na državnozborskih volitvah zatrdil Karl Erjavec in priznal, da je bilo povezovanje z Jankovićem napaka. “Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje drugače storil,” je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene reakcije na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah za razliko od drugih soočen “z nekaterimi povsem družinskimi zadevami”. DeSUS je bila v kampanji “napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni”, je ocenil.

Foto: Twitter

Do poloma prišlo tudi na evropskih volitvah
Kljub temu, da so državljani presodili, da Erjavec ni primeren za vlogo predstavnika ljudstva v hramu demokracije, je predsednik LMŠ Marjan Šarec v njem videl potencial, da zasede stolček ministra za obrambo. To pa Erjavcu ni pomagalo, da bi doživel uspeh na nedavnih volitvah v Evropski parlament. Stranka je namreč izgubila mesto v Evropskem parlamentu, kjer jo je do tedaj zastopal Ivo Vajgl, ki pa se ni odločil za vnovično kandidaturo. Tako je stranka skušala na svoji listi reciklirati evropskega poslanca Igorja Šoltesa, sicer vnuka zloglasnega Edvarda Kardelja, ki se je na predhodnih evropskih volitvah v Evropski parlament uvrstil s svojo instant stranko Verjamem, pomembno vlogo pri tem pa so odigrali tudi osrednji mediji.  Kljub temu, da je DeSUS na koncu prejel 5,65 odstotka glasov, je Erjavec zatrdil, da rezultat naj ne bi bil slab. V svoj bran je namreč za STA zatrdil, da je bila stranka na meji in je zanje “zmanjkalo prostora”.

Vrnitev Erjavca je prižgala alarme tistih, ki si kljub epidemiji na vsak način želijo na oblast. Ker so videli, da projekt KUL pod vodstvom Jožeta P. Damijana, kjer so lastne interese postavili pred skupne, ni niti najmanj konkretiziran, še manj pa realno izvedljiv, je Šarec povlekel potezo v smeri, s katero se želi dokopati do cilja, ki ga ne skriva od odstopa dalje, to so predčasne volitve. Potem, ko je Šarec glede Damijana zatrdil, da se včasih vede, kot  “vegetarijanec na kolinah” in da ni prepričan v njegove namere, je postalo jasno, da mu Damijan ne predstavlja več rešilne bilke. To pa je dokazal tudi v torek zjutraj, ko je na Twitterju jasno napisal, da si v LMŠ na mestu mandatarja želijo Erjavca. Torej želijo si osebo, ki sploh ni uspela priti v Državni zbor RS, bila pa bi odlična za mesto mandatarja v tako zahtevnem času? Narobe svet.

Kakšen je način dela z Erjavcem na čelu Desus, pa smo lahko videli v sredo, 16. decembra 2020. “Pred vsako sejo Vlade RS je sestanek predsednikov strank SDS, SMC, Nove Slovenije, DeSUS za uskladitev odprtih zadev. Karl Erjavec je danes udeležbo odpovedal (niti ni poslal podpredsednika) in tako žal onemogočil obravnavo PKP7, kjer več odprtih zadev,” je malo pred 19. uro preko Twitterja sporočil premier Janez Janša, ki je obnašanje starega-novega predsednika DeSUS označil za neodgovorno. Iz DeSUS so namreč zgolj poslali sporočilo, da “predsednik g. Erjavec sporoča, da se usklajevalnega sestanka koalicije ne bo udeležil, ker bomo jutri na organih stranke obravnavali položaj stranke DeSUS v koalicij.” Sporočilo je v imenu Erjavca poslala poslovna sekretarka DeSUS Majda Glavonjič. Namesto, da bi uspešno sprejeli PKP7, ,s katerim bi se pomagalo v zdravstvu, gasilcem, prevoznikom, pri kritju fiksnih stroškov podjetij, olajšalo prejemanje pomoči in pomagalo socialno najšibkejšim, med drugim mladim družinam in ravno upokojencem, je Erjavec to porinil na stran.

Nina Žoher