fbpx

Jože P. Damijan, Bogdan Biščak in Drago Kos: Od srečanja na kavi do brutalnega boja za oblast!

Drago Kos, Bogdan Biščak and Jože P. Damijan. (Foto: Twitter)

Vse bolj se razvija zgodba o tem, kako je potekal pogovor v gostinskem lokalu pred Ekonomsko fakulteto. Na kavi so se zbrali kandidat za mandatarja s strani opozicijskih strank, tako imenovane koalicije KUL, Golobičev lobist in nekdanji vodilni politik strank LDS in Zares, Bogdan Biščak ter prvi predsednik KPK in policijski agent Drago Kos. Danes je Damijan kandidat za mandatarja tehnične vlade, Kos in Biščak pa operativca, ki imata cilj, Damijana spraviti do položaja preko svojih kanalov.

Pred časom je raziskovalni novinar Bojan Požar objavil fotografijo treh vidnih simpatizerjev levice, ki so sestankovali ob kavi pred ekonomsko fakulteto. Sestankovali so redni profesor na ekonomski fakulteti, sedaj pa že javno znani kandidat za mandatarja tako imenovane koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan, nekdanji vodilni politik in lobist Gregorja Golobiča v stranki LDS in Zares Bogdan Biščak ter policijski agent, prvi predsednik KPK in mož odgovorne urednice Pop TV Tjaše Slokar Kos, Drago Kos.

Že takrat se je šušljalo, da za tem sestankovanjem tiči več kot le kava, saj je Biščak tvitnil, da pričakuje odstop predsednika vlade Janeza Janše. Te informacije pa so se izkazale za več kot pravilne, ko je v javnost prišla novica, da je opozicija pripravljena na prevzem oblasti s tako imenovanim “tehničnim mandatarjem” v vlogi ekonomista Damijana, ki je še nedolgo tega takratno ministrico in podpredsednico vlade označil za “kurbo s plesa”. Kot je povedal v oddaji Boris Tomašič, je sedaj vidno, da je v svoj program, kot “neodvisni strokovnjak” povabil prvake strank LMŠ, SD, SAB in Levice. “Še posebej zabavno je, da ti, ki bi zdaj spet radi sestavili vlado, v tisti, ki so jo imeli, niso znali sodelovati in se tudi osebno ne prenašajo,” pa je dejal v intervjuju za Delo nekdanji Drnovškov svetovalec in eden najbolj uveljavljenih komunikatorjev Dejan Verčič.

Kandidat za tehničnega mandatarja koalicije ustavnega loka Jože Damijan. (Foto: STA)

Na levici je tako šlo za obupno iskanje mesije na levem političnem polu. Po mnenju Verčiča je šlo za režisersko iskanje lika, ki bi se bil pripravljen žrtvovati za omrežje tranzicijske levice ali kot je zapisal Rado Pezdir: “Poskusili so z Aleksandrom Čeferinom, direktorjem Krke Jožetom Colaričem, predsednikom in delnim lastnikom BTC City Jožetom Mermalom, a so vsi zavrnili vlogo koristnega idiota.”

Foto: STA

Tomašič meni, da v ozadju tega dogajanja stoji ravno Golobič
Po mnenju Tomašiča novoustanovljeni lok na prvi pogled spominja na državljansko pobudo. “A videz vara. Ne gre zgolj za kakšno državljansko pobudo. Kot vse v Sloveniji, tudi to ni naključje,” je še pojasnil Tomašič. Po njegovem mnenju je ravno Golobič tisti, ki je zadolžen za rušenje Janševe vlade. “Dobil sem ekskluzivne informacije,” je še povedal Tomašič. “Obstaja skupina ljudi, ki jih operativno vodi – in tu so potem še nadaljnji operativci – Gregor Golobič. Njegov šef vemo, da je Milan Kučan.” 

Gregor Golobič (Foto: STA)

Tomašič je še spomnil na Golobičevo vlogo v preteklosti, ko je bil sprva generalni sekretar LDS, v času, ko je še bil predsednik te stranke Janez Drnovšek. “On je bil tisti operativec, ki je vse vodil v ozadju, ki je zagotavljal, da se nič ne zgodi brez soglasja stricev iz ozadja,” je dejal Tomašič. Medtem ko je LDS po prerani smrti Drnovška propadla, pa je Golobič ustanovil svojo stranko Zares, a mu v politiki ni najbolje uspelo.

Od protestov, do prestopov in podkupovanj
Pri tem je potrebno poudariti, da gre v tem primeru za brutalen poskus rušenja vlade. “Ta akcija je brutalna. Videli smo od protestov, do nespodobnih ponudb poslancem, do groženj, podkupovanja. Vse živo se dogaja v ozadju”. Golobiču pa naj bi tako pomagal kar njegov lobist, ki je z Damijanom sestankoval na kavi, Biščak. Spomnimo se tudi prestopanj v državnem zboru, kjer je bil najbolj zanimiv prestop Gregorja Židana iz stranke SMC v SD. Kot ključni akter se po njegovih besedah pojavlja tudi medijski tajkun Martin Odlazek, ki ima v svoji lasti več kot polovico radijskega prostora in časopise ter revije kot so Reporter, Ekipa in Svet24.

Madia24, revije, Foto: sta

Tranzicijski tajkun Odlazek preko neposrednega lastništva različnih podjetij ter neposrednega lastniškega ali upravljavskega vpliva obvladuje večinski tržni delež v radijski dejavnosti na trgu Republike Slovenije. Svojega deleža oziroma koncentracije na trgu pa ni nikoli proglasil Agenciji za varovanje konkurence, o čemer smo že pisali. Poleg tega je razvidno, da Odlazek skupaj s svojimi otroki prek podjetja Eurofit, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotki njegovih sedem družinskih članov, neposredno lastniško obvladuje podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o., poleg tega pa smo na Nova24TV že poročali, o Odlazkovem najemu več kot 40 blagovnih znamk nekdanjega založniškega podjetja Delo Revije.

S pomočjo Tomaža Vesela do pritiskov na Počivalška?
Tomašič je kot operativce rušenja vlade navedel še poslanca stranke SD Matjaža Hana, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nenazadnje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki pa je po Tomašičevih navedbah tudi Odlazkov prijatelj. Vesela naj bi se prav tako omenjalo kot možnega mandatarja v prihodnosti. Kot še poroča Tomašič, pa bo Vesel imel odločilno vlogo pri pritisku na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Meni, da bi lahko s pomočjo računskega sodišča obremenili Počivalška in vlado do te mere, da bi Počivalšek v prihodnosti zapustil Janševo vlado.

Sara Rančigaj