Od Unicredit banke se terjajo odgovori, ali je posredovala tajne bančne vloge privatnih družb, kljub temu, da so zakonite! Člani LMŠ so jih grdo izrabili in jih poslali v javnost

Foto: STA

Glede na to, da so mediji poročali, da naj bi madžarska podjetja, ki kapital vlagajo v širitev svojega poslovanja na medijskem področju v okviru celotne EU, opravila tudi transakcije znotraj Republike Slovenije in so pri tem razkrivali tudi domnevno višino transakcij, ki so jih privatna podjetja v svojem poslovanju zakonito opravila v okviru bančne regulative EU, so lastniki podjetja Nova24TV zahtevali, da se poizve ali so osnovni principi bančnega poslovanja v Republiki Sloveniji še skladni s pravili EU. Ugotavljajo namreč, da tajnost bančnih vlog pri takih razkritjih več kot očitno ni zagotovljena.

Poizvedovanje naših novinarjev je razkrilo, da naj bi navedene informacije medijem predala član parlamentarne komisije, ki jo vodi Jani Möderndorfer iz stranke SMC, poslanec stranke Lista Marjana Šarca Alojz Kovačič in strokovni sodelavec komisije Klemen Gliha. Po podatkih našega vira je namreč dvojica Kovačič-Gliha 31. januarja in 3. februarja v “tihi sobi” pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij.

Najbolj pomembno: kako so to izvedli
Več kot očitno je do teh informacij mogoče priti le s posredovanjem bančnih transakcij bank, ki so transakcije opravljale. Po zagotovilih banke, s katero poslujemo (Nova kreditna banka Maribor), sami teh podatkov komisiji niso posredovali, saj se zavedajo pristojnosti in obveznosti, ki jih imajo do svojih strank. Ker na Nova24TV želimo lastnikom predati verodostojne informacije, nam ni pomembno, kdo je medijem informacije razkril, temveč kako so do teh podatkov lahko prišli. Iz tega razloga je direktor Aleš Hojs na predsednika uprave Unicredit banka Slovenija d.d. Marca Giuseppe Esposita poslal dopis, v katerem mu je zastavil tri vprašanja.

Foto: STA/Unicredit banka

Hojs je povprašal, če so podatke o transakcijah privatnih družb, ki so zakonite in se izvajajo v okviru bančnega sistema EU, posredovali parlamentarni komisiji. Zanimalo pa ga je tudi, ali so o posredovanju teh podatkov obvestili tudi stranko (v tem primeru R-Post Media) in ali banka sploh zagotavlja tajnost bančnih vlog in poslovanja. Ker pa so odgovori na zastavljena vprašanja zelo pomembni za nadaljnje odločitve lastnikov vezani na možne postopke zoper banko, je Hojs poprosil za čim hitrejše posredovanje odgovorov. Glede na vprašljivost poslovanja, ki smo mu priča v slovenskem bančnem sistemu, je dopis v vednost poslal tudi regulatorju bančnega sistema Banki Slovenije ter na sedež Unicredit banke v Milanu.

Kovačič odgovarja, da je dolžan varovati tajnost zaupnih dejstev
Sicer je res, da globoka država vsakič v času, ko se sestavlja vlada ali pa so na vidiku predčasne volitve, s pomočjo mainstream medijev poskrbi za blatenje stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše, a vendarle je tukaj potrebno zavedanje, da podatki o denarju in transakcijah niso bili pridobljeni na legalen način. Ko smo v želji, da poizvemo ali je Möderndorferjeva preiskovalna komisija prestopila mejo in okvir svojih pristojnosti, na poslanca Kovačiča in Gliho naslovili vprašanji “Kako so po vašem podatki prišli v medije?” in “Ali ste vi pregledovali podatke in sodelovali pri tem početju?”, smo prejeli odgovor Kovačiča, v katerem je pojasnil, da ima tako kot vsak član preiskovalne komisije vpogled v dokumente, ki zadevajo delo preiskovalne komisije. “V skladu z zakonom sem dolžan varovati tajnost zaupnih dejstev, s katerimi se seznanjamo pri svojem delu.”

Foto: YouTube

Vidimo lahko, da mediji mešajo, kaj pomeni financiranje stranke in kaj financiranje medijev, saj želijo čim bolj očrniti relativno zmagovalko volitev in njenega predsednika, pri tem pa “pozabljajo”, da je Nova24TV zasebno podjetje, ki se financira iz zasebnih virov. To pomeni, da so lastniki tisti, ki se lahko po lastni presoji odločajo o vlaganju. Vsakršno povezovanje financiranja medijev in stranke je tako povsem nesmiselno. Ker je uporaba vseh sredstev proti nasprotniku globoke države postala stalna praksa, smo se odločili, da zadevi pridemo do dna in ugotovimo, kako so mediji do podatkov glede transakcij madžarskih podjetij sploh prišli. Slovenija je le država članica EU in zato je nujno, da so principi bančnega poslovanja v skladu s pravili EU. Odgovori, ki jih je Hojs v dopisu naslovil na predsednika uprave Unicredit banke Slovenije d.d. bodo nedvomno pripomogli k razjasnitvi celotne situacije, še posebej v luči dejstva, da smo v slovenskem bančnem sistemu priča vprašljivosti poslovanja.

Hana Murn

 • VERZIFIKATOR

  Kdo z Madžari vsakič ga pokrona?
  Mar je treba sploh se spraševati,
  koga vendar je rodila mati,
  ki je poročila madžarona?

  • Slovenka

   Ne misli, da je bila na to temo že izrečena zadnja beseda. Še bodo mešali drek in meglo.

  • Gren

   KUČANCA A NE MILAN PLAVI JE MADŽARON !

   • VERZIFIKATOR

    Émil Csukán (Emil Čukan)

    RESNICA O MOŽU

    VEČ RESNIC o možu je krožílo,
    prej učitelju iz šole neke,
    tam iz krajev onstran divje reke,
    se ob vseh ti milo bi storilo.

    Slišati je najmanj pet različic,
    pa je vir pogosto eden isti,
    naj se zmenijo že formalisti,
    da za mozaiček gre iz sličic.

    Enkrat, da je domovini služil,
    zamolči se vsakokrat, kateri,
    (pa ne ve se, pravzaprav, kateri,)
    in da ne zapadeš krivi veri,
    zgodbi boš prikimal, se pridružil.

    Drugič, da je bil mobiliziran,
    dali v vojsko da so ga sovražno,
    ne nazadnje vse to sploh ni važno,
    mólči, da ne boš kako oviran.

    Tretjič, da postal je prostovoljno
    tuje vojske isti mož pripadnik,
    pa potem čez noč da kot odpadnik
    se pridružil rdečim samovoljno.
    (tretjim samovoljno).

    Ali pa, da so ga ti zajeli,
    ko bolezen je na poti staknil,
    ker se mož prepozno je umaknil,
    kaj bi zgodbi takšni ne verjeli.

    Kje, kako ta mož je storil smrt,
    toliko različic je krožilo,
    se tako nejasno govorilo,
    da podatek vsak je s sabo sprt.

    Vsak podatek isto dokazuje,
    da resnica bojda ni le ena,
    prava vsaka je in pa nobena,
    vzame, kar potomstvo potrebuje.

    V bran možá je tega vseh pravic
    brez težav, z lahkoto res stopiti,
    slišali potomca so trditi,
    da je namreč vedno VEČ RESNIC.

    • samotoje

     Moja starša sta rodbino dobro poznala in tudi nista vedela točno povedati, kaj in kako.

     • VERZIFIKATOR

      Seveda ne, ko pa je pri tistih hiši VEDNO VEČ RESNIC.

  • tohuvabohu

   Nekaterim močno gre na jetra
   iz Panonije kar piha vetra.
   Grozen strah se vedno bolj razvija,
   prava to je hungarofobija.

 • Slovenka

  Krti na vsakem koraku. Nekatere bo treba naučiti kozjih molitvic. Vsa burka spominja na tatove, ki se derejo: Primite tatu.

 • Hribouc

  Lepo in logično spraševanje banke, ampak, kaj boste s tem, čudaki?

  Kje je prijava in sprožitev postopkov?

  Kje so madžarski lastniki-zakaj niso udeleženi v postopku?

  DAJTE GA SRAT SPET PO PRAVIČNIŠKO!?

  • Peter

   Res ne vem, je tako težko najeti odvetniško hišo in za vsako tako sranje tožiti seratorje?
   Če tukaj cvilite, mislite, da to zanima gledalce turških nadaljevanj na Poop in tednika ašovćićeve na hanzi, no?

   • Hribouc

    NE VEM KAJ SE GREJO.
    Kaj ima Hojs ali kdorkoli pošiljati pisemca naokrog?
    DILETANTI
    verjetno ima ukaz naj bo milo prizanesljiv, da ne zapizdi javnosti

    Tega pa imamo že več kot poln klinac!

 • Unikatna

  Človek je lahko zabit, pa ugotovi, da je vedno pogrom nad SDS in JJ, ko se bližajo volitve ali takrat, ko bi JJ sestavil vlado. Toda z vsakim pogromom pridobi SDS še več podpornikov.

  Če so dokumente izrabili, morajo odgovarjati in ne spet pod preprogo pomesti!

 • Ivan Ivanovič

  To gre tako: pripadnik bratovščine, ki je v službi globoke države, in je zaposlen v Unicredit banki, je dobil zahtevo od globoke države, da najde zaupne bančne podatke, s katerimi globoka država kani diskreditirati SDS. Podatki so seveda tajnost, varovana z zakonom. Toda globoka država je iznad zakonov in je svojemu agentu v banki zagotovila, da bo poskrbela, da za svoje kaznivo dejanje ne bo nikoli odgovoarjal, četudi bi ga eventuelno razkrili. Tako je to v mafijski državi.

 • Antonius

  Nobena informacija, podatek ni zastonj, zato *predpenzijonski* starci ne smejo biti na odgovornih delovnih mestih. Prodajo informacijo in se zgubijo med upokojenci.
  Mlajši sodijo na take, delovne, službene položaje, ker jih pretehtani premislek vodi, da ne zapravijo svojo službeno kariero in poslovno prihodnost.
  Svetovalci?! Ni jih boljših, od preizkušenih in *predpenzijsko* starih.
  In še dodatek k naslovu.
  *Se terjajo odgovori*?! Kdo sebe terja za odgovore? Sebe se, je vendar povratno osebni zaimek.
  Unicredit banko so zaprosili, ali pa od Unicredit banke zahtevali odgovore.
  Če sem ga dobronamerno pihnil, me bo pa naš dragi Tasilo popravil.

  • tohuvabohu

   Kadar subjekt neke povedi ni znan ali ni pomemben ali ga nočemo izdati, uporabimo tak način trpnika, strokovno se mu reče trpnik z morfemom se.

   • Antonius

    Tohuvabohu, subjekt je poznan, ker novinarka ve, kdo je vprašal in kdo odgovora ni dobil.
    Če se pa Nova karkoli sprašuje, bi moral biti pa naslov prispevka slovnično povsem drugačen.

    • tohuvabohu

     … ali … ali …

     • Antonius

      Na koncu itak ne preostane kaj drugega, kot tako, ali pa tako.

  • jan Gedli

   Ne vem, ali Unikredit banka nima interesa, da obdrži dobrega klienta, ki posluje zakonito, pa tudi svoje dobro ime – poslovni renome – da je vredna zaupanja. Članek je žal precej nedorečen, saj omenja dve banki Unikredit banko in Novo KBM, pri čemer pa ne navaja, katera banka je nakazala denar madžarskega podjetja Novi 24 tv. Iz navedbe v članku: “Po zagotovilih banke, s katero poslujemo (Nova kreditna banka Maribor)” je sicer mogoče dopustiti misel, da je to banka, pri kateri ima Nova 24 tv svoj TRR, čeprav ne navede, kdo je tista oseba, ki se zanjo v stavku piše v prvi osebi množine. Mislim, da bi se novinarka lahko izognila bralčevi potrebi, da kot detektiv preiskuje njeno besedilo, saj je jasnost vendarle enostavna v nasprotju z nejasnostjo. (Tu se vendar ni ničesar prevajalo iz angleščine.)

   • Antonius

    Preprosto. Preko tuje banke Unicredit je bil denar iz madžarske, povsem uradno, posredovan v slovensko banko NKMB.
    Madžarsko podjetje mednarodno posluje preko Unicredit bank.
    Novinarka in njen prispevek pa marsikomu zlahka načneta potrpljenje.

    • jan Gedli

     Skrpucalo človeka nekam pritisne.

 • xtc

  Nekateri spoloh levičarji težko razumejo,da je brskanje po zasebnih TRR jih brez odobritve Furs-a in sodnije kaznivo dejanje.

  • Peter

   Zakaj? Že od nekdaj to delajo, pa nimajo nobenih problemov, no.

  • samotoje

   Lepo, da tako misliš. Še lepše bi bilo, če bi držalo.

 • Slovenka

  Z drugimi besedami, s pravilniki o bančni tajnosti si lahko nekaj obrišemo.

  • Stajerka

   …to ni pravilnik…..to je zakonsko predpisano in predstavlja hujšo kršitev izdaje osebnih podatkov……številka računa, predvsem pa transakcije in finančni podatki so zasebni podatki, ki niso v javnem interesu, razen če se tiče javnih sredstev…..to velja povsod v civiliziranem, predvsem pa poslovnem okolju, kjer so takšne informacije lahko tudi povod kakšnega stečaja ali še česa hujšega…….

 • Stajerka

  …no, pa se je začelo…..z udarci pod pasom…..

  Tržni inšpektorji ovadili Grlićevo in Počivalška

  • tohuvabohu

   Histerija je velika. Rdeči časnikarji so kot otroci: mečejo kamenje v šipe, potem pa jokajo, ko jih fašejo. Večer poroča:
   “Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je najostreje obsodilo napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti.”

 • RATATA

  Sistemskih napak mam poun qrac že zdavni!

  Prekleta starinskaKosma!!

 • Andrej

  Malo bo sitno tudi za to banko, če se masovno izve, da curljajo podatki o klientih. Kdo ji bo še zaupal?