fbpx

Od Unicredit banke se terjajo odgovori, ali je posredovala tajne bančne vloge privatnih družb, kljub temu, da so zakonite! Člani LMŠ so jih grdo izrabili in jih poslali v javnost

Foto: STA

Glede na to, da so mediji poročali, da naj bi madžarska podjetja, ki kapital vlagajo v širitev svojega poslovanja na medijskem področju v okviru celotne EU, opravila tudi transakcije znotraj Republike Slovenije in so pri tem razkrivali tudi domnevno višino transakcij, ki so jih privatna podjetja v svojem poslovanju zakonito opravila v okviru bančne regulative EU, so lastniki podjetja Nova24TV zahtevali, da se poizve ali so osnovni principi bančnega poslovanja v Republiki Sloveniji še skladni s pravili EU. Ugotavljajo namreč, da tajnost bančnih vlog pri takih razkritjih več kot očitno ni zagotovljena.

Poizvedovanje naših novinarjev je razkrilo, da naj bi navedene informacije medijem predala član parlamentarne komisije, ki jo vodi Jani Möderndorfer iz stranke SMC, poslanec stranke Lista Marjana Šarca Alojz Kovačič in strokovni sodelavec komisije Klemen Gliha. Po podatkih našega vira je namreč dvojica Kovačič-Gliha 31. januarja in 3. februarja v “tihi sobi” pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij.

Najbolj pomembno: kako so to izvedli
Več kot očitno je do teh informacij mogoče priti le s posredovanjem bančnih transakcij bank, ki so transakcije opravljale. Po zagotovilih banke, s katero poslujemo (Nova kreditna banka Maribor), sami teh podatkov komisiji niso posredovali, saj se zavedajo pristojnosti in obveznosti, ki jih imajo do svojih strank. Ker na Nova24TV želimo lastnikom predati verodostojne informacije, nam ni pomembno, kdo je medijem informacije razkril, temveč kako so do teh podatkov lahko prišli. Iz tega razloga je direktor Aleš Hojs na predsednika uprave Unicredit banka Slovenija d.d. Marca Giuseppe Esposita poslal dopis, v katerem mu je zastavil tri vprašanja.

Foto: STA/Unicredit banka

Hojs je povprašal, če so podatke o transakcijah privatnih družb, ki so zakonite in se izvajajo v okviru bančnega sistema EU, posredovali parlamentarni komisiji. Zanimalo pa ga je tudi, ali so o posredovanju teh podatkov obvestili tudi stranko (v tem primeru R-Post Media) in ali banka sploh zagotavlja tajnost bančnih vlog in poslovanja. Ker pa so odgovori na zastavljena vprašanja zelo pomembni za nadaljnje odločitve lastnikov vezani na možne postopke zoper banko, je Hojs poprosil za čim hitrejše posredovanje odgovorov. Glede na vprašljivost poslovanja, ki smo mu priča v slovenskem bančnem sistemu, je dopis v vednost poslal tudi regulatorju bančnega sistema Banki Slovenije ter na sedež Unicredit banke v Milanu.

Kovačič odgovarja, da je dolžan varovati tajnost zaupnih dejstev
Sicer je res, da globoka država vsakič v času, ko se sestavlja vlada ali pa so na vidiku predčasne volitve, s pomočjo mainstream medijev poskrbi za blatenje stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše, a vendarle je tukaj potrebno zavedanje, da podatki o denarju in transakcijah niso bili pridobljeni na legalen način. Ko smo v želji, da poizvemo ali je Möderndorferjeva preiskovalna komisija prestopila mejo in okvir svojih pristojnosti, na poslanca Kovačiča in Gliho naslovili vprašanji “Kako so po vašem podatki prišli v medije?” in “Ali ste vi pregledovali podatke in sodelovali pri tem početju?”, smo prejeli odgovor Kovačiča, v katerem je pojasnil, da ima tako kot vsak član preiskovalne komisije vpogled v dokumente, ki zadevajo delo preiskovalne komisije. “V skladu z zakonom sem dolžan varovati tajnost zaupnih dejstev, s katerimi se seznanjamo pri svojem delu.”

Foto: YouTube

Vidimo lahko, da mediji mešajo, kaj pomeni financiranje stranke in kaj financiranje medijev, saj želijo čim bolj očrniti relativno zmagovalko volitev in njenega predsednika, pri tem pa “pozabljajo”, da je Nova24TV zasebno podjetje, ki se financira iz zasebnih virov. To pomeni, da so lastniki tisti, ki se lahko po lastni presoji odločajo o vlaganju. Vsakršno povezovanje financiranja medijev in stranke je tako povsem nesmiselno. Ker je uporaba vseh sredstev proti nasprotniku globoke države postala stalna praksa, smo se odločili, da zadevi pridemo do dna in ugotovimo, kako so mediji do podatkov glede transakcij madžarskih podjetij sploh prišli. Slovenija je le država članica EU in zato je nujno, da so principi bančnega poslovanja v skladu s pravili EU. Odgovori, ki jih je Hojs v dopisu naslovil na predsednika uprave Unicredit banke Slovenije d.d. bodo nedvomno pripomogli k razjasnitvi celotne situacije, še posebej v luči dejstva, da smo v slovenskem bančnem sistemu priča vprašljivosti poslovanja.

Hana Murn