fbpx

Od višine se zvrti: Čeprav ni več predsednik uprave, naj bi se Golobu obetalo preko milijon evrov nagrade!

Robert Golob (Foto: STA)

Izbrancu tranzicijske levice Robertu Golobu se poleg visoke letne plače v znesku pol milijona evrov očitno sodeč po podatkih iz internih dokumentov družbe GEN-I obeta nagrada v znesku kar 1,2 milijona evrov za leto 2022. Kot poroča Siol, gre za sklep skupščine GEN-I, ki se navezuje na individualno pogodbo Goloba. Čeprav je Golob ostal brez pooblastil predsednika uprave GEN-I, mu po informacijah medija nagrada še vedno pripada.

Potem ko se je moral Robert Golob posloviti z vrha uprave GEN-I, je GEN-I pod vodstvom štirih pooblaščencev, ki ne odgovarjajo za nastanek škode, ki bi lahko nastala v našem največjem ponudniku električne energije. Sodeč po besedah poznavalcev so trenutno vzpostavljene razmere, ki so več kot idealne za tiste, ki obvladujejo tok denarja.

Nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob je še pred iztekom tretjega mandata na vrhu uprave poskrbel za izbiro naslednikov. “Mi kot uprava smo dolžni zaradi skrbnega gospodarstva, gospodarjenja, da poskrbimo za dvoje. Da podjetje nemoteno posluje prek pooblaščencev, in to smo naredili,” je Golob zatrdil 17. novembra lani. To pomeni, da so bili pooblaščenci (Eva Knez, Andreja Zupan, Dejan Paravan in Ludvik Bartelj), ki vodijo posle, izbrani s strani Goloba samega. Glede na to, da je znano, da je Paravan pred štirimi leti nastopal na tedaj lokalni novogoriški Listi Roberta Goloba, je več kot očitno, da gre za lojalne kadre.

Foto: Printscreen

Pravniki sicer v zvezi s trenutnim vodstvom opozarjajo, da izbrani direktorji, ki imajo v okviru svojih področij specifična pooblastila, ne morejo več mesecev predstavljati nadomestila uprave. Luka Gaberščik iz odvetniške družbe BGP je poudaril, da to ni mogoče, ker je zahtevnost dela uprave in delovnih področij tolikšna, da je težko to pokriti. “Tudi sicer ima uprava določena delovna področja, ki jih samostojno pokriva brez zaposlenih oziroma brez ljudi na posameznih delovnih mestih,” je dodal.

Dva odstotka pomenita več kot milijon evrov nagrade
Novembra lani je Golob glede svoje zavidanja vredne plače dejal, da je ponosen na svojo plačo in na to, da je Slovenec. “Sem ponosen na to, da sem Slovenec in da plačujem čim več, vse in edine davke tukaj. Zato je ta znesek 214 tisoč evrov. Da. Na letni ravni, neto. Velika plača? Itak. Sem ponosen na njo? Zelo!” je namreč dejal. Kljub temu, da se je navzven govorilo o neto plači, pa je dejstvo, da je Golob GEN-I skupaj s prispevki stal skoraj pol milijona evrov. Če pa vzamemo v obzir sklep skupščine GEN-I, ki je v hrambi SDH-ja, in pod katerim je mogoče najti podpis generalnega direktorja celotne krovne družbe Gen energija Martina Novšaka, ta predstavlja le drobiž. Iz njega je namreč razvidno, da Golobu ob predvidenih 60 milijonov evrov dobička GEN-I v letu 2022, pripade nagrada v višini milijon in dvesto tisoč evrov. “Oziroma dva odstotka, brez omejitve navzgor. Kar ob Golobovih načrtih, da bi ta zlahka kmalu presegla tudi sto in več milijonov, dviguje ta znesek v nepredstavljive višine,” po navedbah Siola opozarjajo analitiki.

Komentator oddaje Ura moči Miran Videtič je v zvezi s tem poudaril, da bi bilo potrebno nedvomno po zdravju vprašati člane skupščine, ki so požegnali take številke. “To je osnovna težava. Verjetno so bili tudi pod pritiskom imena Roberta Goloba, za katerega vemo, da je bil politično zelo dejaven in ki je po moji oceni praktično politik na začasnem delovnem mestu direktorja državnega podjetja,” je dodal.

Verjetno bi pobral nagrado, ki je najvišja vseh časov
Predsednik uprave Krke Jože Colarič, ki predstavlja najbolje plačanega menedžerja v državi, je denimo v letu 2020 skupaj, torej tako plače kot nagrade za uspešnost (ob skoraj 290 milijonih evrov čistega dobička v Krki), prejel le 30 tisočakov več. Ob le petini Krkinega dobička bi tako Golob iz državnega GEN-I bi verjetno pobral nagrado, ki je najvišja vseh časov.

“Neuradno naj bi bila ta odločitev skupščine sprejeta pred odločitvijo ministrstva, da preveri te nagrade. Jaz bi pričakoval vsaj to, da skupščina te svoje sklepe zamrzne do odločitve ministrstva za gospodarstvo. Je pa dejstvo, da je to precej za Slovenijo nenavadno, visoke nagrade, o katerih direktorji državnih podjetij, ne samo v energetiki, tudi v zavarovalništvu ali kjerkoli drugje, lahko samo sanjajo,” je še izpostavil Videtič.

Ker sodišče v Krškem ne ukrepa tako, da bi bila v doglednem času postavljena uprava GEN-I, je v podjetju povsem mogoče morebitno izčrpavanje. Gaberščik iz odvetniške družbe BGP v zvezi s tem opozarja, da družba, ki nima uprave, s tem tudi nima odgovorne osebe. “Vsaka družba ima direktorja ali upravo, poslovodjo ali upravo, imenovano ravno s tem namenom, da se zagotovi odgovornost v določenih prekrškovnih in kazenskih zadevah. Družba, ki je brez uprave, tega nima,” je zatrdil. V primeru, da bi torej pooblaščenci opazili morebitno krajo premoženja države, jim sploh ne bi bilo potrebno o tem poročati.

Sara Kovač