fbpx

Odbor 2015: Ministrica Katičeva naj razreši Harija Furlana, Državni zbor RS pa naj ustanovi preiskovalno komisijo v zadevi Kangler in ostali!

Foto: STA/Twitter

Odbor 2015 za človekove pravice pod vodstvom Željka Vogrina, ki je bil prvotno ustanovljen zaradi zaporednih kršitev človekovih pravic nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki se je znašel v več zaporednih postopkih zaradi uigranega delovanja policije in pravosodnih organov, se je odločil, da v luči nedavnih izjav sodnika Zvjezdana Radonjića k ukrepanju pozove ministrico za pravosodje Andrejo Katič, da ta nemudoma sproži postopke za razrešitev vodje Specializiranega državnega tožilstva mag. Harija Furlana.

V Odboru 2015 so zgroženi in zaskrbljeni zaradi nedavne izjave sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je v zadevi Novič v sodni dvorani javno spregovoril o pritiskih in šikaniranjih, ki jih je bil deležen v zvezi z omenjenim sodnim postopkom. Pri čemer dodajajo, da v zadnjem času beležijo več takšnih postopkov, ki v očeh javnosti povzročajo zaskrbljenost nad odločitvami nekaterih posameznikov v sodni veji oblasti.

V zadevi Kangler je Odbor 2015 ugotovil več kot 23 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. “V tem primeru smo še posebej zaskrbljeni nad informacijo, da je bil ‘izposojeni’ sodnik Okrajnega sodišča v Mariboru Boris Kolmanič deležen pritiskov in šikaniranja, ki jim je bil izpostavljen zaradi oprostilne sodbe Kanglerja in svoje ostre kritike mariborskega tožilca,” izpostavljajo v izjavi za javnost in dodajajo, da je zanimivo, da nato Okrajno sodišče v Mariboru ni več kazalo interesa, da v sodnih zadevah potrebuje okrajnega sodnika Kolmaniča iz Ljutomera. “To predstavlja dodaten dokaz, da imajo očitno na mariborskem okrajnem sodišču nalogo, da Kanglerja obravnavajo na pristranski način, torej nepošteno, kaj šele, da bi mu bilo zagotovljeno pravično in pošteno sojenje. Slednje je razvidno iz zadnjih dveh sodb vrhovnega sodišča,” izpostavljajo.

Foto: STA

Zahtevajo ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in ostali
Odbor 2015 pozdravlja nedavno odločitev sodnika Radonjića, da se je odločil javno spregovoriti o težavah, s katerimi se srečuje pri “poštenem sojenju”. Iz tega razloga so se odločili, da pozovejo predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza Kovšco in predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Dejana Židana, da izvedejo vse ukrepe, da zagotovijo vladavino prava, predvsem pa pošteno in pravično sojenje.

V izjavi tako pozivajo tudi poslance, da nemudoma skličejo izredno sejo odbora za pravosodje in izredno sejo Državnega zbora Republike Slovenije, kjer bodo spregovorili o stanju, ki vlada v slovenskem pravosodju. Predsednik Odbora 2015 Željko Vogrin ob tem izpostavlja nujo, da se glede na številne dokazano zavestne, načrtne in politično motivirano kršitve v sodnih postopkih v zadevi Kangler ustanovi preiskovalno komisijo v zadevi Kangler in ostali.

H. M.