Odbor 2015: Na Okrajnem in Okrožnem sodišču v Mariboru se nadaljujejo kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin!

Foto: STA

V Odboru 2015 za človekove pravice pod vodstvom Željka Vogrina, ki je bil prvotno ustanovljen zaradi zaporednih kršitev človekovih pravic nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki se je znašel v več zaporednih postopkih zaradi uigranega delovanja policije in pravosodnih organov, v izjavi za javnost izpostavljajo, da so bili pred dnevi obveščeni o tem, da se kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin Kanglerju nadaljujejo tako na Okrajnem kot tudi na Okrožnem sodišču v Mariboru. 

Na zadnji obravnavi na mariborskem okrožnem sodišču v zadevi Kangler je obramba Kanglerja zahtevala izločitev sodnice Alenke Golčer, saj je ta po sodbi vrhovnega sodišča Kanglerju v številnih točkah kršila pravico do obrambe ter s tem posegala v njegove človekove pravice in temeljne svoboščine, poudarjajo v Odboru 2015.

21. maja letos je Marjan Premzl, predsednik Okrajnega sodišča v Mariboru, zavrnil izločitev Golčerjeve ter s tem dopustil, da sodnica v sodnem procesu Kanglerju še naprej krši človekove pravice, izpostavljajo in ob tem opozarjajo, da na Okrožnem sodišču v Mariboru sodnica Alenka Topalovič nadaljuje s postopkom zoper Kanglerja in na ta način brani in ščiti svojega sodelavca, sodnika dr. Janeza Žirovnika. Čeprav je obramba Kanglerja na podlagi utemeljitev zahtevala njeno izločitev, pa je Alenka Zadravec, predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru, zahtevo za izločitev gladko zavrnila.

Foto: STA

Pri okrožni sodnici Andreji Lukeš na Okrožnem sodišču v Mariboru istočasno teče postopek zoper druge obdolžence, ki so vezani na odločitev takratnega preiskovalnega sodnika Žirovnika v zadevi Kangler. Sodnica Lukeševa je 29. marca sprejela sklep, s katerim je v točkah 8 in 9 izločila sodnika Žirovnika, saj je prišla do ugotovitve, da so bili ukrepi zoper Kanglerja pridobljeni s kršitvijo pravice do nepristranskega sojenja iz 23. člena Ustave Republike Slovenije ter 6. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. “Sklep je pravnomočen,” izpostavljajo v Odboru 2015 in dodajajo, da so naravnost presenečeni, da na istem sodišču ena sodnica upošteva sodbo vrhovnega sodišča in odločitev Okrožnega sodišča v Murski Soboti ter sledi pravnomočnim sklepom, preiskovalna sodnica Topalovičeva pa je v isti zadevi, šest dni po pravnomočnosti sklepa sodnice Lukeševe, nadaljevala s postopkom.

Pozivajo k odreditvi izrednega nadzora
“Iz opisanega je moč sklepati, da je sodnica Topalovičeva pri svojem delu sovražno nastrojena do Kanglerja in nima interesa spoštovati pravnomočnih odločitev Okrožnega sodišča v Mariboru. V Odboru 2015 bomo spremljali tudi nadaljnje odločitve okrajne sodnice Golčerjeve, saj je nedopustno, da se Kanglerju pravica do poštenega sojenja krši še naprej.” V nadaljevanju Odbor 2015 predsednika vrhovnega sodišča mag. Damjana Florjančiča in ministrico za pravosodje Andrejo Katič poziva, da se iz utemeljenih razlogov in zaradi vseh doslej ugotovljenih okoliščin Odbora 2015 odredi izredni nadzor v skladu s pristojnostmi na Okrajnem, Okrožnem in Višjem sodišču v Mariboru.

Foto: STA

“V Odboru 2015 smo že dlje časa seznanjeni in tudi javno opozarjamo na politične pritiske, ki se vršijo na posameznike v policiji, tožilstvu in na sodiščih v primerih zoper Kanglerja, zato nad samim dejstvom o pritiskih v zadevi Kangler, ki jih je javno priznal mariborski tožilec Niko Pušnik, nismo bili presenečeni,” izpostavljajo in pozivajo vse sodnike, tožilce in druge vpletene v Republiki Sloveniji, da če so bili pri svojem delu pod pritiski nadrejenih ali kakšnimi drugimi pritiski oziroma v podobnih okoliščinah, da se obrnejo na kateri koli parlamentarni odbor Državnega zbora Republike Slovenije ali na Odbor 2015.

Pahor naj nemudoma skliče posvet pravnih strokovnjakov
“V zadevi mariborskega tožilca Pušnika se je po štirih letih izkazalo, da sta bila tako takratni pristojni minister kot tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije s strani zaposlenih na državnem tožilstvu v Mariboru o tovrstnih pritiskih obveščena, pa do tega trenutka nihče ni odreagiral oziroma povzel ukrepov. Predsednika Komisije za preprečevanje korupcije gospoda Borisa Štefaneca javno sprašujemo, kdo in na kakšen način je leta 2015 odreagiral na takratno pismo zaposlenih z Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru?” Ob tem v Odboru 2015 pozivajo predsednika republike Boruta Pahorja, da nemudoma skliče posvet pravnih strokovnjakov o stanju in razmerah, ki vladajo v pravosodju, ter da obravnavajo primere, ki v slovenskih sodnih procesih izstopajo. Pozvali pa so tudi predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšco, da na prvo redno sejo državnega sveta uvrsti pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in drugi, ki je že bila sprejeta na matičnem delovnem telesu.

H. M.

 • večni srb

  Če so vse človekove pravice pri nas zgolj relativne in sistemsko kršene zgolj peščici izpostavljenih in vplivnih posameznokov, potem govorimo o politični koleteralni škodi. Ko bo nekdo delal mariborske konce spet kot so bili med nemško okupacijo in masovno zatiral teetjerazredne pohorce, potem se bomo pa začeli drugače pogovarjati.

 • Kučko pod pručko

  Dokler se ne znebimo Kratkonogega in totalno ne razhajkamo komunajzarsko drhal, ne bo nič bolje. Do tedaj kar pozabimo, da bodo sodišča delovala pošteno in za vse državljane enako.

  Murgelski diktator, duce Milanito Cuciolini nas preveč drži za vrat!!!

 • xtc

  Nekaj si moramo biti na jasnem-sodnik,ki ne upošteva razsodb višjih sodišč oz. zopet krši razsodbe le teh mora biti suspendiran takoj-bodisi ni sposoben,bodisi zlorablja funcijo-drugih razlag ni.
  Seveda pa je treba takoj sprejeti zakon,po katerem sodišča pač ne morejo več vračati sodb nazaj ampak morajo razsoditi tako ali drugače-s tem se postopki bistveno skrjšajo.

  • večni srb

   Takšna sodna praksa bi pomenila, da so vsi, ki pridejo na sodišča kot obtoženi, praktično že obsojeni in kaznovani, ker na višjih sodiščih se ne sprašujejo več kdo, kdaj, kako in kje temveč samo še, če je dobil premalo ali preveč kazni.
   Pravica na koncu naposled vedno zmaga, vsakdo lahko zahteva preverjanje sodbe na Ustavnem in Evropskih sodiščih, kjer se presoja glede na neposredne dokaze. Če verjameš v palčke in če se ti ljubi ukvarjati s tem do smrti, pri nas je najbolj pomembno kaj reče občinska družbena samozaščita, ki se zanaša na trače iz uličnega radia ter posredne najdbe sodelavcev in ovaduhov, in če ima sodnik slučajno tisti dan obrnjeno menstruacijo.
   Evropa vse take sodbe meče naravnost v koš za smeti, je pa res tudi, da do tja ne more vsak, ker rabiš za pritožbo pravno šolo ali nekaj takega, pa tudi sicer ga pri nas ni odvetnika, ki bi ugriznil roko, ki ga hrani in brani pred morebitnim maščevanjem steklih lisic.
   So what, če raje obsodijo sto nedolžnih kot, da bi jim ušel en sam kriminalec, če pa sodnik, tožilec ali pravnik pri nas pomeni, da si absolutno nesposoben odgovarjari komur koli, razen Bogu, ki ga verjetno itak ni.

  • Janez Kepic-Kern

   ŠE TOLE – KOT ZANIMIVOST !

   Gospodu detektivu P.
   iz okoliša Ptuj
   – pa sporočam zanj razveseljivo novico !
   da
   naj ne bo zaskrbljen – dela mu do tedaj,
   ko
   bo postal zaradi starosti – nedelazmožen – zagotovo – NE BO ZMANJKALO !
   KOSOVSKI SRB. POŠTENJAKAR, RAZISKOVALEC – MOMČILO JOKIĆ
   JE
   ŽE V 1. KNJIGI NJEGOVEGA DELA – “TAJNI DOSIJE JOSIP BROZ” – že leta 1992
   OBJAVIL,
   KOPIJO
   ROJSTNEGA LISTA – IZDANEGA NA DUNAJU – 1892. LETA,
   NA KATEREM PIŠE, DA JE Marija BROZ (Javeršek) rodila otroka pod imenom – Franc BROZ.
   Ta
   Marija B. iz Kumrovca je namreč hodila – kot služkinja – delati na Dunaj.
   Ker
   ista ženska – npr. Marija Broz v istem letu 1892
   po bio zakonitostih, danostih – ni mogla roditi – še enega otroka
   to
   seveda pomeni,
   da NITI originalni KOVINAR t.i. Josip BROZ – NI BIL ROJEN LETA 1892 v KUMROVCU ?
   Kakšno
   je vaše mnenje g. detektiv – P. iz Ptuja ?
   Okrog tega ex t.i. MARŠALA TITA
   JE
   PA RES VSE ZELO ČUDNO – MAR NE ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   VIDEOINTERVJUJI IN
   O KNJIGI “TAJNI DOSIJE JOSIPA BROZA” – M. JOKIĆA – CITATNO
   Z INTERNETA
   https://www.google.com/sear

   •Edit•Reply•Share ›

   Avatar
   Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • 9 hours ago
   PONAVLJAM.
   SDS
   NAJ PAZI,
   KAKO SE PODELJUJEJO – LETOS – DRŽAVLJANSTVA – NESLOVENCEM.
   DA
   NE BO PRIHAJALO
   – DO MNOŽIČNIH – PODELJEVANJ ! Na – TIH – PRED JAVNOSTJO – SKRIT – NAČIN !
   Jaz
   Janez Kepic-Kern
   sem bil v ex TITO YU – TUDI NA MEJI. – V JLA !
   Ja?
   ENOSTAVNO JE BILO: JNA vojaki, graničarji – so bili
   NONSTOP
   NA MEJI – S PRAVIM OROŽJEM IN S PRAVIMI NABOJI.
   NOBEDEN SLOVENEC ALI ITALIJAN – NITI SLUČAJNO NI ŠEL “KAR TAKO” ČEZ MEJO.
   NI
   SE STRELJALO !
   VSI SO VEDELI, DA JE NEVARNO
   PA
   NI NIHČE NITI POIZKUŠAL ITI – “KAR TAKO” – ČEZ MEJO. L-R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI SPODNJE BO TREBA
  ZGODOVINSKO
  IN PRAVNO-VELJAVNO – DOREČI !
  SPODAJ
  KOT
  ZANIMIVOST PODAJAM – V KNJIGI M. JOKIĆA NAJDEN DOKUMENT,
  DA
  JE MARIJA BROZ-JAVERŠEK – LETA 18892
  NA
  DUNAJU RODILA OTROKA – Z IMENOM – Franz BROZ ! Čudno – mar ne ?

  SVODODA, MISLLI, GOVORA
  ITD
  – ABSOLUTNO SEM – “ZA”
  NPR.
  Pred kratkim sem temeljito pregledal 1. izdajo knjige kosovskega Srba
  – Momčila JOKIĆA
  TAJNI DOSIJE JOSIPA BROZA iz 1992. leta.
  V
  tej knjigi sem naše zanimiv – DOKUMENT: kopijo izpiska iz matične knjige.
  KNJIGE
  ROJSTEV – NA DUNAJU – LETA 1892.
  V
  TEJ KOPIJI – LEPO PIŠE ! Marija BROZ-JAVERŠEK
  JE
  LETA 1892. – na DUNAJU RODILA OTROKA I IMENOM – Franz BROZ.
  Seveda
  se takoj postavi vprašanje: KDO, ČIGAV OTROK – JE BIL – tisti Franz BROZ !?
  iN?
  Zlasti se postavi vprašanje: KAKO JE ISTA ŽENSKA – MARIJA BROZ-JAVERŠEK
  LAHKO
  V MAJU 1892 – RODILA ŠE T.I. JOSIPA BROZA:
  – KASNEJŠEGA
  KOVINARSKEGA VAJENCA ? – Zagonetno – ni kaj ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  Z
  MOJEGA E-PORTALA “SLOVENIANA”
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.