fbpx

Odbor 2015: Na Okrajnem in Okrožnem sodišču v Mariboru se nadaljujejo kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin!

Foto: STA

V Odboru 2015 za človekove pravice pod vodstvom Željka Vogrina, ki je bil prvotno ustanovljen zaradi zaporednih kršitev človekovih pravic nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki se je znašel v več zaporednih postopkih zaradi uigranega delovanja policije in pravosodnih organov, v izjavi za javnost izpostavljajo, da so bili pred dnevi obveščeni o tem, da se kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin Kanglerju nadaljujejo tako na Okrajnem kot tudi na Okrožnem sodišču v Mariboru. 

Na zadnji obravnavi na mariborskem okrožnem sodišču v zadevi Kangler je obramba Kanglerja zahtevala izločitev sodnice Alenke Golčer, saj je ta po sodbi vrhovnega sodišča Kanglerju v številnih točkah kršila pravico do obrambe ter s tem posegala v njegove človekove pravice in temeljne svoboščine, poudarjajo v Odboru 2015.

21. maja letos je Marjan Premzl, predsednik Okrajnega sodišča v Mariboru, zavrnil izločitev Golčerjeve ter s tem dopustil, da sodnica v sodnem procesu Kanglerju še naprej krši človekove pravice, izpostavljajo in ob tem opozarjajo, da na Okrožnem sodišču v Mariboru sodnica Alenka Topalovič nadaljuje s postopkom zoper Kanglerja in na ta način brani in ščiti svojega sodelavca, sodnika dr. Janeza Žirovnika. Čeprav je obramba Kanglerja na podlagi utemeljitev zahtevala njeno izločitev, pa je Alenka Zadravec, predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru, zahtevo za izločitev gladko zavrnila.

Foto: STA

Pri okrožni sodnici Andreji Lukeš na Okrožnem sodišču v Mariboru istočasno teče postopek zoper druge obdolžence, ki so vezani na odločitev takratnega preiskovalnega sodnika Žirovnika v zadevi Kangler. Sodnica Lukeševa je 29. marca sprejela sklep, s katerim je v točkah 8 in 9 izločila sodnika Žirovnika, saj je prišla do ugotovitve, da so bili ukrepi zoper Kanglerja pridobljeni s kršitvijo pravice do nepristranskega sojenja iz 23. člena Ustave Republike Slovenije ter 6. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. “Sklep je pravnomočen,” izpostavljajo v Odboru 2015 in dodajajo, da so naravnost presenečeni, da na istem sodišču ena sodnica upošteva sodbo vrhovnega sodišča in odločitev Okrožnega sodišča v Murski Soboti ter sledi pravnomočnim sklepom, preiskovalna sodnica Topalovičeva pa je v isti zadevi, šest dni po pravnomočnosti sklepa sodnice Lukeševe, nadaljevala s postopkom.

Pozivajo k odreditvi izrednega nadzora
“Iz opisanega je moč sklepati, da je sodnica Topalovičeva pri svojem delu sovražno nastrojena do Kanglerja in nima interesa spoštovati pravnomočnih odločitev Okrožnega sodišča v Mariboru. V Odboru 2015 bomo spremljali tudi nadaljnje odločitve okrajne sodnice Golčerjeve, saj je nedopustno, da se Kanglerju pravica do poštenega sojenja krši še naprej.” V nadaljevanju Odbor 2015 predsednika vrhovnega sodišča mag. Damjana Florjančiča in ministrico za pravosodje Andrejo Katič poziva, da se iz utemeljenih razlogov in zaradi vseh doslej ugotovljenih okoliščin Odbora 2015 odredi izredni nadzor v skladu s pristojnostmi na Okrajnem, Okrožnem in Višjem sodišču v Mariboru.

Foto: STA

“V Odboru 2015 smo že dlje časa seznanjeni in tudi javno opozarjamo na politične pritiske, ki se vršijo na posameznike v policiji, tožilstvu in na sodiščih v primerih zoper Kanglerja, zato nad samim dejstvom o pritiskih v zadevi Kangler, ki jih je javno priznal mariborski tožilec Niko Pušnik, nismo bili presenečeni,” izpostavljajo in pozivajo vse sodnike, tožilce in druge vpletene v Republiki Sloveniji, da če so bili pri svojem delu pod pritiski nadrejenih ali kakšnimi drugimi pritiski oziroma v podobnih okoliščinah, da se obrnejo na kateri koli parlamentarni odbor Državnega zbora Republike Slovenije ali na Odbor 2015.

Pahor naj nemudoma skliče posvet pravnih strokovnjakov
“V zadevi mariborskega tožilca Pušnika se je po štirih letih izkazalo, da sta bila tako takratni pristojni minister kot tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije s strani zaposlenih na državnem tožilstvu v Mariboru o tovrstnih pritiskih obveščena, pa do tega trenutka nihče ni odreagiral oziroma povzel ukrepov. Predsednika Komisije za preprečevanje korupcije gospoda Borisa Štefaneca javno sprašujemo, kdo in na kakšen način je leta 2015 odreagiral na takratno pismo zaposlenih z Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru?” Ob tem v Odboru 2015 pozivajo predsednika republike Boruta Pahorja, da nemudoma skliče posvet pravnih strokovnjakov o stanju in razmerah, ki vladajo v pravosodju, ter da obravnavajo primere, ki v slovenskih sodnih procesih izstopajo. Pozvali pa so tudi predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšco, da na prvo redno sejo državnega sveta uvrsti pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in drugi, ki je že bila sprejeta na matičnem delovnem telesu.

H. M.