fbpx

Odbor 2015 poslal Cerarju odprto pismo o alarmantnih razmerah na mariborskem sodišču

Miro Cerar (Foto: STA)

Odbor 2015 je predsedniku vlade Miru Cerarju poslal odprto pismo, v katerem ga javno sprašujejo o alarmantnih razmerah na mariborskem sodišču, kjer obstaja kar 40 odstotkov več možnosti, da vam bodo kršili temeljne človekove pravice. Zanima jih tudi, zakaj se minister za pravosodje in predsednik Vrhovnega sodišča v zadevi Franc Kangler izmikata odgovornosti in zakaj se v zvezi s kršenjem osnovnih človekovih pravic ne stori ničesar. Cerarja pozivajo k javni opredelitvi in opravljanju temeljnih nalog predsednika vlade.

Osnovno poslanstvo Odbora 2015 je opozarjanje na množične kršitve človekovih pravic in njihovo preprečevanje. Že leta 2015 so obravnavali hujše kršitve človekovih pravic v zadevi Franc Kangler. Postopke so vodili na Okrajnem, Okrožnem in Višjem sodišču v Mariboru, Odbor 2015 pa je razkril nepravilnosti, ki so jih zoper Kanglerja storili. Izrazili so predvsem zaskrbljenost glede standardov kazenskega prava v Sloveniji, predvsem v Mariboru.

Odprto pismo so naslovili “Kršitve, ki so se zapisale v zgodovino Slovenije“, zapisali pa so naslednje:

“Odbor 2015 je vas in druge predstavnike države večkrat obvestil o hujših kršitvah človekovih pravic zoper Franca Kanglerja, ki so se dogajale na mariborskem okrajnem, okrožnem in višjem sodišču. Do tega trenutka nismo bili seznanjeni, da ste se vi kot doktor ustavnega prava odzvali na katerokoli naše obvestilo. Dne 3. 9. 2017 smo v Pravni praksi in Nedeljskih novicah zasledili članek dveh slovenskih pravnih strokovnjakov, doktorjev pravnih znanosti. Dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak sta raziskovala kršitve človekovih in ustavnih pravic po območjih višjih sodišč in znotraj svoje raziskave razkrila šokantne podatke. Izmed vseh sodišč najbolj bodejo v oči kršitve na mariborskem sodišču, kjer se pravice kršijo izraziteje ter pogosteje. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je 40 % več možnosti za kršitev ustavnih in človekovih pravic na mariborskih sodiščih kot pa na ljubljanskih.

Predsednika vlade dr. Mira Cerarja javno sprašujemo, kako je mogoče, da prihaja v državi, ki ima eno ustavo in en zakon, do takšnih razlik in do takšnega števila kršitev? Ali ste kot predsednik vlade storili vse oziroma sploh karkoli, da se to v prihodnje ne bi več dogajalo? Zakaj se minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič in predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijan Florjančič izmikata odgovornosti? Kdo bi po vašem mnenju moral prevzeti odgovornost za takšne alarmantne podatke o kršenju človekovih oziroma ustavnih pravic, če ne minister za pravosodje in predsednik vrhovnega sodišča? Boste odgovornost morda prevzeli vi kot predsednik vlade? Ali se boste končno javno opredelili do ugotovitev Odbora 2015, s katerimi ste seznanjeni in ki so bile naknadno potrjene s strani vrhovnega oziroma ustavnega sodišča?

V Odboru 2015 smo zaskrbljeni nad nekaterimi kadrovskimi potezami znotraj pravnega sistema, ki so se zgodile v preteklosti. V mislih imamo predvsem tiste osebe, ki so Francu Kanglerju zavestno in izrazito kršile človekove pravice, pa so bile pozneje predlagane za napredovanje. Zaskrbljujoče je, da razpolagamo z informacijo, da se je mag. Aleksander Karakaš ponovno prijavil na razpis za vrhovnega sodnika, čeprav je vsem dobro poznano, da že v preteklosti ni dobil podpore državnega zbora pri imenovanju. Zanima nas, ali so se odpravile kršitve, ki jih je storil, oziroma ali so se spremenile okoliščine, ki pri prejšnjem poskusu v imenovanje niso bile sprejemljive? Ali to pomeni, da ste mu vi in vaša stranka SMC zagotovili politično podporo pri ponovnem poskusu za izvolitev na mesto vrhovnega sodnika Republike Slovenije?

Iz zadnjega zapisnika Sodnega sveta Republike Slovenije je razvidno, da naj bi se  sodnik dr. Boštjan Polegek iz Okrajnega sodišča v Mariboru prijavil na mesto Okrožnega sodišča v Mariboru. Navedeni sodnik je Franca Kanglerja po krivici obsodil na sedem mesecev zapora za dejanje, za katerega je vrhovno sodišče v svoji sodbi zatrdilo, da sploh ni bilo kaznivo dejanje. Nezakonita odločitev takratnega sodnika dr. Boštjana Polegeka je imela za posledico nepopravljivo situacijo, saj je Franc Kangler na podlagi te sodbe (ki je bila pozneje razveljavljena) izgubil mandat v Državnem svetu Republike Slovenije. Omenjeni sodnik je 7. 7. 2014 na Okrajnem sodišču v Mariboru utemeljeval dejstvo, da mora Franc Kangler v zapor s tem, da je jasno izrekel besede, da je Franc Kangler nevaren, da se vrne v slovensko politiko. Te besede so povzeli oziroma napisali v časopisu Dnevnik in Večer.
Spoštovani predsednik vlade, ali to pomeni, da bodo vsi, ki so Francu Kanglerju kršili človekove pravice in se celo politično opredeljevali do njegovega političnega življenja nagrajeni z napredovanjem?

V Odboru 2015 smo zaskrbljeni nad takšnim odnosom nekaterih posameznih sodnikov na Okrajnem, Okrožnem in Višjem sodišču v Mariboru, čeprav ugotavljamo, da je bila zadnja sprejeta odločitev Višjega sodišča v Mariboru v zadevi Franc Kangler in Gerlovič strokovna in v skladu s pravnimi normami ter standardi kazenskega prava. Smo pa zaskrbljeni nad dejstvom, da nekateri sodniki v Mariboru še danes ne spoštujejo odločb ustavnega sodišča, med njimi naj omenimo preiskovalno sodnico Alenko Topalovič, ki kljub dokazom, ki jih je obramba predložila v preiskavi, ignorira vse njene navedbe (Lutkovno gledališče).

Spoštovani gospod predsednik. Obstaja velika verjetnost, da v Mariboru prihaja do zavestnih obračunavanj v zadevi Franc Kangler, saj je nerazumljivo, zakaj sodišča Francu Kanglerju ne dovolijo zaslišanja prič, kot so Rudolf Moge, Franc Pukšič, Jožef Jerovšek, Željko Vogrin, kriminalisti Aleksander Geršovnik itd., ali predlaganja drugih dokaznih predlogov v njegovo korist. Z vsakim dnem se s strani pristojnih državnih organov uradno potrdi vedno več naših navedb, kar kaže na to, da smo v Sloveniji priča popolni diskreditaciji, neenakopravnosti in politično sodnemu obračunu, ki ga s pomočjo državnih organov nad Francem Kanglerjem zaradi njegove politične pripadnosti izvajajo določeni posamezniki.

Dr. Miro Cerar, javno vas sprašujemo, zakaj niste kot predsednik vlade zaskrbljeni nad ugotovitvami omenjenih pravnih strokovnjakov, nad katerimi se zgražajo tudi nekateri drugi ugledni mariborski in slovenski pravniki? Zakaj niste vi med njimi, ali ste znotraj svojega delovanja in področij, za katere skrbite, pozabili na pravno sodni sistem? Kot predsednik vlade ste se na prvem novoletnem zajtrku z novinarji pohvalili s procesi, ki potekajo proti Francu Kanglerju, čeprav bi vas takšni procesi, glede na vse navedene okoliščine, morali pošteno skrbeti.

V Odboru 2015 pričakujemo, da bosta predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijan Florjančič in minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič povzela vse ukrepe, ki so v njuni pristojnosti, da preprečita nadaljnje kršenje človekovih in ustavnih pravic. Prav tako predlagamo parlamentarnemu Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Odboru za pravosodje in Komisiji za peticije ter za človekove pravice  in enake možnosti, da obravnavajo navedeno problematiko in ugotovitve dveh pravnih strokovnjakov v Sloveniji.”

A. L.