fbpx

Odbor 2015 v poduk Društvu državnih tožilcev Slovenije: Ko se je izvajalo pritiske na državnega tožilca je bil premier Marjan Šarec in ne Janez Janša!

Marjan Šarec (Foto: STA)

Odbor 2015 je objavil sporočilo za javnost, v katerem polemizira in kritizira odziv Društva državnih tožilcev Slovenije. V sporočilu poudarjajo, da so presenečeni nad odzivom omenjenega društva, ki je Svet Evrope obvestilo o številnih “nedopustnih” pritiskih na državne tožilce v Sloveniji, ki naj bi jih izvajal predsednik vlade Janez Janša oziroma njemu “podrejeni” mediji.

Uvodoma se sporočilo pričenja z javnim vprašanjem za Ministrico za pravosodje, mag. Lilijano Kozlovič in Društvo državnih tožilcev Slovenije, kdo je tisti, ki je v letu 2019 in pred tem izvajal pritiske na okrožnega državnega tožilca v Mariboru Nika Pušnika? Ob tem poudarjajo, da leta 2019 ni bil Janez Janša tisti, ki je zasedal mesto predsednika vlade, ampak je bil to Marjan Šarec.

V obvestilu nadaljujejo z retoričnim vprašanjem, če se nagovorjenim zdi normalno, da se je okrožni državni tožilec Niko Pušnik dne 14. 4. 2019 s pismom obrnil na parlamentarno komisijo, v katerem je zapisal: “Ali če hočete konkretno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi “udbovskimi metodami”. To je sramota za Slovenijo, to je sramota za slovensko pravosodje in je sramota za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač maske morajo pasti z obrazov in zadevam je potrebno reči bobu-bob. Pri tej izjavi vztrajam, pa čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da me fizično utiša…”.

Odbor 2015 je Društvo državnih tožilcev Slovenije pozival, da tudi o konkretnem primeru državnega tožilca Nika Pušnika obvesti Svet Evrope ter opozori na pritiske, ki so bili izvedeni na dotično osebo. Ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič pa pozivajo, da naj prične dosledno opravljati svoje delo in naj poskrbi za vladavino prava, v nasprotnem primeru jo bodo začeli pozivati k odstopu. “ZA človekove pravice!” 

 

Odbor 2015 za človekove pravice pod vodstvom Željka Vogrina je bil prvotno ustanovljen zaradi zaporednih kršitev človekovih pravic nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki se je znašel v več zaporednih postopkih zaradi uigranega delovanja policije in pravosodnih organov.

Aleš Ernecl