fbpx

Odbor za finance potrdil PKP7! Proti samo poslanca Levice Kordiš in Siter! Kordiš pomoč družinam označil za “orbanizacijo” Slovenije!

Poslanec Levice Miha Kordiš (Foto: RTV Slovenija)

Odbor za finance v Državnem zboru RS je v ponedeljek, 28. decembra 2020 obravnaval predlog že sedmega protikoronskega paketa, ki ga je pripravila strokovna komisija skupaj z vlado z namenom, da se v času epidemije koronavirusa zagotovi večja socialna varnost, dodatno pa želijo omejiti tudi posledice na področju gospodarstva. Omenjeni paket bo tako zagotovil prepotrebno pomoč socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom ter socialnim in zdravstvenim delavcem. Predlog zakona bo podobno, kot je to bilo storjeno že v prvem valu epidemije, ponovno prineslo izplačilo enkratnih solidarnostnih dodatkov za nekatere skupine prebivalstva. Po besedah ministra za finance Andreja Širclja bodo te pomoči deležni upokojenci, študentje, družine in zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače.

“Po prepričanju poslanca Levice Miha Kordiša je ukrep v 100. členu sedmega protikoronskega paketa pomoči PKP 7, ki prinaša izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov (trenutno znaša 286,72 EUR) “orbanizacija Slovenije”. “Odbor za finance Vam na Levici ali levici pa res zmanjkuje idej za napadanje,” je kritično preko Twitterja izpostavil poslanec SDS Jure Ferjan in s tem konkretno opozoril na to, da Levica v praksi rada poudarja socialni čut, ko pa bi moralo priti do dejanj, se vse skupaj zatakne. Na oblasti je namreč vlada, ki Levici ni niti najmanj po volji, tudi interesi ljudi jim več kot očitno niso v prvem planu. 

https://twitter.com/JureFerjan/status/1343495790157852672

Upokojenci bodo tako lahko podobno kot že spomladi prejeli solidarnostni dodatek, ki bo znašal največ 300 evrov, sorazmeren dodatek pa bodo prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov. Za kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let, je predviden dodatek v višini 150 evrov. Zaposleni v zdravstvu in tisti, ki so zaposleni na področju socialnega varstva in delajo z bolniki s covidom-19, bodo imeli zaradi izpostavljenosti do konca leta 2021, zvišano urno postavko za 30 odstotkov. Tisti najbolj izpostavljeni pa bodo v času do preklica epidemije prejeli celo za 65 odstotkov višjo urno postavko.

S  PKP 7 se zagotavlja enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za otroke, 100 ali 200 evrov za družine s 3 ali 4 otroki in solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za študente s stalnim prebivališčem v Sloveniji.” Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija. Po besedah ministra Širclja, naj bi vlada namenila višji znesek za kritje fiksnih stroškov. Država bo gospodarstvu iz proračuna plačala vse hitre teste za testiranje na covid-19, medicinski pripomočki potrebni v boju proti covidu-19 bodo oproščeni plačila DDV, sredstva za garancije za bančne kredite, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov, vsem slovenskim prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov, so zagotovljena dodatna sredstva.

“Posebne rešitve so predvidene za dijaške in študentske domove,” je izpostavil Šircelj. Dijaškim domovom, ki od 1. junija 2020 izvajajo storitve v omejenem obsegu zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja okužb s koronavirusom in teh storitev uporabnikom ne zaračunavajo,  se do 31. marca 2021 iz proračuna Republike Slovenije krijejo stroški tekočega delovanja.

Kritika ne temelji na vsebini
“Vlada RS se s korona krizo sooča proaktivno in s sprejemanjem PKP pomaga ljudem, gospodarstvu in državi kot celoti,” je za Nova24TV poudaril poslanec SDS Jure Ferjan. “Ne glede na to, kaj Vlada RS naredi pa nekateri pravijo, da so ukrepi slabi. Prepričan sem, da bi slednji enako dejali tudi, če bi bili kritizirani ukrepi diametralno nasprotni. Njihova kritika namreč ne temelji na vsebini, temveč zgolj in izključno dejstvu, da so to ukrepi vlade, ki jo vodi Janez Janša.”

Poslanec SDS Jure Ferjan (Foto: SDS)

Neverjetno po besedah Ferjana je, da nekateri s svojimi lažmi želijo omadeževati med 550 in 600 milijoni evrov težak PKP7, ki pomoč primarno prinaša socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialnim in zdravstvenim delavcem. “Na nikogar se ni pozabilo, pomoč bodo prejeli upokojenci, družine, delavci, študenti, gasilci …Izpostavil bi, kar me še posebej veseli, da je koalicija prav na pobudo poslanske skupine SDS vložila amandma k 93. členu PKP7, s katerim bodo, ob njegovem sprejetju, do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 50 evrov upravičeni vsi otroci do 18. leta starosti. Naš predlog izhaja iz zaveze v koalicijski pogodbi, ki govori o univerzalnem otroškem dodatku.”

V stranki Levica so kljub temu, da je pomoč v okviru sedmega protikoronskega paketa namenjena ljudem in gospodarstvu, že 21. decembra zavzeli nenaklonjeno stališče. “Ta vlada samo tri tedne po sprejetju PKP6 v parlament pošilja sedmi protikoronski paket (PKP7), je še en dokaz, da ni sposobna načrtnega in sistematičnega soočanja z epidemijo ne z zdravstveno, socialno in gospodarsko krizo, ki jo je povzročila,” so zatrdili glede paketa, ki naj bi po njihovo predstavljal napad na nevladne organizacije in starejše delavce.

Poslanca Miho Kordiša pa očitno še posebej moti, da v PKP7  izredna pomoč ob rojstvu otroka znaša 500 evrov. Na odboru za finance je namreč kritično dejal, da se s s temi 500 evri Slovenija spreminja v Poljsko in Madžarsko in to zanj predstavlja orbanizacijo Slovenije. Glede na to, da sedaj ta pomoč znaša 286,72 evra vidimo, da gre za precej višji znesek, ki bo novopečenim staršem prišel še kako prav. Seveda ne čudi, da se je na račun njegovih trditev usul kup kritik v smislu: “Mogoče pa Kordiš s takimi očitki o orbanizaciji le izraža nevoščljivost vsem tistim, ki bodo dobili 500 evrov za rojenega otroka. Pritlehno. Nevredno parlamenta. Ampak tega smo pri levici že skoraj navajeni…”; “Neverjetno, koliko sovraštva se lahko nakopiči v tako mladem človeku, kot je Kordiš! Kaj šele bo, ko se postara!”“To, kar skrajnež Miha Kordiš govori o družini, je napad na vse družine. Sramotno. Bolno. (Pa se bom tu ustavil.),” je kritično pripomnil tudi poslanec SDS Tomaž Lisec.

PKP7 so na Odboru na finance v poznih večernih urah potrdili z 11 glasovi ZA. Proti sta glasovala samo Kordiš in Primož Siter, oba poslanca Levice.

Nina Žoher