Odbor za notranje zadeve: Policija se je na nasilnih protestih odzvala ustrezno!

Policija se je spopadla s huligani, ki so razmetavali pirotehnična sredstva. (Foto: Nova24tv)

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na včerajšnji seji, na kateri se je seznanil z dogajanjem ob četrtkovih nasilnih protestih v Ljubljani, skoraj soglasno ugotovil, da je bil odziv policije ustrezen. Tudi notranji minister Aleš Hojs je na določene pomisleke glede svoje udeležbe na protestih uspešno odgovoril. Člani odbora so se odločili, da se bodo danes na zaprtem delu seje podrobneje seznanili z dejavnostjo Sove pri spremljanju organizacije protestov, o kateri je deloma poročal že na včerajšnji seji tudi njen direktor, Janez Stušek.

Na včerajšnji seji odbora za notranje zadeve sta celotno dogajanje na četrtkovih nasilnih protestih z vidika policije pojasnila direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek in direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

Lorbek je povedal, da je začela policija podatke o pripravah na protest zbirati po tistem, ko so se na družbenih omrežjih pojavili prvi pozivi k njim. “Informacije o protestih so segale tudi v tujino in nekatere kriminalne združbe“, zato so dogodek ocenili za dogodek z visokim tveganjem. Prvi protestniki – skupaj jih je bilo po oceni policije 500 – so se po navedbah Vrečarja na Trgu republike začeli zbirati ob 16.20. Ob 17. uri so protestniki na trgu uporabili pirotehniko, v pasaži Maxi marketa pa je prišlo do medsebojnega spopada med različnimi skupinami protestnikov in napadov na policiste. Zato se je policija odločila shod razpustiti.

Foto: STA

Ker se protestniki niso želeli raziti, jih je policija potisnila s Trga republike, od tam pa so se razkropili po širšem centru Ljubljane, kjer so se nato skoraj do 20.30 ure v večjih in manjših skupinah spopadali s policijo. Med drugim so poškodovali 15 policistov, več policijskih in drugih vozil ter precej mestne infrastrukture, težje in lažje sta bila poškodovana fotograf in novinar. V zvezi z napadom na slednja je dejal, da je policija dobila več namigov o napadalcih, vendar informacije še zbira.

Tudi člani odbora iz vrst opozicije večinsko, da je policija ravnala ustrezno
Na seji odbora je bil navzoč tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je ocenil, da je bilo delo policije v visoko strokovno in profesionalno. Podobno je ocenil predsednik odbora Branko Grims (SDS), ki je menil, da je policiji uspelo preprečiti hujše posledice. Nekatere namige iz opozicijskih vrst, da bi lahko izgrede organizirala vladajoča politika ali kar minister za notranje zadeve sam, pa je Hojs komentiral z navedbo, da je to “nekaj neverjetnega”. Da se je policija odzvala ustrezno, je ocenila tudi večina članov odbora iz opozicijskih vrst. So pa nekateri podvomili v ustreznost Hojsovih ravnanj.

Odbor za notranje zadeve (Foto: STA)

Minister Aleš Hojs suvereno odbil očitke, da ga na protestih ne bi smelo biti
Jani Möderndorfer (LMŠ) je menil, da je minister s tem, ko je odšel podpret policiste, v nekem trenutku celo otežil njihovo delo, saj so se morali tako ukvarjati še z njegovim varovanjem. Hojsa je tudi vprašal, zakaj so ga varovali predstavniki specialne enote, saj ima kot minister svoje varovanje, na kar je minister odgovoril, da je izgrede spremljal iz ljubljanskega operativno-komunikacijskega centra policije, policiste pa je odšel pozdravit na pobudo v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča. K policistom je odšel skupaj z Juričem in direktorjem uprave uniformirane policije Lorbkom, ki so ju varovali pripadniki specialne enote. Šlo je torej za njuno varovanje, je dejal.

Direktor Sove, Janez Stušek, na seji o “mednarodnih aktivnostih”
Matjaža Nemca (SD) je zanimalo, zakaj je na seji prav tako prisotni direktor Sove Stušek predsedniku vlade Janezu Janši med izgredi poslal sporočilo s sliko Ivana Galeta na protestu ter ali je morda Sova sledila slovenskemu državljanu. Stušek je zagotovil, da je bilo vse obveščanje, povezano s protesti, v skladu z zakonom. Glede same slike pa je dejal, da je ob izgredih kot državljan Janez Stušek prejel kar nekaj sporočil zaskrbljenih državljanov in “so pač te slike krožile“.

O dejavnosti Slovenske obveščevalne službe pri opazovanju protestov je njen direktor povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, ker so bile “izkazane določene mednarodne aktivnosti”. Sova ima namreč po zakonu nalogo, da pridobiva in vrednoti podatke o organizacijah, skupinah in osebah, ki s svojo dejavnostjo iz tujine ogrožajo ali bi lahko ogrozile varnost države. O podrobnosti zaradi varovanja podatkov Stušek na odprtem delu seje ni mogel govoriti, zato so člani odbora odločili, da se v petek sestanejo še na zaprtem delu seje.

Nadaljevanje zaprtega dela seje
Odbor je danes zaprti del seje začel ob 10. uri, po pričakovanjih pa naj bi trajal do 12. ure, ko se začne seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kdaj bo odbor nadaljeval z odprtim delom seje ni znano, mora pa na njem glasovati o predlogu sklepa, ki ga je uvodoma predstavil Grims. Z njim bi odbor ugotovil, da je bilo ravnanje policije na protestu ustrezno, profesionalno in učinkovito.

Aleš Ernecl