fbpx

Oddaja o novi medijski zakonodaji na RTV Slovenija sprožila val Twitter odzivov: Neokusno in pristransko!

Gostje v oddaji so bili Igor Kadunc, Borut Rončevič, Boris Bergant, Ivan Štuhec, Marko Milosavljević, Miro Petek. (Foto: Posnetek zaslona)

“Izgube se kopičijo, iz leta v leto so večje. Nacionalna RTV je  na tem, da bo brez sprememb v načinu vodenja z ustreznimi menedžerskimi pristopi v neki dogledni prihodnosti preprosto trčila ob zid,” je na včerajšnjem omizju na temo spremembe medijske zakonodaje izpostavil Borut Rončević, predstavnik nadzornega sveta RTV SLO. Glede na to, da generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc vseskozi kritično izpostavlja, da je denarja za delovanje RTV SLO že sedaj premalo, s spremembo medijske zakonodaje, pa bi ga bi bilo še manj, ne čudi, da je predvajanje omizja z gosti sprožilo val odzivov. “V kolikor Kadunc ne zna racionalizirati javne hiše, najdite človeka, ki to zna. Jaz garantiram, da s 15 milijoni manj zagotovim več in boljši program,” pa je na Twitterju komentiral direktor Nova24TV Boris Tomašič. 

Na RTV so včeraj pripravili oddajo o novi medijski zakonodaji, ki jo pripravlja ministrstvo za kulturo. Če so bili z gosti uravnoteženi, pa to nikakor ne moremo trditi za voditeljico Ksenijo Horvat in prispevke v oddaji. Veliko kritik je požel tudi generalni direktor RTV Igor Kadunc zaradi stališč, da se glede finančnih težav ne da nič storiti. “Meni kot laiku je nerazumljivo, da se je z razvojem tehnologije število zaposlenih povečalo. Še vedno ne morem razumeti, kako javna televizija po celi Sloveniji pošlje cel kombi ljudi, da posname tri minute, medtem ko komercialna pošlje samo novinarja in snemalca. Nekatere stvari ne funkcionirajo. Trdno sem prepričan, da notranje rezerve so,” je v oddaji kritično poudaril Ivan Štuhec, član programskega sveta RTV Slovenija. Glede na to, da eksponentno pada strošek produkcije audio in video vsebin (primer Youtube, podkasti), težko razumem, da cena produkcija minut programa RTV Slovenija ne pada,” pa je v povezavi s financiranjem RTV na Twitterju zapisal Žiga Turk.

Že sama oddaja pokazala pristranskost in neokusnost RTV
“No, Štuhec je zdaj povedal bistveno. Da je vloga javne RTV, da osvetli zadeve z več zornih kotov. Da je pluralna in nepristranska. In tega se bojijo kot hudič križa,”
je še izpostavil Turk in se s tem navezal na naslednji komentar Štuheca v oddaji: “Kar zadeva pa vaših prispevkov. Javna televizija in javni zavod je dolžan osvetliti problem z več zornih kotov, ne pa iz tako enostranskih, kot so naredili ti gospodje iz tujine. Ta javni zavod bo javni zavod takrat, ko bo res delal profesionalno. To pa pomeni, da bo osvetljeval iz različnih zornih kotov. Govorim predvsem o informativnem programu. Ta je nevralgičen, ker se znotraj tega znova pojavlja problem vmešavanja politike.” Poleg tega je opozoril tudi na sporna mnenja cehovskih združenj iz tujine, ki jih plačujemo iz istega RTV prispevka. Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija pa je celo pripomnil, da dvomi, da so predstavniki iz tujine dobili angleške verzije osnutkov zakonov in da niso v celoti seznanjeni s spremembami ter da je po vsej verjetnosti prišlo do sugestij, ki so jih dobili kar na RTV. Neokusno in pristransko torej.

Na predvajano omizje se je odzval tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in izpostavil: Evgent Bergant na RTV SLO razlaga, da je nesprejemljivo, da bi financiranje javnega zavoda bilo odvisno od višine proračuna ali domačega bruto družbenega proizvoda, saj bodo zaradi COVIDA ti lahko nižji. Torej: tudi če bodo ljudje manj zaslužili morajo nam plačevati toliko kot hočemo!”

https://twitter.com/BojanPozar/status/1283121632291229696

https://twitter.com/edvardkadic/status/1283140195081170950

https://twitter.com/Pertinacal/status/1283125214168133640

https://twitter.com/IgorZavrsnik/status/1283156343256502273

https://twitter.com/GorencIrena/status/1283266141411053568

Nina Žoher