fbpx

Odgovor Svetu Evrope pokazal na realno stanje v medijih, leva opozicija v zadregi

Foto: STA)

Depeša Svetu Evrope je razgalila nekatera dejstva o slovenskih medijih in njihovi zgodovini, posledično pa je s to potezo UKOM stopil na žulj levemu političnemu polu.

Minuli teden so slovenski mediji za nekaj dni epidemijo koronavirusa potisnili v ozadje in se posvetili predvsem depeši, ki je orisala stanje slovenskih medijev in njihovo zgodovino. Spomnimo, prejšnji torek je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) Svetu Evrope poslalo odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji, v katerem pojasnjujejo delo in zgodovino slovenskih medijev. Med drugim so izpostavili, da so za preučevanje razmer v slovenskih medijih pomembna tudi zgodovinska dejstva, saj večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima: “Celo v poznih devetdesetih letih so položaje urednikov zasedali nekateri nekdanji člani zloglasne tajne policije Udba”.

Javno RTV Slovenija so tako še do leta 2004 vodile nekdanje komunistične strukture, šele v času 1. vlade Janeza Janše pa so se s prevzemom vodilnih vlog v določenih medijih s strani posameznikov, ki niso bili povezani s prejšnjim totalitarnim sistemom, začele stvari spreminjati na bolje. Z nastopom Pahorjeve vlade pa se je ponovno vzpostavil “ogromen pritisk na vse urednike in novinarje, ki niso bili del prejšnjega režimskega omrežja”. Ob tem je treba spomniti, da je bila večina medijev ob potrditvi levih vlad prodana posameznikom, med katerimi je bilo veliko nekdanjih članov Foruma 21.

Šlo je za običajno proceduro
Čeprav depeša oriše realno sliko slovenskih medijev in zgodovinskih dejstev, pa se je opozicija ob tem očitno počutila prizadeto, saj naj bi ta poteza rušila mednarodni ugled Slovenije. Stranka Levica je celo zahtevala odstop zunanjega ministra Anžeta Logarja, kljub temu da je vodja Urada za vladno komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija jasno povedal, da minister Logar in predsednik vlade Janez Janša z vsebino depeše najverjetneje sploh nista bila seznanjena.

Nekateri izmed medijev. (Foto: STA)

Šlo je namreč za običajno procedura odgovarjanja na novinarska vprašanja s strani urada. Na vprašanje Sveta Evropa so, tako kot na mnoga druga, odgovorili ne da bi o tem obveščali vladne funkcionarje. Ministrstvo za zunanje zadeve je odgovor skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso le posredovalo prek svojega diplomatskega predstavništva.

Vsi si želimo objektivnega in vsebinskega poročanja
Poslanske skupine SD, LMŠ, Levica in SAB so kljub temu že prejšnji teden vložile zahtevo za sklic današnje skupne seje odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko. Kot je zapisano, bodo obravnavali za ugled Slovenije škodljiv odziv na opozorila Sveta Evrope glede svobode in dela slovenskih novinarjev.

Po njihovem mnenju depeša predstavlja ustrahovanje in discipliniranje novinarjev ob tem pa očitno pozabljajo, da se slovenski mediji že od osamosvojitve dalje soočajo s pritiski, vendar s strani levega pola, a jim je za to očitno malo mar. Ker je depeša le zapis realnega stanja slovenskih medijev, se velja vprašati, ali situacija, ki smo ji priča v slovenski medijski krajini, ni škodljiva za vse, za državo, politiko in državljane? Morda bi bil že čas, da si levi politični pol končno prizna resnico in neha metati pesek v oči sebi in ostalim. Konec koncev si vsi želimo objektivnega in vsebinskega poročanja.

Prenos seje si boste lahko ogledali na NOVA24TV 2  . Seja se je pričela ob 11.uri. 

Luka Perš