fbpx

Odgovorna urednica oddaje Tednik Jelena Aščič bi morala zaradi Anisa Ličine odstopiti!

Anis Ličina on the show Tednik (Photo: screenshot)

“Spoštovani Igor Kadunc, naj mirno pluje vaša barka še naprej, prejmite pa simbolično darilo v obliki prispevka o M. P Thompsonu. Želim vam uspešno iskanje kršitev programskih standardov. To je kot “non paper”: Vsi ga poznajo, nihče pa ga ni še videl,” se je na delovanje RTV Slovenija ob aferi Ličina kritično odzval nekdanji urednik oddaje Tednik Igor Pirkovič.

Slovenska javnost je v ponedeljek izvedela, da je bil eden najbolj znanih aktivistov in protestnikov Anis Ličina aretiran v Avstriji. O njegovi kriminalni preteklosti se je že večkrat polemiziralo. Slovensko javnost je razburil s svojim obnašanjem in spodbujanjem nasilja na protestih. Na enem izmed njih je policiste, ki so po službeni dolžnosti varovali protest, pošiljal domov v njihove vasi. Veliko bolj pa je bila vidna njegova vloga v nasilnih protestih 5. novembra 2020, kjer so fizično pretepli fotoreporterja Dejana Dežulovića.

Del slovenske javnosti pa je bil ogorčen tudi nad televizijskim prispevkom v oddaji Tednik, kjer so ga gostili. Na vprašanje avtorja prispevka Boštjana Veseliča je odgovoril, naj imajo naslednjič predstavniki sedme sile na sebi oblečen telovnik z napisom RTV Slovenija in se ne bo nikomur nič zgodilo. V ranih jutranjih urah v ponedeljek je informacijo o prijetju Anisa Ličine zasledil avtor tega članka na družbenem omrežju Twitter in ga delil med slovensko javnost. Kasneje je informacijo uradno potrdila še avstrijska policija, in sicer da so znanega slovenskega protestnika prijeli zaradi suma preprodaje mamil. Kritični opazovalci so hitro opazili, da je RTV Slovenija med zadnjimi poročala o prijetju Ličine v Avstriji. Pa še to zelo sramežljivo na straneh črne kronike. V primeru Ličine se je opazilo dvolično delovanje slovenskega osrednjega javnega medija. Na svojo krivico pred leti pa je spomnil voditelj oddaje Na tretjem Igor Pirkovič, ki je moral zaradi afere Thompson zapustiti mesto urednika v oddaji Tednik.

RTV Slovenija je o prijetju Ličine poročala s sramežljivo novičko v ponedeljkovih večernih urah. (Foto: Posnetek zaslona: RTV Slo)

Radikalna četica “neodvisnih” novinark na RTV Slovenija, zaradi intervjuja s Thompsonom v Tedniku, spodnesla urednika Igorja Pirkoviča in urednico informativnega program Jadranko Rebernik
Osrednji mediji v lasti levih tranzicijskih sil so z medijskim hujskanjem preprečili koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića- Thompsona. Kasneje se je izkazalo, da je organizator koncerta izpolnjeval tako pogoje policije kot upravne enote. Feminizirana radikalna četica novinark na informativnem programu RTV SLO je takrat izvedla revolucijo. Žrtvi sta bila predhodnik Jelene Aščič na mestu urednika oddaje Tednik, Igor Pirkovič in takratna odgovorna urednica IP RTV SLO Jadranka Rebernik.

Dolgoletni novinar na RTV Slovenija se je odločil, da bo s Thompsonom opravil kratek intervju, da pojasni svoj del zgodbe. A toliko o demokraciji na javni, samostojni in neodvisni RTV. Namesto, da bi bili veseli, da je nekdo dal priložnost drugi strani in si je lahko javnost ustvarila realno sliko o “problematičnem” hrvaškem glasbeniku, so Pirkoviča kaznovali. Zaradi desetih minut Thompsonove zgodbe je ob hujskanju svojih kolegic postal žrtev.

Nacionalka si je s sramotnim poročanjem o Ličini zabila še en žebelj v krsto. To nas ne sme čuditi, saj je dolgoletno znano resnico za Delo potrdila nekdanja zaposlena na RTV SLO, sedaj odvetnica Nataša Pirc Musar. Brez zadržkov je povedala, da gre za medij, ki ga ves čas politično obvladuje stranka SD. Toliko o tem, kdo so pravi zavezniki voditeljice SD Tanje Fajon.

Luka Perš