fbpx

Odgovornost, ki ji Črnčec ne bo mogel ubežati: Pozival in udeleževal se je nevarnih in nezakonitih protestov!

Damir Črnčec kolesari v času nevarnih razmer.

Damir Črnčec, bivši sekretar za nacionalno varnost v vladi Marjana Šarca, tvita in v svojih tvitih nenehno kritizira vlado Janeza Janše. Obstaja precej evidence, da bi to počel vedno in v vsakem primeru, saj je “prebegli sin” svoj revanšizem izkazoval že nekaj let, predvsem v “Odlazkovih” medijih. Ena najpogostejših puhlic, ki jih uporablja v zadnjem času je, da je vlada nesposobna in da se ni dobro pripravila na drugi val, kar skuša “na silo” predstaviti kot “vzrok” za zaskrbljujoče številke v drugem valu epidemije. A kaj, ko ga lahko zaradi lastnega postavljanja prav vsakdo na družbenih omrežjih zlahka poveže s protesti, preko protestov s širjenjem nediscipline, preko širjenja nediscipline pa s širjenjem virusa.

Damir Črnčec v navalu revanšizma bolj ali manj slabo artikulirano tolče po vladnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19. Toda za porast okužb in posledično tudi smrtnih žrtev je odgovoren tudi sam, saj je podpiral in se celo udeleževal nezakonitih protivladnih protestov. Danes ima Slovenija več kot 1500 novih okužb in številne mrtve. Pripisovati žrtve vladi, ki je vseskozi opozarjala na nošenje mask, umivanje in razkuževanje rok ter distanco in uporabo mobilne aplikacije, je najmanj zavržno.

Vsakdo v Sloveniji, ki spremlja politiko, ve, da so tviti in nasploh kritike trenutne vlade s strani trenutne opozicije neverodostojne in jih je težko jemati resno – vsaj iz dveh razlogov. Najprej, ta opozicija je bila vlada pred to vlado, ki je nad vladanjem obupala. Deloma, ker se je ustrašila izzivov epidemije, deloma, ker že pred epidemijo niso bili sposobni sinhronega delovanja. Drugo: ta opozicija ima za seboj nekaj mesecev promoviranja, podpiranja, organiziranja množičnih protestov, blatenja, diskreditiranja, obtoževanja vlade zaradi vsakega ukrepa, ki ga je želela sprejeti ali ga je sprejela. V najtežjih časih, odkar pomnimo, niso odigrali vloge konstruktivne opozicije, ampak brezsramno obstruirali njeno delo.

Taki poskusi diskreditacij so maloumni
Ko si sila obstrukcije zveni groteskno, ko vladi očitaš, da česa ni storila prav. Zakaj? Kot prvo, ker si očitno neiskren pri tem, ko skušaš dajati vtis, da si konstruktiven. Drugo, ker sam pomagaš pri tem, da je vlada čim manj uspešna. In medtem ko je vsej opoziciji mogoče očitati zgoraj našteto, pa je prebeglemu sinu Damirju Črnčecu mogoče očitati še očitni revanšizem, kar njegove že tako nizko kotirajoče izjave naredi še malo manj verodostojne. Iz letala je razvidno, ob bremenu ničevosti, ki ga nosi skupaj s celotno opozicijo, da je še negativno čustveno involviran.

In potem se mu kot posledica dogaja to, da lahko njegove tvite kot groteskne, absurdne, “onkrajparodične” predstavi vsakdo, ki ima pet minut časa. Dodatno pri diskreditaciji pomaga sam, saj je prav na svojem tviterju postavljaško objavljal svoje trening kolesarjenje, kot ga je takrat poimenoval , s katerim je hujskal k protestom sredi prvega vala, potem ko se zdaj “napravlja”, da mu je mar, da bi se vlada pripravila boljše na drugega. Črnčecu nihče več ne verjame in ne zaupa in zato tudi ob vsaki kritiki vlade dobi “petkrat močnejšo kajlo” nazaj.

Aleš Ernecl