fbpx

Odjeknila prva velika afera v Šarčevi vladi: Nadzornica Uradnega lista obtožila generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da jo je nezakonito skušal prisiliti k imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja!

Ali je Lista Marjana Šarca na nezakonit način poskušala kadrovati Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista. Sodeč na uradne dokumente, ki jih je razkril Bojan Požar, nadzornica generalnega sekretarja stranke obtožuje ravno tega. Foto: STA.

Zdi se, da smo pred vrati prve velike afere v času vlade Marjana Šarca. V javnost je namreč prišel dopis, ki ga je predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović naslovila na pristojne institucije, tudi SDH in protikorupcijsko komisijo, v katerem prijavlja pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje nekdanjega kandidata za evropskega poslanca na listi DeSUS Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Kot je razvidno iz dopisa, naj bi Kralj v imenu države od Prijovićeve zahteval, da o kadrovskem postopku poroča njemu direktno in mimo kakršne koli predhodne komunikacije s Slovenskim državnim holdingom. Prijovićeva v pismu opozarja, da gre za napad na njeno integriteto in za nezakonito ter nedopustno dejanje. Dokument je na Twitterju objavil raziskovalni novinar Bojan Požar in namignil, da bi zaradi afere lahko padla celo vlada, pričakuje pa se najmanj odstop generalnega sekretarja LMŠ. Zaradi burne reakcije uporabnikov na Twitterju je bil Marjan Šarec prisiljen v takojšnjo reakcijo in je sporočil, da od Kralja pričakuje pojasnilo. Ta je v posmeh vsem v izjavi dejal, da je nadzornici Prijovićevi zgolj povedal, da je Šoltes dober kandidat.

“Obveščam vas, da se je name kot predsednico nadzornega sveta družbe JP Uradni list d.o.o. dne 21. avgusta 2019 vršil politični pritisk glede izbora direktorja družbe JP Uradni list d.o.o., kot tudi izvršne direktorice Združenja nadzornikov Slovenije. Takšno ravnanje razumem kot nezakonito in izrecno prepovedano ter napad na mojo osebno integriteto kot nadzornice družbe JP Uradni list d.o.o., kot tudi izvršne direktorice Združenja nadzornikov Slovenije,” piše v pismu na Slovenski državni holding Irena Prijović.

“Poklical me je generalni sekretar politične stranke LMŠ Brane Kralj in mi naročil, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo z SDH, d.d., ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista,” je v prijavi še zapisala predsednica nadzornega sveta, ki je po Požarjevi objavi dokumenta v javnosti zadevo komentirala tudi za Slovensko tiskovno agencijo, za katero je povedala, da se ji zdi to dovolj močan znak korupcije, zdaj pa so na vrsti druge institucije in prizadeti, da v zvezi s tem ukrepajo. Podrobnosti bo sicer pojasnila KPK na četrtkovem sestanku.

Igorju Šoltesu levica vse od poloma na evropskih volitvah išče službo
Naj spomnimo. Šoltes je bil vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Prijavil se je na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja pa še ni, čeprav smo na Nova24TV že poročali, da vladajoča levica navija zanj, da bi mu uredili dobro plačano službo, potem ko mu ni uspelo priti v Evropski parlament in se ni zgodil prevzem stranke DeSUS.

Raziskovalni novinar Bojan Požar se je ob razkritju afere na Twitterju sicer vprašal, ali lahko sledi celo padec Vlade Republike Slovenije ali pa zgolj odstop generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja. “Bodo jutri, ko vse objavim, reševali to tako, da bodo 24ur, POP TV, Svet na Kanalu A, Siol, Planet TV, RTV in Večer molčali, Delo pa objavilo nekje na 8. strani, tako kot sodni poraz Zorana Jankovića,” je izzval mainstream medije, ki so Šarčevi vladi izrazito naklonjeni.

Janša opozarja na dvoličnost: Si predstavljate, kako bi poročali mediji, če bi to storil sekretar naše stranke?
Odzval se je tudi šef največje opozicijske parlamentarne stranke SDS Janez Janša, ki je citiral Požarja in ob tem pobaral Slovence, če si predstavljajo, da bi vlado vodila SDS in bi njihov generalni sekretar Borut Dolanc napisal takšen dopis na SDH, kako bi afera odmevala v režimskih medijih? Del odgovora je ponudil kar nekdanji urednik na MMC, Siolu in Nova24TV, Uroš Urbanija, ki je na Twitterju zapisal, “da če bi namesto Kralja v glavni vlogi nastopil denimo Božo Predalič, potem bi imeli sedaj vklope izpred sedeža SDS, pogovor s šefom KPK pa še dva analitika, enega z leve in enega sredinskega, ki bi složno ugotovila, da se mora vlada Janeza Janše posloviti”.

Čeprav je težko verjeti, da predsednik vlade ni bil seznanjen s tem, kaj počne generalni sekretar njegove stranke, torej njegova desna roka, je Marjan Šarec v svojem prvem odzivu za javnost dal vedeti, da o zadevi ni bil seznanjen. Po poročanju STA od generalnega sekretarja stranke Braneta Kralja do četrtka pričakuje pojasnila glede očitkov o političnih pritiskih pri kadrovanju. Požar je sicer na Twitterju že namignil, da bo Kralj verjetno v kratkem prisiljen v odstop in bo tako poskušal rešiti Šarca in s tem tudi njegovo vlado, a ob tem se odpira več vprašanj, kako delujeta stranka LMŠ in levi vladni šesterček. Marjan Šarec je namreč ves čas opozarjal, da namerava prekiniti s starimi vzorci in delati drugače, toda zadnja razkritja kažejo prve prave obrise njegove agresivne kadrovske politike, ki ni bistveno drugačna od predhodne SMC. O aferi bomo v prihodnjih dneh obširneje poročali.

Luka Svetina