Odkrit seksizem Pirc Musarjeve: Pravi, da je boljša kandidatka, “ker je ženska”

Nataši Pirc Musar manjkajo zunanjepolitične izkušnje, kar je nujno potrebno za uspešno opravljanje poslanstva predsednika republike. (Foto: Twitter)

“Zakaj bi bila boljša predsednica? Ker sem ženska,” je na skupnem soočenju Večera in Radia Maribor dejala Nataša Pirc Musar. Kaj bi bilo, če bi Anže Logar dejal, da je boljši kandidat, “ker je moški”?! Neki morebitni bodoči predsednik ni boljši zato, ker je moškega ali ženskega spola, albanskega ali slovenskega rodu, temnejše ali svetlejše barve kože, judovske ali krščanske veroizpovedi itd. Dobrega predsednika določajo politične izkušnje, poštenost, sposobnost povezovanja itd. Na teh področjih je Musarjeva malce “kratka”.  

Diskriminiranje drugih na podlagi bioloških danosti ali pridobljenih fizioloških lastnosti prej kaže na določeno nezrelost in pomanjkanje resničnih kompetenc, ki so ključne za učinkovito predsedovanje. Spomnimo, da je bil predsedniški kandidat Anže Logar tisti, ki je v preteklem vladnem mandatu izvrstno opravljal poslanstvo zunanjega ministra, navezal številne stike in Slovenijo vrnil na svetovni politični zemljevid. V času levih vlad pa smo bili bolj priča kolaboraciji z Moskvo in Teheranom. Res osupljivo. Nataša Pirc Musar, ki ideološko/politično spada v milje levice, bi s svojim zaskrbljujočim pomanjkanjem zunanjepolitičnih izkušenj prej spominjala na kakšnega Karla Erjavca ali podobnega “kljukca”. Slovenci, čas je, da odrastemo in si priznamo, da politika ni apriori slaba. Čas je, da kot demokracija dozorimo in se prenehamo pustiti “nategovati” z nepolitičnimi “strokovnjaki” v politiki.

Roko na srce: zunanjepolitične izkušnje so za predsednika republike krvavo potrebne! Ima pa Pirc Musarjeva zato še en tipični sloves tranzicijskega miljeja, ki mu pripada – divjo privatizacijo in tajkunske posle, zlasti po zaslugi moža Aleša Musarja. Več tukaj. Morda bi jo celo uvrstili v razvpito skupino t. i. “levih privatizerjev” psihoanalitičarke Nine Krajnik. “Iskreno, Nataša Pirc Musar je še vedno popolnoma enaka, kot je bila v času vodenja PR v Aktivi tajkuna Horvata, ko je bilo pokradenih stotine milijonov slovenskim ljudem,” se je na njeno sporno izjavo odzval Janez Janša. Samo zamislite si medijsko-politično histerijo, če bi se Logar šaljivo pohvalil, da je boljši, “ker je moški.” In navsezadnje: kako lahko Pirc Musarjeva pričakuje, da bi bila kot predsednica povezovalna, če pa že vnaprej diskriminira polovico prebivalstva?

Nataša Pirc Musar si je privoščila skrajno neokusno izjavo, kar je šokantno, saj velja za izkušeno pravnico. Vrh tega je kandidatka za vrhovno politično funkcijo v državi. (Foto: pisrs, posnetek zaslona)

Pirc Musarjeva ima za seboj hvalevredno kariero odvetnice in velja za pravno strokovnjakinjo, kar pa je absolutno premalo za uspešno opravljanje želenega poslanstva. Kaže tudi na precejšnje nerazumevanje predsednikovega poslanstva. Predsednik republike prvenstveno ni “vrhovni moralist”, ki vzdržuje red in mir v državi. Je pa “vrhovni poveljnik obrambnih sil države, ki predstavlja in zastopa interese Republike Slovenije navzven,” poroča Vlada RS. Vsekakor ima tudi nekaj drugih funkcij: “razpisuje volitve v Državni zbor, razglaša zakone, imenuje državne funkcionarje, kjer to določa zakon, postavlja in odpoklicuje veleposlanike ter poslanike republike, sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov, izdaja listine o ratifikaciji.”

Pirc Musarjeva ne razume bistva poslanstva predsednika: Je le-to res igranje “vrhovnega moralista”?!
Predsednik obenem še “odloča o pomilostitvah, podeljuje odlikovanja in častne naslove, odloča o odprtju ali zaprtju misij v tujini, predlaga imenovanje varuha človekovih pravic, imenuje sodnike Računskega sodišča in sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice.” Advokatka se prej zdi kot nekdo, ki bi zaradi pomanjkanja zunanjepolitičnih izkušenj zanemarjala svoje ključno poslanstvo. Bi pa verjetno soustvarjala podalpski politično-družbeni “kurnik”, v katerem že kraljujejo razni “golobi, kosi, golobiči, brglezi” ter ostala podalpska avtohtona svojat. In zagotovo bi pripomogla k višjim nakladam rumenega tiska. Pahor je kot izkušen politik in državnik natanko vedel, kdaj je čas, da se oglasi, in kdaj biti modro tiho.

Predsednik republike Slovenijo zastopa navzven, s čimer ima izkušnje Anže Logar, saj je deloval kot zunanji minister. (Foto: Vlada RS, posnetek zaslona)

Pirc Musarjeva pa niti notranjepolitičnih izkušenj nima. Ni znano, da bi se kadarkoli v preteklosti politično udejstvovala. Kako varno bi se počutili na avtobusu, ki ga vozi nekdo, ki je pravkar opravil ustrezni vozniški izpit? Po skrajno “rumeni” predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, pubertetniško-avtokratskem premierju Robertu Golobu in instagram zvezdniku Borutu Pahorju (ki za razliko od prvih dveh ima državniško držo) bi imeli še nekoga, ki bi soustvarjal notranjepolitične zdrahe?! Lahko dodamo še tovariša Žičko – Marjana Šarca, pa razne samovšečne, “mlečnozobe” Lucije Tacer, ki prej služijo kot “glasovalni aparati” svojega šefa in kvasijo bedarije – tukaj.

Kot izkušena odvetnica bi lahko zamenjala ministrico Švarc Pipanovo
In nenazadnje: Logar ima poleg ustreznih notranjepolitičnih izkušenj (deloval je tudi v mestnem svetu Ljubljane) tudi videz poštenjaka, ki se ni umazal s spornimi poslovnimi praksami. Očitanje Janševih tvitov je povsem nezrelo, otročje. Za konec še njegov odgovor na vprašanje s soočenja – zakaj je boljši kandidat od tekmice: “Gre za vprašanje, ki je za volivke in volivce. Oni bodo tisti, ki bodo izbrali najboljšega, tistega, za katerega ocenjujejo, da je najbolj primeren za prihodnost, ki čaka Slovenijo. Zakaj verjamem, da je moja kandidatura prava za slovenski razvoj? Razlogov je več. Najprej so to globalni izzivi, ki so pred nami. Pred nami so z vidika varnostne situacije in geopolitike, odločitve, pri katerih ne smemo napraviti napake, kajti v kolikor bi se napačno odločili v teh turbulentnih časih, bi bili oportunitetni stroški napačne odločitve bistveno usodnejši kot desetletja nazaj.”

https://twitter.com/AnzeLog/status/1585948423228108800?s=20&t=hXDxyFAnOSVxSVw37buY6w

“Tedaj svet ni bil tako tvegan. Ta vojna v Ukrajini, napad Rusije, cene energentov, pomanjkanje hrane, ki lahko ogrozi način življenja, ki smo ga navajeni, terja človeka, ki ima mednarodne izkušnje. In kot zunanji minister, ki sem v zadnjih dveh letih imel preko 150 bilateralnih srečanj, ko sem obiskal preko 50 držav, kjer imam vzpostavljeno mednarodno mrežo, lahko hitro najdem prave odgovore in prave sogovornike za te izzive.” Več tukaj. V primeru Pirc Musarjeve bi bilo bolj smiselno razmišljati o tem, ali zamenjati Dominiko Švarc Pipan na mestu pravosodne ministrice. Potrebno se je tudi vprašati, ali si želimo še naprej neurejenih odnosov s Hrvaško, eskalacije razmer, kar so v preteklosti spodbujali levi oblastniki, ali pa bilateralni napredek, ki smo ga uživali v času Janševih vlad in kar odkrito priznava tudi hrvaška stran?

Domen Mezeg