Odlazek obsojen na “poslovno smrt”? Poleg reševanja svojega imperija z Golobovo pomočjo se sooča še s sodnimi postopki

Je smetarsko-medijski tajkun Martin Odlazek že obsojen na poslovno smrt? (Foto: Montaža Demokracija)

Odlazek gre na vse ali nič, ker nima kaj izgubiti. Če zmagajo Golob Gibanje Svoboda in KUL, si namreč takoj obeta od pet do deset milijonov evrov. Se pa smetarsko-medijski tajkun poleg finančnega reševanja svojega imperija, ker prej ali slej bo moral denar vrniti tudi Dariju Južni, zdaj sooča še z najnovejšimi sodnimi postopki, ki ga utegnejo tudi odločilno sesuti …” je zapisal raziskovalni novinar Bojan Požar.

Raziskovalni novinar Bojan Požar na svojem portalu Požareport poroča o mizernem finančnem stanju poslovnega imperija medijsko-smetarskega tajkuna Martina Odlazka. Obenem naj bi se znašel v hudih dolgovih, zaradi posojil bogatega poslovneža Darija Južne. A to še ni vse: vrh ledene gore predstavljajo sodni postopki, s katerimi se sooča zadnje čase in ki ga utegnejo tudi pokopati. Prav zato stavi na vse ali nič. Njegovo eksistenčno preživetje pomeni zmaga “električnega oligarha” Roberta Goloba oziroma levih političnih opcij. Z vlado Janeza Janše se je zato podal v totalno vojno (medijski “blitzkrieg”). Požar celo meni, da nima več česa izgubiti. Mimogrede: Odlazka in Goloba sicer povezuje tudi proračunsko “koritarstvo” – bajno napajanje iz žepov davkoplačevalcev.

Poslovno model financiranja tajkunovega medijskega imperija je namreč tik pred zlomom. Ta sicer bazira na izčrpavanju proračuna s tako rekoč neposrednim, vendar tudi prikritim denarnim zalaganjem njegovih medijev. Še eno veliko težavo predstavlja močan padec naklad tiska. Nova zakonodaja na področju varovanja okolja pa ogroža tudi njegov “smetarski biznis”. Prav zato je zanj menjava vlade tako rekoč vprašanje poslovnega preživetja. Slednje si menda nadeja le pod novo tranzicijsko oblastjo. V tej luči gre tudi razumeti dejansko ukinitev novinarstva, kmalu po nastopu tretje vlade Janeza Janše. Njegovi mediji so se namreč preobrazili v brutalna propagandna trobila. Ob tem ne varčuje z najbolj nizkotnimi tabloidnimi metodami diskreditacije. Njegov medijski imperij širi laži in lažne novice, pri tem pa ne pozna milosti.

“Električni oligarh” Robert Golob bi priskočil na pomoč medijsko-smetarski mafiji? Iz programa Gibanja Svoboda, stran 14. (Foto: posnetek zaslona)

Najbolj umazane “posle” zanj opravljajo sledeči “mediji” (propagandna trobila): Necenzurirano, Reporter in Svet24. Vsi grehi ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića so ob tem čez noč pozabljeni, saj je Janković odkrit Golobov podpornik. Propaganda se zaradi nizkih naklad revij in časopisov posebej posveča izdelavi naslovnic in t. i. “odklepanju vsebin” sicer plačljivih spletnih portalov. Odlazek za politično propagando zlorablja celo modne in druge ženske revije ter edini slovenski športni časopis Ekipa. Z zmago Goloba in Kul opozicije, naj bi imel zagotovljene takojšnje finančne transakcije, ki naj bi znašale med pet in deset milijonov evrov. To naj bi se zgodilo v nekaj mesecih, pozneje pa bi sledil tudi umik sodnih postopkov zoper imperij medijsko-smetarske mafije.

Društvo novinarjev Slovenije je prepredeno s kadri pod vplivom medijsko-smetarske mafije
Prav tako si z “okronanjem” Goloba obeta obnovitev stare okoljske zakonodaje ter stabilno financiranje njegovih medijev iz državnega “korita”, kar naj bi omogočila prav Golobova reforma medijskega prostora. Spomnimo, da je bil Odlazek enkrat že pravnomočno obsojen in to celo na zaporno kazen. Šlo je za poslovno goljufijo. Ob tem mu gre izjemno na roke leva (tranzicijska) politično-aktivistična pripadnost pretežnega dela slovenskih novinarjev. Gre za družbeno-politične delavce, ki celotni slovenski desnici pravzaprav odrekajo politično legitimnost. Obenem ima “na povodcu” tudi svoje novinarje, in sicer preko ohranjanja na finančnem minimumu. Govora je o njegovih, napol “tlačanih”, zaposlenih na spletu, na področju tiska in na radijskih postajah.

Okrožno sodišče v Ljubljani nad Odlazkovo družbo Salomon. (Foto: Twitter)

Preko teh novinarjev pa medijsko-smetarski “mafiozo” v kadrovskem smislu obvladuje tudi samo vodstvo DNS (Društva novinarjev Slovenije). “Boter” je tudi predsednici Petri Lesjak Tušek, ki dela za njegov Večer. In zadnje čase celo Odlazkovi novinarji prehajajo med kandidate poslance. Vidni primer je Alenka Sivka, ki je potem, ko je z Golobom opravila intervju za Janjo-Zarjo, očitno končala kar na kandidatni listi “električnega oligarha”. Požar: “Povedano drugače: novinarji, ki jim tajkun Odlazek reže kruh, po novem tudi vedo, da jim Odlazek, če bodo zares pridni, lahko omogoči celo politično kariero.” 

Je Odlazek tik pred “poslovno smrtjo”? Za petami so mu slaba banka, milijonski dolgovi in okrožno sodišče
A poleg reševanja finančnega imperija, Odlazka tare tudi vračanje enormnega posojila, v višini 2-3 milijone evrov, ki ga je pridobil od poslovneža Darija Južne. Pestijo pa ga tudi najnovejši sodni postopki, ki utegnejo celo privesti do njegovega tragičnega konca (ga dotolči) in vključujejo nezakonita ravnanja Dolenjskega lista in Salomona. Gre za podjetji, na katerih temelji njegova poslovna zgodba. V ozadju so oškodovanja in druga nezakonita ravnanja. Slaba banka DUTB terja “ničnost družbene pogodbe družbe Salomon”. Obenem je DUTB podal tožbo proti direktorju Salomona Gregorju Repiču, ključnemu Odlazkovemu operativcu. Govora je o štirih milijonih evrih odškodnine.

Svet24 izžareva simptomatiko Odlazkove politične shizofrenije oziroma popolne obsedenosti z likom in delom premierja Janše, stranko SDS, aktualnimi ministri in državnimi sekretarji. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg