Odlazkova trač revija Zarja uporabila nekdanjega načelnika Generalšaba SV Podbregarja za napad na vojsko in policijo – ta bi ju s stečajem kar razpustil!

Foto: sta

Iztok Podbregar, nekoč vpet visoko v LDS politiko in vrh vojske, saj je bil v preteklosti celo njen načelnik Generalštaba in ga vojska ,“kot dekana fakultete za organizacijske vede zanima tudi raziskovalno”, bi s klasičnim stečajnim postopkom razpustil Slovensko vojsko in Policijo. To je priznal tudi za eno od ženskih revij, kjer je slikovito opisal: “Menza v ministrstvu za obrambo, pa v ministrstvu za notranje zadeve, pa v ministrstvu za zunanje zadeve je enaka.” Glede na to, da se ima Podbregar še vedno za vojaka, so njegove izjave, čeprav govori o nenavadni racionalizaciji, na ravni izdajstva.

Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske dr. Iztok Podbregar je za revijo Zarja odločno prepričan: “Razpustiti vojsko in policijo!” Presenetljivo, saj je bil dolga leta prisesan na državne vojaške seske (no, deloma je očitno še, saj priznava, da je še “vedno general Slovenske vojske, tudi moj poklic vojaškega pilota je vezan na vojsko”), sedaj pa deluje kot dekan in redni profesor Fakultete za organizacijske vede. Vendar, kot je razbrati iz njegovega intervjuja za omenjeno žensko revijo, za katere je značilno, da delujejo po principu “malo vrtnarjenja, malo seksa in malo lepotnih nasvetov”, o organizaciji Slovenske vojske in policije nima ravno veliko pojma – če pa že, pa bi bil on tisti, ki bi o tem govoril, ne pa izpeljal. A več o tem v zadnjem odstavku tega članka.

Jelka Sežun, nekdanja urednica Lady, ki je imela po poročanju Požareporta v času urednikovanja skoraj 5.000 evrov bruto plače, zdaj pa dela “le” kot novinarka, je v uvodu intervjuja z nekdanjim funkcionarjem LDS-a zapisala, da so se šli o slovenski vojski “pogovarjat s človekom, ki o vojski veliko ve, vendar ni tam v službi in torej nima zasebnega interesa, da bi jo branil”. Namen tega članka je torej že a priori blatenje vojske, seveda pod pretvezo kritičnosti.

Namesto vojske in policije paravojaške sile
Podbregar je bil sicer več let v svetu za nacionalno varnost in svetovalec za nacionalno varnost tako predsednika vlade kot predsednika republike. Kot Sežunova pravilno sklepa, bi lahko po tem domnevali, da o nacionalni varnosti nekaj ve. Zato je še toliko bolj nerazumljivo, kako je lahko “general podpolkovnik profesor doktor Iztok Podbregar”, kot ga Sežunova naziva v omenjenem članku, izjavil: “Vojsko in policijo je treba s klasičnim stečajem razpustiti, kar so nekateri že uspešno storili.” Podbregar ob tem predlaga “skupen, enoten oborožen subjekt nacionalne varnosti, ki ga teorija pozna pod imenom paravojaška sila”. Preostanek ljudi (beri: odpuščenih) pa bi šel v “zasebna varnostna podjetja, nekaj malega za paznike v zapore, drugi pa na prosti trg dela in podobno”.

Podbregar se je nedolgo nazaj znašel v zagati, saj naj bi bil njegov doktorat vprašljiv. Na fakulteti, katere dekan je danes, je leta 2000 tudi doktoriral, vendar pa je spletni portal Pod črto v njegovi doktorski disertaciji našel kar 24 (!) primerov dobesednega prepisovanja iz drugih virov. V nekaterih primerih vira sploh ni navedel. In če je vprašljiv njegov doktorat, je logično, da tudi njegove besede nimajo takšne teže, kot bi jo imele sicer.

Njegov argument: Menze so povsod enake
Poleg tega bi Podbregar, ki je bil nekoč celo predsednik LDS za kratek čas in nekdanji direktor Sove, sprva spremenil zakonodajo, torej da je treba “narediti nov zakon o nacionalni varnosti, sprejem tega bi že vzel nekaj časa, potem bi se pa lotili združevanja sistemov. Na primer, namesto da ima prihodnja vlada ministrstvo za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zunanje zadeve, lahko naredi eno ministrstvo za nacionalno varnost in v njem združi vse to.” To obrazloži z besedami, da je v teh ministrstvih “menza enaka”. Seveda pa on ne bi bil tisti, ki bi se te reorganizacije lotil, saj na vprašanje, kdo je junak, ki bi se tega lotil, pravi: “Ne jaz.”

J. G.