Ko sovraštvo zamegli razum – Odlazkovi mediji presegli vse meje!

Premier Janša v Kijevu

Naloga novinarjev je, da pri svojem delu iščejo resnico in podajajo pošteno ter celotno sliko dogodkov in zadev. Očitno pa tega ne razumejo povsem nekateri levosučni novinarji, ki s svojim delom včasih bolj spominjajo na pravljičarje kot pa na kaj drugega. To zelo dobro ponazarja primer, ki ga je nedavno razkril direktor Ukoma Uroš Urbanija. Eden od Odlazkovih novinarjev, natančneje iz Sveta24, se je namreč z vso resnostjo obrnil na Ukom z vprašanjem, če drži informacija, da so se premierji Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala z ukrajinskim predsednikom srečali na Poljskem, natančneje v luksuznem vagonu vlaka.  

“Prosil bi vas za komentar navedb Johna Helmerja, ki trdi, da se premierji Slovenije, Poljske in Češke v torek z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom niso srečali v Kijevu v Ukrajini, temveč v kraju Przemysl na Poljskem, in sicer v luksuznem vagonu vlaka. Še več, Zelenski naj bi bil v rokah Poljakov,” je zapisal novinar Sveta 24 in se vnaprej zahvalil za odgovor na vprašanje. Po obliki zgleda čisto resno vprašanje, ki ga je poslal novinar Odlazkovega medija. Samo še to preverimo, ali gre za lažno identiteto ali resničnega novinarja. Mogoče lahko pomaga Necenzurirano.  Kam je padlo slovensko novinarstvo …,” je kritično pristavil Uroš Urbanija

Daleč od tega, da se s to namišljeno zgodbico ukvarjajo zgolj Odlazkovi mediji. S tem se je namreč povsem zavzeto lotil portal Insajder in spisal članek z naslovom: “Lažno potovanje do obleganega “Kijeva”? Janša, Fiala in Morawiecki naj bi se z Zelenskim srečali na Poljskem!” Pri sklicevanju na navedbe tujega dopisnika s sedežem v Moskvi od leta 1989 Johna Helmerja na istoimenskem portalu johnhelmer.net poskuša portal, katerega urednik je nekdanji novinar Dnevnika in Mladine Igor Mekina, prodati zgodbo, kako do srečanja v Kijevu naj ne bi prišlo, še več vlogo novinarjev naj bi odigrali kar poljski obveščevalci.

Srečanje naj bi si po navedbah Insajderja izmislila poljska vlada. Fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom, ki naj bi bile lažne, naj bi pripravili pri tiskovnem uradu Zelenskega. Poljski obveščevalci pa naj bi odigrali vlogo novinarjev. Operacija naj bi bila zasnovana za spodbujanje videza, da ima Zelenski nadzor nad Kijevom in da bi se pospešilo prošnjo Zelenskega za hiter sprejem Ukrajine v Evropsko unijo. Poljaki naj bi zasnovali operacijo za “spodbujanje njihove vloge pri podpori Ukrajini, ukrajinskim beguncem in v obrambi Evrope pred Rusijo”.

Foto: Printscreen

“Varšavski viri pravijo, da je idejo za srečanje na vrhu dal podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. Od smrti svojega brata dvojčka v letalski nesreči v Smolensku v Rusiji leta 2010 je Kaczynski eden najvplivnejših politikov na Poljskem; je pristojen za ministrstva za obrambo, varnost, notranje zadeve ter pravosodje in je močno protirusko nastrojen. Poljski viri menijo, da ni bilo možnosti, da bi Kaczynski, premier Morawiecki ali češka in slovenska delegacija zaprosili Moskvo za zaščito v Kijevu; niti ne bi tvegali lastne varnosti ob dveurnem potovanju z vlakom od Przymysla do Lvova ali ob sedemurni poti do Kijeva,” je še mogoče prebrati na portalu Insajder. Ukrajinci naj bi v Przemysl poslali eno od luksuznih različic rednega vlaka. Tam pa naj bi bile nato narejene inscenirane fotografije srečanja. To naj bi po navedbah Helmerja dokazovali tlakovci, pa podoba videokonferenčne sobe. Nenavadno naj bi bilo, da je eden izmed prisotnih na srečanju nosil neprebojni jopič itd.

Portal se pri prodajanju zgodbe sklicuje na navedbe novinarja, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, a nobenega izmed njih ne imenuje konkretno, kar pomeni, da posameznih zadev seveda nikakor ni mogoče preveriti in si jih je mogoče preprosto izmisliti. Smešna je navedba, da naj bi vlogo novinarjev odirali novinarji poljski obveščevalci. Viden je podatek, da so imeli vsi kratko postrižene lase, prisotna pa ni bila niti ena novinarka. Kako naj bi to torej dokazovalo to navedbo? Kakorkoli, premier Janez Janša je v četrtkovih Odmevih pojasnil, da so bile na tiskovni konferenci prisotne televizijske hiše – pet poljskih in dve češki televiziji, natančno pa je opisal samo srečanje v Kijevu.

https://twitter.com/vladaRS/status/1503835330398588934

Glede kraja srečanja je Janša povedal, da je to ob strogih varnostnih ukrepih potekalo v prvem nadstropju predsedniške palače. Sicer pa po Janševih besedah Kijev nikakor deluje kot poraženo mesto, po njegovi presoji se prestolnica ne bo predala. Glede pogovorov o konkretnejši dobavi orožja je Janša dejal le, da je bilo vse to dogovorjeno že prej. Trojica premierjev se je sešla v Kijevu tudi z drugimi ministri tudi o predlogih mirovnega sporazuma. Vsi trije predsedniki vlad so imeli mandate svojih vlad. “Imeli smo tudi širše pooblastilo kolegov,” je dejal Janša, ki je predlog o obisku ukrajinskega vodstva dal že pred zadnjim srečanjem Evropskega sveta v Versaillesu in pojasnil, da je predlog na zasedanju nato podprlo veliko evropskih voditeljev. Pot pa je potekala v tajnosti, so pa odgovorni na OZN o poti obvestili tudi Rusijo.

Če si človek vzame nekaj časa in pobrska po fotografijah iz preteklosti, lahko iz fotografije, ki je bila posneta leta 2021, vidi, kako je izgledala konferenčna soba, kjer se je Zelenski pogovarjal s predstavniki Facebooka. Glede na to, da je bila povsem enaka tudi konferenčna soba, kjer so se trije premierji ta teden srečali z Zelenskim, je resnično težko razumeti, kako lahko nekdo sploh verjame tovrstnim spletkam in jih nato še naprej širi.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Angažma Mekine v celotni zadevi pa po eni strani ne čudi, saj poročanje portala, katerega urednik je, daje jasno slutiti, da gre za tipično trobilo Putinove politično-vojaške propagandne mašinerije. Glede na to, da je za Odlazkove medije znano, da jim desnosredinska oblast nikakor ni po volji, ne čudi, da bi tudi tam radi vrgli senco na zgodovinsko pomembni dogodek, ki je požel val odobravanja s strani številnih svetovnih voditeljev in medijev. A vendarle nekje bi si morali novinarji postaviti mejo, da jih bodo ljudje sploh lahko še jemali resno.

Sara Kovač