Škodljivo odločitev državne revizijske komisije pri projektu Karavanke bi morali razveljaviti; Šarec se glede njihove politične odločitve spreneveda

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Da nič ne more in da upa, da posledica ne bo prevelika zamuda, je predsednik vlade Marjan Šarec odgovoril na opozorilo nekdanjega ministra Zvonka Černača (SDS), da Avstrijci, kjer je Asfinag odpiral ponudbe hkrati kot pri nas Dars, svoj del predora pod Karavankami za 89 milijonov evrov že gradijo, pri nas pa je Državna revizijska komisija (DRK), v kateri so vsi trije člani iz stranke SD, zavrnila ponudbo, ki je bila za pri nas krajši del cevi približno enako visoka kot v Avstriji. Turški Cengiz bi jo zgradil za 89,3 milijona evrov. Zavrnitev bo davkoplačevalce po Černačevi oceni stala od 14 do 20 milijonov evrov, ker so toliko dražji drugi domači ponudniki, ki vsi nastopajo s tujimi podizvajalci, saj sami nimajo znanj in referenc, ki jih je imel zavrnjeni ponudnik.

Černač: Vsi trije člani neodvisne komisije so iz SD
Senat Državne revizijske komisije, v katerem so bil vsi trije člani iz SD, je najboljšo ponudbo izločil iz formalnih in ne vsebinskih razlogov, je opozoril Černač in povzel, da Avstrijci gradijo 4,4 kilometra predora, mi pa 3,5 kilometra, in da je v Avstriji cena 89,9 milijona. Černač je vprašal premierja, kaj bo storil, da projekt ne bo bistveno preplačan, in kaj za zagotovitev videza neodvisnosti Državne revizijske komisije, ko DRK obvladuje ena sama koalicijska politična stranka.

Šarec je odgovoril, da je DRK neodvisen organ in da država v njegove odločitve ne sme posegati. “Konkretnih postopkov ne morem komentirati,” je odgovoril premier in na očitek, da DRK obvladuje ena od koalicijskih strank, odvrnil: “To je pač vaše mnenje. Če imate kakšen konkreten podatek ali kakšen sum kaznivega dejanja ali česarkoli, prosim, da to podate na pristojne organe.”

Premier je nadaljeval, da nič ne bi pomagalo, če bi zdaj šel na revizijsko komisijo in s prstom tam žugal, in da so ga opozicijski nadzorniki obveščevalnih služb v parlamentu kritizirali celo, ker je bil na pogovoru z zaposlenimi v Sovi, čeprav je ta obveščevalna službo neposredno podrejena premierju. Šarec je povedal, da ne sme komentirati pred koncem postopka in dodal: “Upam pa, da tudi, če bo prišlo do razveljavitve razpisa in ponovnega razpisa, to ne bo preveč vplivalo na čas gradnje in da ne bo prevelike zamude.”

Neodvisni organ obvladuje ena sama politična opcija
Černač se je odzval, da bi bilo za davkoplačevalske žepe koristneje, če bi premier žugal v primerih, ko gre za desetine milijonov državnega denarja, in ne z ocenami, kje državna podjetja ne smejo oglaševati. Dodal je, da so v DRK odločali Mateja Škabar, Tadeja Pušnar in Gregor Šebenik. Šebenik je bil v preteklosti občinski svetnik SD, Škabarjeva je bila kandidatka te stranke na volitvah, Pušnarjeva pa generalna sekretarka nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak. “Neodvisni organ obvladuje ena sama politična opcija,” je opozoril Černač in vztrajal, da takšna komisija ne odloča strokovno, odločitev je politična. Premierja je ponovno vprašal, kaj bo storil, da bi zaščitil denarnice davkoplačevalcev, ki bodo tanjše za vsaj 14 milijonov evrov, in ali bo predlagal spremembo ureditve, ki bi omogočala dvostopenjsko varstvo ponudnikov, kot to poznajo tudi v Avstriji, kjer postopki tečejo hitreje. Šarec se je strinjal, da zakonodaja ni najboljša, kot župan je z njo sam imel slabe izkušnje, in pripomnil, da je pametno ravnanje v Avstriji, kjer zavrnejo najcenejšega in najdražjega ponudnika, ker najnižja cena je tudi slabo merilo. O članstvu v strankah pa je pripomnil, da je Černač že dolgo v politiki in da ve, da je članstvo v strankah osebna odločitev in da premier ne more hoditi po ustanovah in gledati, kdo je član katere od strank. Premier je povedal še: “Če bi to začeli delati, ne vem, kam bi prišli, ker tudi vaši člani so v kakšnih ustanovah, pa celo mi z njimi sodelujemo zelo dobro, tako da ne bi sodil človeka po strankarskih preferencah, ampak zgolj po izvajanju njegovega dela.”

Černač: To je signal za drugi tir
Černač pa je pojasnil, da v primeru predora Avstrijci najcenejše ponudbe niso izločili, izbrali so jo, in povzel, da premier ni odgovoril ničesar in da je celo zagotovil, da ne bo storil ničesar, da bi zagotovil videz nepristranskosti, in da tudi ne bo storil ničesar, da se projekt ne bi preplačal. Černač je nadaljeval, da je bil izločen ponudnik, ki ima vse reference, izločitev je bila iz političnih razlogov, dela bi se lahko že izvajala, nastala pa bo še dodatna škoda, in to ne le pri tem projektu, tudi pri vseh naslednjih bo, ker je to signal za naslednja odločanja, največji pribitek pa bo pri enotirni progi Divača-Koper, je ocenil Černač, ki je predlagal, da bi o odgovoru premierja državni zbor opravil splošno razpravo. Černač je ocenil celo, da bi bilo glede na vse dogajanje najpametneje, če bi pooblastili avstrijsko stran, da nam izvede razpis, ker bi potem dela že tekla pa še ceneje bi bilo.

O Černačevem predlogu za splošno razpravo o odgovorih premierja bo državni zbor glasoval v sredo na koncu seje. Koalicija predloge za razprave, kot je ta Černačev, praviloma gladko zavrne. Za pestrost danes pa so poskrbeli poslanci SNS Zmaga Jelinčiča, ki so v DZ prišli v rumenih varnostnih brezrokavnikih:

Premier Marjan Šarec v DZ, kjer so si poslanci SNS oblekli rumene brezrokavnike. (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Za gradnjo ob zavrnjenem turškem podjetju v Sloveniji kandidirajo še tri podjetja: s ponudbo, težko 104 milijone evrov, Gorenjska gradbena družba (s češkim Metrostavom), za 106 milijonov Euroasfalt iz BiH (s cestnim podjetjem Ptuj) in za 109 milijonov Kolektor (z Rikom in turškim podjetjem Yapi Merkezi). Vse cene so brez DDV.

Peter Jančič, Spletni časopis