fbpx

Odločitev sodišča še ne pomeni vrnitve bivšega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča!

Darko Muženič (Foto: STA)

“Policijski sindikat Slovenije (PSS) zahteva vrnitev Darka Muženiča na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU),” je tvitnil nekdanji minister za notranje zadeve, dr. Vinko Gorenak. Ob tej informaciji pa je še pripomnil, da je to le še en dokaz, da ne gre za policijski sindikat, ampak za levo politično trobilo. “Ostanite sindikat, ki bo delal v korist policistov,” je bil jasen.

Poročali smo že, da je tedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, spomladi s položaja direktorja NPU razrešil Darka Muženiča. Ta je imel na vesti kar nekaj grehov iz preteklosti, med drugim je preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja razkrila, da je bil vpleten v zloglasno afero pranja milijarde evrov iranskega denarja v Novi Ljubljanski Banki (NLB), s pregonom odgovornih se namreč ni ukvarjal niti kot direktor Urada za pranje denarja niti s položaja direktorja NPU. Tožilstvu je celo predlagal, naj ne preganja odgovornih za pranje denarja, ki bi jih sam moral nadzorovati.

Pred kratkim smo pisali tudi o tem, da je portal omrežja tranzicijske levice 24UR prvi v roke dobil – verjetno prav od Muženiča – odločitev upravnega sodišča, da je nekdanji direktor NPU Muženič dobil tožbo zoper državo. Uspel naj bi namreč dokazati, da je bila njegova razrešitev nezakonita. Sodišče v Novi Gorici je odločilo, da zoper to odločbo pritožna ni možna. Tako naj bi Policija morala Muženiča postaviti nazaj na mesto direktorja NPU in mu v 15 dneh plačati tudi stroške postopka.

Anonimno pismo razkrilo njihove metode
Spomniti pa je treba tudi na to, da smo septembra prejeli anonimno pismo kriminalistov, iz katerega je bilo razvidno da pritiske nanje izvaja Policijski sindikat Slovenije (PSS), po naročilu stranke LMŠ in Marjana Šarca. Povezava med PSS in LMŠ je po njihovem mnenju vse bolj očitna, njihove metode pa postajajo vse bolj brutalne, nesramne in včasih celo mejijo na izsiljevanje članov za poslušnost, kar naj bi bila praksa predvsem na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Nekdanji direktor NPU Darko Muženič (Foto: STA)

Tarča napadov PSS pa je bil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je odredil revizije nekaterih odmevnih primerov NPU, med drugim tudi revizijo preiskave lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh. Anonimni člani sindikata so v pismu izpostavili, da v reviziji in nadzoru dela policije večina ne vidi težav. Kot so še dodali, to počnejo trije vidni predstavniki, ki imajo vsak svoj interes za zlorabo sindikata v politične namene.

Kot še pravijo, Policijski sindikat Slovenije več ne opravlja vloge sindikata, temveč odkrite politične stranke v policiji, ki ščiti svoje interese. Omenjeni predstavniki so, po besedah anonimnih kriminalistov, predsednik Policijskega sindikata Rok CvetkoGregor Novak in Mitja Gregorc. Slednji je bil glavni pobudnik peticije za ohranitev položaja Muženiča, tistim ki peticije niso želeli podpisati, pa so sledile grožnje. Poleg tega naj bi bil Gregorc tudi največji nasprotnik Hojsovem nadzoru in revizij, saj naj bi prikril marsikaj. “In kdor se z njim ne strinja je deležen mobinga in trpinčenja, blati se ga pred sodelavci, zmerja z desničarjem,” so še zapisali.

Generalni direktor Policije mora ponovno odločiti
Dr. Vinko Gorenak
je v sporočilu, namenjenemu Policijskemu sindikatu Slovenije tudi napisal, da je odločba sodišča jasna. Generalni direktor Policije mora ponovno odločiti in tudi bo. Kar pa še ne pomeni vrnitve bivšega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada. Gorenak je že pred časom zapisal, da je bil Muženič razrešen povsem zakonito, saj je zakon, ki to ureja, leta 2013 nastal prav pod njegovo taktirko, zato menda ve, o čem govori. “Priporočam kak izpit na pravni fakulteti,” je še svetoval članom PSS.

Sara Kovač