fbpx

Odločna reakcija Žana Mahniča na obtožbe Bobnarjeve, da ji je ob nadzoru KNOVS grozil s “prihodnostjo”: “Ne bodite kot Jerca Korče, ki jo je magnetogram ujel na laži!”

Žan Mahnič is accusing Tatjana Bobnar, Director General of the Police, that she intentionally left out his complete statement in her press release. He says that he only told Bobnar, that he will lodge a criminal complaint against her, if it does turn out, that she intentionally impeded control and protected crime. (Photo: STA)

V torek zvečer smo na Nova24TV poročali, da je generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar delno blokirala nenapovedan nadzor članov KNOVS na sedežu Nacionalnega preiskovalnega urada na Litostrojski v Stegnah. Člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, Žan Mahnič, Zvone Černač in Branko Simonovič, so namreč zahtevali vpogled v evidence, s pomočjo katerih bi lahko potrdili ali ovrgli sum, da je kabinet predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca, v katerem deluje tudi zloglasni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, zlorabil NPU, GPU in Sovo z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank prihodnje potencialne koalicije. Kot je prvi poročal Požareport, naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov. Policija se je nato pozno zvečer odzvala v sporočilu za javnost, v katerem je Bobnarjeva Mahniča obtožila, da ji je tekom poldrugo uro dolgega razgovora zagrozil, “naj pomisli na svojo prihodnost”, če KNOVSu ne omogoči celostnega nadzora. Mahnič ji je hitro vrnil na Twitterju in jo obtožil, da je, podobno kot poslanka LMŠ Jerca Korče v primeru izjave Janeza Janše o “padanju glav”, njegove besede nalašč vzela iz konteksta, s čimer pa se spet poskuša očrniti stranko SDS.

Spomnimo. Spletni portal Požareport je v torek zjutraj poročal, da naj bi kabinet Marjana Šarca prek sekretarja Damirja Črnčeca, ki je bil šef Sove v drugi vladi Janeza Janše, določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave dostavil seznam ljudi, ki jih je treba informativno obdelati. Glavne tarče so bili po navedbah Bojana Požarja posamezniki iz prijateljskega kroga gospodarskega ministra in prvaka SMCja Zdravka Počivalška, drugi poslanci Stranke modernega centra, pa tudi poslanci nekdanjih koalicijskih partneric DeSUS in SAB. Tako naj bi se kriminalisti pospešeno ukvarjali s privatizacijo Term Olimia in zbirali informacije o drugih prekrških omenjenih funkcionarjev in njihovih družinskih članov.

Kot je po zaključku nadzora KNOVS na NPU, ki je trajal dobre tri ure, za Televizijo NOVA24TV povedal Žan Mahnič, je Tatjana Bobnar blokirala del preiskave, zato sumov ni bilo mogoče ne potrditi ne ovreči. Članom komisije namreč ni dovolila vpogleda v nekatere evidence, iz katerih bi bilo jasno razvidno, kateri kriminalisti so zbirali podatke in katera imena politikov in njihovih družinskih članov so jih na mreži najbolj zanimala. Po naših informacijah so iz policije uhajali zlasti podatki o kaznivih dejanjih in prekrških na področju javnega reda in miru poslancev ter njihovih družinskih članov. “Grozilo se naj bi jim, da bodo dali podatke v javnost, če bi morebiti podprli novo koalicijo,” je opozoril Mahnič.

Žan Mahnič, po torkovem nadzoru Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Foto: Twitter.

Policija vztraja, da so člani KNOVS želeli pridobiti podatke, za katere niso bili pooblaščeni

Zanimivo, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je prostore NPU zapustila nekaj minut pred člani KNOVS, izjave za medije ni želela podati, se je pa pozneje oglasila v sporočilu za javnost, v katerem so na policiji zatrdili, da so posredovali oz. dali na vpogled samo tiste podatke, do katerih so člani KNOVS upravičeni na podlagi Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. “Kljub temu so člani pooblaščene skupine v nadzoru od generalne direktorice policije Tatjane Bobnar zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in posredovanje podatkov o vpogledih v evidencah policije za določene konkretne fizične osebe – določene poslance oziroma politike – pri čemer Policija nima pravne podlage, da bi članom Knovs posredovala te podatke,” so še zapisali.

Pri tem je generalna direktorica policije poudarila tudi, da za policijo ni nedotakljivih oseb in tako ni ne potrdila ne zanikala morebitnega vpogleda kateregakoli policista v evidence za določene osebe, morda tudi v času nadzora komisije, saj da kot generalna direktorica policije ne more vedeti, ali v tem trenutku kateri od policistov zoper kogar koli izvaja katerikoli zakoniti policijski postopek, npr. prekrškovni in pri tem seveda osebo preverja v evidencah. Na vprašanja, ki so se po mnenju Tatjane Bobnar nanašala na operativno delo policije izven zakonsko določenega okvira, članom KNOVS ni odgovorila. Je pa Mahniča Bobnarjeva obtožila, da jo je pozval, “da naj pomisli na svojo prihodnost.”, a da ni klonila pod grožnjami in pritiski.

Kaj je v resnici Bobnarjevi povedal Mahnič? 

Ker so zgodbo o domnevnih Mahničevih grožnjah Bobnarjevi nemudoma pograbili mainstream mediji in želeli obrniti zgodbo v smer, da se lahko Bobnarjeva boji za svojo službo, če bi na oblast prišel Janez Janša, se je poslanec Slovenske demokratske stranke nemudoma odzval na svojem Twitter profilu. Zapisal je, “naj Tatjana Bobnar napiše celotno mojo izjavo in naj ne bo kot Jerca Korče (poslanka LMŠ), ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži. Dejal sem namreč, da naj pomislil na svojo prihodnost, ker če na KNOVS ugotovimo, da takšno početje Slovenska policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili.”

Javno o besedah poslanca SDS lagala že Jerca Korče
Ni prvič, da poskušajo besede nekega poslanca SDS vzeti iz konteksta in jih zlorabiti v politične namene. Ko je namreč pred meseci Janez Janša govoril o nezakonitem delovanju Marjana Šarca, ki je KNOVSu preprečeval nadzor na Sovi, se je izrazil metaforično: “Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže.” Jerca Korče, ki se je na Twitterju zaradi tega zapletla tudi v besedni obračun z Mahničem, je namreč Janšo javno obtožila, da je grozil s padanjem glav, nakar je predsednik SDS zahteval razkritje magnetograma, kar pa je poslanko LMŠ postavilo na laž in jo tako osmešilo, da je, bržkone po naročilu svojega šefa, za nekaj tednov na Twitterju povsem potihnila.

Poslanka LMŠ Jerca Korče se je na Twitterju za nekaj tednov potuhnila, ko jo je na laž postavil Janez Janša. foto: LMŠ.

Jerca Korče sicer ni zamudila priložnosti, da se ne bi oglasila tudi tokrat in je nadaljevala svojo besedno vojno z Mahničem. Napad na neodvisne organe pregona je jasen izkaz nespoštovanja večletne borbe za svobodno in demokratično družbo. Napadi na sodstvo, novinarje, policijo… kdo je naslednji na seznamu? Dejmo se zmenit pa družno napademo podnebne spremembe… bi šlo,” je provocirala Korčetova. No, da ne gre za enega njenih bolj bistroumnih čivkov, sicer daje slutiti odziv njenih sledilcev na Twitterju.

Novinarji so sicer Žana Mahniča po zaključku nadzora na NPU še neposredno izzvali, kdo stoji za onemogočanjem njihovega dela, poslanec SDS pa je bil precej neposreden: “Ve se, komu je v interesu, da se nova koalicija ne sestavi, zagotovo listi Marjana Šarca, pa verjetno tudi Socialnim demokratom.”

Da je vrag očitno res odnesel šalo, pa kaže tudi hiter in nervozen odziv obeh glavnih akterjev prisluškovalne afere, Marjana Šarca in Damirja Črnčeca. Predsednik vlade v odstopu je namreč na Twitterju zapisal, “da ko razni portali, ki so blizu SDS, poročajo, da sem naročil sezname in ne vem kaj še vse o strankah, ki se pogajajo za vstop v vlado, je jasno, da opisujejo svoje metode. To je napad na policijo brez primere. Verjamem, da bi pri njih tako delovalo. In verjetno kdaj tudi je”.

 

Damir Črnčec demantiral obtožbe prek Nataše Pirc Musar
Črnčec pa je poročanje Požareporta in Demokracije tokrat negiral kar prek Odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle: “Damir Črnčec ni nikoli vzpostavil nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC-ja, DeSUS-a in SAB-a ali njihovih družinskih članih ter bližnjih sorodnikih oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si Damir Črnčec podredil policijo in obveščevalne službe in da naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje. Damir Črnčec ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava (in se nikoli ni vmešaval) in ne zlorablja državnih institucij.
Poznavalci političnih razmer sicer ocenjujejo, da gre očitno Šarčevemu sekretarju tokrat resnično za nohte, saj se doslej ob obtožbah na svoj račun nikoli ni oglašal. A v primeru prisluškovalne afere je drugače. Če zaključimo z besedami predsednika SD Dejana Židana, ki jih je pred dnevi izrekel v Tarči na Televiziji Slovenija, “če  se to, kar poročajo določeni mediji, izkaže za resnico, smo na pragu največje politične afere v zgodovini države”.
T. F.