fbpx

[Odmevi] Golobova vlada sredi krize še “razmišlja” o ukrepih in upa na zgolj 10-odstotno inflacijo

Predsednik vlade Robert Golob v Odmevih. (Foto: RTV)

Premier Robert Golob je v ponedeljkovih Odmevih na javni televiziji povedal, da “razmišljajo o regulaciji cen hrane, prihodnje leto pa o milijardi evrov pomoči gospodarstvu”. In medtem ko Golobova vlada očitno še vedno le “razmišlja” o minimalnih spremembah za blažitev draginje, spomnimo, da je vlada Janeza Janše ne le razmišljala, ampak tudi ukrepala s konkretnim in ne tako simboličnim nižanjem cen, kot o tem razmišlja Golob.

Od prihoda Svobode se zdi, da koalicija z Robertom Golobom na čelu veliko napoveduje in razmišlja, stori pa bolj malo ali pa celo nič. Golob je v Odmevih na RTV ponovno napovedal ukrepe za september ali konec septembra, saj vlada svoje dopuste jemlje zelo resno, obrtniki in gospodarstvo pa očitno lahko počakajo. Njihovo razmišljanje o ukrepih se precej razlikuje od tistega, česar smo bili deležni pod vlado Janeza Janše, ki je hitro in odločno sprejemal ukrepe, rezultati so se dejansko videli, ljudje so imeli posledično občutno več denarja v svojih denarnicah.

Kot odgovor na blaženje energetske draginje se napoveduje začasno znižanje DDV-ja na energente. Kljub predlogom opozicije, da bi se DDV znižal na 5 odstotkov in ne le na 9,5 odstotka, pa Golob ideji ni naklonjen, češ, da “ti štirje odstotki niti niso potrebni niti ne bi nič spremenili“. Čudne izjave, kot so “ne potrebujemo preveč denarja in nižji DDV ni potreben”, so res neprimerne za premierja katere koli države. Nismo še zasledili, da bi odmevni zahodni politiki ljudem govorili, da denarja ne potrebujejo, ali o nizkih davkih z negativno konotacijo. Golob je prepričan, da znižanje, kot so ga v vladi predlagali, zadostuje, da se stroški znižajo, napovedal pa je tudi porabo proračunskih sredstev pri nižanju DDV na hrano, pustimo se torej presenetiti.

Golob na predlog poslanca Levice Mihe Kordiša “razmišlja” tudi o regulaciji cen, ki bi se uvedla z znižanjem, saj meni, da je to najučinkoviteje, vendar bodo o tem sprejeli odločitve šele v septembru. Zdaj so na vrsti cene energentov, ki naj bi bile ta trenutek “pod nadzorom”, pričakujejo pa, da se bo njihov vpliv na cene hrane ustavil ali celo znižal. “To bomo opazovali v septembru,” je za javno televizijo povedal Golob in dodal, da če ne bi šlo vse po načrtu, “se bodo začeli spraševati o tem, ali trgovci res ne razumejo, da je treba v času krize stopiti na stran ljudi“.

Medtem ko Golobova vlada le razmišlja o tem, spomnimo, da je vlada Janeza Janše v boj z energetsko draginjo stopila hitro in odločno. Ko je ocenila, da je stanje resno, je takoj pripravila predpise za pomoč ljudem in gospodarstvu. Predsednik vlade Janez Janša je napovedal nekatere nižje dajatve, za najranljivejše pa energetske bone. Pripravljala se je zakonska podlaga za blažitev posledic naraščajočih cen energentov, načrtovali so energetske vavčerje za okoli 150.000 ranljivih posameznikov ter družine s tremi ali več otroki. Znižali so se tudi določeni prispevki na položnicah za električno energijo.

Gospodarstvo pozdravlja zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina. Golob meni, da to ni dovolj in pričakuje kapico. Problemov v gospodarstvu naj bi bilo v tem letu sorazmerno malo, veliko več jih pričakujejo naslednje leto. “Če je letos potrebna pomoč 40 milijonov evrov, bi za prihodnje leto  lahko vrednost prišla do ene milijarde,” je ocenil premier, sodeč po njihovih izračunih, in napovedal, da bodo “ukrepi do konca septembra na mizi“.

Pogovori o tem naj bi stekli tudi v okviru ekonomsko-socialnega dialoga, razpravljali bodo z Gospodarsko zbornico, pogovori pa naj bi vključevali tudi o morebitno prihodnjo recesijo ali celo stagflacijo. Vlada naj bi se v tem trenutku ukvarjala predvsem z iskanjem denarja ne le znotraj elektroenergetskega sistema, ampak tudi na področju plina, saj lastnega nimamo. In čeprav jim učinkovito ukrepanje doslej še ni šlo dobro od rok, je Golob prepričan, da bodo “denar za to nekje našli” in dodal “verjemite, da ne bi obljubljal pomoči, če ta ne bi bila izvedljiva“.

Vlada Janeza Janše je Sloveniji omogočila izjemen gospodarski preboj. (Foto: SDS)

Da je 40 milijonov evrov izredno majhna vsota denarja, je opozoril tudi Janez Janša, po svoje pa je to priznal tudi minister za gospodarstvo. Ta priznava, da bodo težave v prihodnje veliko večje, kot je omenjenih 40 milijonov. Obrtna zbornica Slovenije svari, da zaradi tako nizke vsote pomoči številna podjetja ne bodo preživela. Spomnimo, da je vlada Janeza Janše v času krize imela po hitrem postopku pripravljeno vrsto pomoči tako za gospodarstvo, kmetijstvo in vsa ostala področja kot za varstvo delodajalcev in delojemalcev.

Ranljive skupine in obrtniki lahko počakajo
Prav hecno je tole napovedovanje ukrepov in razmišljanje o njih, ko pa dejansko na koncu po vsem čakanju ni konkretnih sprememb niti učinkovitega ukrepa. Vsi njihovi načrti in obljube zvenijo kot “mlatenje prazne slame”. To je bilo moč zaznati tudi v danem intervjuju, kjer je v nadaljevanju Golob na temo subvencij obrtnikom povedal, da so se najprej lotili energije, šele potem naj bi prišli “tisti ranljivi”, o katerih bodo prav tako razmišljali septembra. Vlada očitno čas dopustov jemlje zelo resno, obrtniki, lahko počakajo do septembra. Varne pa niso niti oskrbnine v domovih za starejše, sicer upa, da ne, lahko pa bi se zvišale za več kot 20 odstotkov. To bi se lahko dejansko zgodilo zaradi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki pa ni napovedan za letos.

Tanja Brkić