fbpx

Odpoklicani veleposlanik Slovenije v ZDA odhaja z dvignjeno glavo, bo lahko to rekel tudi Pahor?

Foto: MZZ

Kaj se v naši domovini dogaja? Gospod Kajzer, za nas Slovence v USA boste ostali kot eden najboljših veleposlanikov, želim Vam vse najlepše v bodoče,” se je glasil eden izmed mnogih srčnih komentarjev ob novici, da je bil Tone Kajzer odpoklican kot veleposlanik Slovenije v ZDA – predsednik Borut Pahor je namreč podpisal ukaz o njegovem odpoklicu. “S tem ko je opozoril na slepo in ubogljivo ravnanje MZZ “na predlog pristojnega ministrstva”, je veleposlanik Kajzer v bistvu storil za državo koristno dejanje,” je bil prepričan tudi dr. Dimitrij Rupel, ki je Pahorju pred dnevi poslal pismo in mu med drugim pojasnil, da niti ni šlo za pravo diplomatsko depešo, poleg tega pa sta najprej notranja, nato pa še zunanja ministrica ravnali v nasprotju z ustavo in zakoni RS. A Pahor se je na koncu odločil “drugače”.

Spoštovane prijateljice in prijatelji. Vsi ljudje dobre volje. S spletne strani našega gospoda predsednika Slovenije sem izvedel, da sem odpoklican kot veleposlanik Slovenije v ZDA. Vsem in vsakemu posebej, predvsem pa mojim sodelavkam in sodelavcem na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu se želim zahvaliti za vso podporo in pomoč pri razvoju slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva, ki naj raste in se razvija. Odhajam z dvignjeno glavo. Verjamem in vedno delujem skladno z demokratičnimi vrednotami, ki smo jih Slovenci potrdili ob odločitvi za samostojnost in suverenost. Kot karierni diplomat sem se vedno in se bom vedno zavzemal za dobrobit Slovenije in za krepitev naše demokracije, zaupanja in sodelovanja med nami. Tako bom deloval tudi naprej, kamorkoli mi bo ljubi Bog pokazal pot naprej. Hvala,” je na Facebooku zapisal Tone Kajzer.

Predsednik republike Borut Pahor se je namreč odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so včeraj zvečer sporočili iz predsednikovega urada. Tako se je odločil po predhodnem telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu pa naj bi hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker se o odločitvi z njim ni predhodno posvetoval. Te Pahorjeve poteze nekateri niso pričakovali – zadevo bi lahko namreč tudi prepustil svojemu nasledniku – odpoklic pa bi seveda lahko tudi odklonil. Na nesprejemljivost odpoklica Kajzerja je Pahorja opozarjal tudi dolgoletni vodja slovenske diplomacije dr. Dimitrij Rupel, vendar pa je Pahor vseeno sledil načrtom svoje nekdanje strankarske kolegice Tanje Fajon, ki je dejala, da je bil odpoklic Kajzerja nujen. Očitno tudi Pahor ni tako zelo neodvisen predsednik.

Pahor je sicer tako Golobu kot Fajonovi predlagal, “naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom“, še piše v sporočilu za javnost. Spomnimo, vlada je veleposlanika Toneta Kajzerja odpoklicala, ker naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske “depeše”, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. Takšna praksa glede objav je po besedah ministrstva nekaj običajnega, “depeša” tudi ni bila označena z nikakršno stopnjo tajnosti – zato je pravzaprav nenavadno, da je razkritje tovrstne vsebine deležno tovrstnih posledic. Razen če nekdo pač rabi prosto veleposlaniško mesto v ZDA. Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica Fajon odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala – torej so ga zapovrh vsega odpoklicali brez vsakega dokaza.

Notranja, nato pa še zunanja ministrica sta ravnali v nasprotju z ustavo in zakoni RS; Kajzer je storil za državo koristno dejanje
Aktualni veleposlanik v Washingtonu niti za trenutek ni ogrozil varnosti slovenskega depešnega sistema oz. diplomatske komunikacije, saj v depeši ni bilo popolnoma nič novega v primerjavi z dopisom notranjega ministrstva dne 30. avgusta. Ta depeša pravzaprav sploh ni bila diplomatska depeša, ampak zgolj dobesedni povzetek dopisa MNZ, ki je pred tem cele tedne krožil po ljubljanskih ministrstvih, po vseh slovenskih upravnih enotah in drugih javnih ustanovah,” je nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel pisal v pismu predsedniku države Borutu Pahorju. Rupel je med drugim tudi pojasnil, da je Kajzer s tem, ko je opozoril na slepo in ubogljivo ravnanje MZZ “na predlog pristojnega ministrstva”, v bistvu storil za državo koristno dejanje. Objavljanje naslova za zbiranje podpore eni od kandidatk po vseh mogočih “vidnih mestih” državnih in javnih ustanov, celo bolnišnic, po Ruplovih besedah namreč pomeni nezakonito in protiustavno poseganje državnih in javnih ustanov v volilni sistem, tj. vmešavanje v volilne postopke. Veleposlanik je opozoril na to protiustavnost oz. nezakonitost. Notranja in nato še zunanja ministrica sta ravnali v nasprotju z ustavo in zakoni Republike Slovenije, je poudaril Rupel.

Sara Bertoncelj