fbpx

Odprla so se volišča – danes bo znano, kdo izmed “dveh odtenkov rdeče” bo predsednik Slovenije naslednjih pet let

Foto: STA

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot tri tisoč volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog volitev, izbralo novega predsednika republike. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Svoj glas v prid enemu izmed kandidatov – aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju ali kamniškemu županu Marjanu Šarcu – bo lahko oddalo 1.716.039 volilnih upravičencev na 3194 voliščih po Sloveniji in v tujini.

Odprlo se je namreč 3074 rednih voliščih v Sloveniji in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Več kot polovica volišč v Sloveniji, in sicer 1790, je dostopnih invalidom. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 32 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci so obvestila o volišču in dnevu glasovanja na dom prejeli že pred prvim krogom, veljajo pa tudi za drugi krog. Na volišča lahko pridejo tudi brez obvestila, glasujejo pa na istem volišču kot v prvem krogu. Glasujejo z veljavnim osebnim dokumentom, volivec pa bo po prihodu na volišče prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. To stori tako, da na glasovnici formata A5 obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Kandidata sta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor in Marjan Šarec.

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okoli 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17.30.

Kdo bo novi predsednik, bo znano ob 21. uri
Po zaprtju volišč ob 19. uri pa bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Državna volilna komisija (DVK) bo najprej, malo po 19. uri, objavila izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom in na katerem je glasovalo 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Nato bo DVK začela sproti objavljati delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa naj bi bila jasna okoli 21. ure.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, piše STA.

C. Š.