fbpx

“Odrešenik” levice Jože P. Damijan v oddaji Politično dokazal, da tako imenovana Koalicija ustavnega loka sploh še ni razmišljala o konkretnih ukrepih!?

Ekonomist Jože Damijan, ki ga leva opozicija promovira kot tehničnega mandatarja (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Na nacionalni televiziji v oddaji Politično so gostili najnovejšega “odrešenika”, ki se skupaj s strankami SD, LMŠ, SAB in Levico zavzema za to, da bi zrušili vlado Janeza Janše in bi se lahko nekdanja koalicija vnovič polastila oblasti. Ekonomist Jože P. Damijan, ki si želi postati nov tehnični mandatar je trdil, da je vlada izkoristila največjo zdravstveno krizo v zadnjih sto letih z namenom, da bi razgradila ustavno ureditev, ki je nastajala zadnjih 30 let po osamosvojitvi. Vendar pa se je vse skupaj že zataknilo, ko je prišlo na vrsto vprašanje glede konkretnih ukrepov tako imenovane Koalicije ustavnega loka. 

Potem, ko je Jože Damijan poskušal prepričati gledalce in gledalke, da bi bili včasih skregani koalicijski partnerji nekdanje Šarčeve vlade spet dobra ekipa, ker naj bi imeli veliko skupnega, je na vprašanje okrog primernosti časa nastanka nove vlade, ko se spopadamo s širjenjem okužb, in konkretnih ukrepov navedel, da naj bi vlada slabo obvladovala epidemijo. “Seveda že imamo pripravljene ključne prioritete na zdravstvenem področju, da bo tudi zdravstvo začelo bolje delovati, bomo povečali sredstva za zdravstvo in zagotovili dodatne kapacitete. Imamo pa tudi pripravljene ukrepe na ekonomskem področju, da bomo lahko sledili razvojnim prioritetam Slovenije in jo naredili tudi bistveno bolj uspešno kot danes,” je zatrdil.

Gledalcev očitno ni prepričal

Vsi tisti, ki so pogovor spremljali, jim je bilo jasno, da konkretnih ukrepov nimajo, edina skupna točka je več kot očitno “proti Janši”. Na družabnih omrežjih so se namreč pojavili komentarji v smislu: “JP Damijan, ko ga Tanja Gobec sprašuje o konkretnih ukrepih, le jeclja in se smeši. Neverjetno”; “Tudi Damjanov intervju na #Politicno potrjuje, da je glavna in skoraj edina točka programa KUL še vedno “samo da ni Janša”. Meh.”; “JP Damijan še Tanje Gobec ni uspel prepričati. Kdo bo naslednji kandidat za “tehničnega mandatarja”? Vsak petek bodo izbirali “novega” kandidata med politkolesarji in ga predstavili v nedeljo na RTV Slovenija. Naslednjo nedeljo bo Gale, čez 14 dni pa Jenull. To je domet levice.”; “Poslušal JP Damijana v pogovoru z ga. Gobec. Zdaj pa bo! Tako covid kot ostali problemi v zdravstvu! Za vse imajo rešitve. Ne razumem samo, zakaj jih v preteklih 75 letih niso udejanjili!? #blablablabla .”

 

Očitno je, da nekateri preprosto ne dojamejo, da je politika še večjega trošenja denarja za javno zdravstvo, ki za “več” sploh nima kapacitete, skregana z vsako zdravo pametjo, vendarle pa jih to ne ovira pri poklicanosti za “reševanje” Slovenije. Glede na to, da je Damijan v svojih zapisih na blogu dal vedeti, da zagovarja švedski model, po katerem bi po izračunih strokovnjakov v Sloveniji umrlo najmanj 1200 ljudi, ne čudi, da je marsikoga zaskrbelo, da bi ljudje pričeli masovno umirati, če se bi Damijanu uspelo zavihteti na položaj tehničnega mandatarja.

Da pri tem ne omenjamo skrbi za gospodarstvo. Ljudje se namreč spominjajo, da je imel Damijan v preteklosti težave s kupovanjem švicarskih frankov, s katerimi si je skopal lastno finančno luknjo. Ko je kandidiral za guvernerja Banke Slovenije, so mu tako med drugim očitali kredit, ki ga je najel v švicarskih frankih. Finančno in poslovno hazarderstvo je namreč povsem v nasprotju z resno guvernersko funkcijo.

https://twitter.com/damijanterpin/status/1315346804624457728

Damijana je sicer pod drobnogled vzel celo ameriški Bloomberg potem, ko je ta pričel navajati, kako naj bi bila skupna valuta evro slaba za države članice Evropske unije. Vso krivdo za finančno krizo v letu 2008 je namreč našel v evru, pri tem pa namerno izpustil, da smo bili v Sloveniji žrtev državnih bank v rokah levega omrežja, ki so na lepe oči podelili več milijard evrov davkoplačevalskega denarja slovenskih državljanov. Bloomberg je problematiziral tudi dejstvo, da se lahko v Sloveniji na funkcijo za guvernerja Banke Slovenije prijavi kdorkoli. Kot so ugotovili, pa lahko Damjan s svojimi idejami škoduje samo v domačem okolju, medtem ko bi njegove svetovljanske ideje o koncu evra kot skupne valute izgledale kot boj Don Kihota z mlini na veter.

Z Damijanom na čelu doba za upokojitev na 70 let

Damijan, ki se je leta 2005 zavzemal za to, da bi se doba za upokojitev zvišala na 70 let očitno meni, da bi predstavljal odlično alternativo Janševi vladi. Sam namreč navzven prodaja zgodbo o pripravljenih ukrepih za zdravstveno in ekonomsko področje, a vendarle je iz pogovora z njim očitno, da se bolj kot z dejanskimi ukrepi ukvarja s tem, kako prepričati stranki DeSUS in SMC, da bi se pridružili koaliciji, ki si želi povratek na oblast. “Računamo, da se del koalicije, obe manjši stranki, počuti nelagodno ob tem, kar počne vladajoča stranka,” je namreč zatrdil.

Tanja Gobec in profesor ekonomije Jože Damijan (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Ker eksponentna rast okužb z novim koronavirusom trenutno predstavlja največjo grožnjo, se poraja vprašanje, kako bi se Damijan vsega skupaj sploh lotil glede na to, da ne verjame v sledenje ukrepom za zajezitev virusa, ki jih je predlagala stroka. Slepo metanje denarja v zdravstvo, namreč problemov ne bo rešilo. Glede na to, da je kandidiral tudi za guvernerja Banke Slovenije, čeprav sam sploh ni verjel v evro kaže, da Damijan pač rad kandidira na stolčke.

Nina Žoher