fbpx

Odvetniška pisarna podpredsednice SD je zagovarjala vojnega zločinca in ga kovala v zvezde!

Foto: STA

Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan, ki zatrjuje, da je delala v EU s tožilstvom proti vojnemu zločincu Vojislavu Sešlju, je sodelovala tudi z odvetniško pisarno Drolec Sladojević, ki je branila Radovana Karadžića in Momčila Krajišnika. Odvetniška pisarna Dominike Švarc Pipan je zagovarjala vojnega zločinca in ga – ne boste verjeli – celo kovala v zvezde!

Dominika Švarc Pipan, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in podpredsednica Socialnih demokratov ter po novem tudi političarka z manjkom osnovnega bontona in kulture, kot svoje reference rada predstavlja delo na Meddržavnem sodišču v Haagu ter na tožilskem oddelku tribunala za zločine v nekdanji Jugoslaviji, kot ena izmed tistih pravnic, ki si je prizadevala za obsodbo Vojislava Šešlja.

Precej nenavadno, da je s takšnimi referencami kar naenkrat pričela z delom v odvetniški pisarni, ki jo je najel vojni zločinec Radovan Karadžić. Na omenjenem delovnem mestu se namreč predstavlja kot strokovnjakinja “na področjih mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic”, zato še posebej preseneča, da naj bi “njena” odvetniška pisarna zastopala vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki ga je cel svet iskal z mednarodno tiralico, za njegovo aretacijo pa je bila razpisana celo nagrada v višini 5 milijonov dolarjev. Ko so ga končno prijeli, ga je Mednarodno kazensko sodišče obsodilo na 40 let zapora za genocid v Srebrenici in vojne zločine med vojno v Bosni in Hercegovini.

Šef Dominike Švarc Pipan Karadžića zagovarjal, češ da ga “zahodni mediji satanizirajo”
Žal to, da je Drolec Sladojević branil Karadžića, ni nobena šala. Eden od ustanoviteljev te pisarne, Marko Sladojević, je celo izjavil za srbske Novosti“Zagovarjanje Karadžića je kot igranje za Real Madrid.” Pa ne le to! Izjavil je celo, da Karadžića “zahodni mediji satanizirajo, on je popolnoma navaden človek”! O ponudbi, da postane del Karadžićevega tima, je izjavil, da je bila “absolutno fenomenalna”, Karadžić pa že v času njegove mladosti “zgodovinska osebnost, ki so jo nekateri dojemali pozitivno, drugi negativno”. Ob tem niti ni skrival, da mu je bilo čudno, zakaj bi 60-letni Karadžić za zagovornika želel 32-letnega odvetnika, kolikor je bil star, ko je dobil ponudbo. “Zakaj bi me za zagovornika hotel nekdo, ki je bil 15 let politik na vrhuncu. Bilo je neverjetno – kot v filmu! Prejšnji dan sem ga gledal na televiziji, danes sem njegov branilec!”

Marko Sladojević (Foto: Odvetniška pisarna Drolec Sladojević)

Jasno je, da je vodstvo odvetniške pisarne, v kateri je tudi Dominika Švarc Pipan, vidno vzdihovalo za Karadžićem in ga kovalo v zvezde. O tem, da se Karadžić za svojo grozljivo preteklosti, ko je nad ljudmi izvajal genocid, ne kesa, pa priča tudi to, kar je o njem za Novosti povedal Marko Sladojević: “Svojih političnih idealov ni spremenil. Kakršen človek je bil v 90-ih, takšen je leta 2015.” Zato niti ne čudi, da mu zapor ni prišel do živega: “Poln je optimizma in entuziazma,” je povedal njegov odvetnik, sicer šef Dominike Švarc Pipan, za Novosti.

Sara Kovač