fbpx

Odziv na laži in zavajanje slovenske in evropske javnosti: Kako Milosavljević svoje izjave usklajuje z etičnim kodeksom univerzitetnega profesorja?

Marko Milosavljević iz katedre za novinarstvo Fakultete za druzbene vede (Foto: STA)

Kot svetnik RTV sprašujem profesorja ljubljanske univerze, kako usklajuje svoje izjave z etičnim kodeksom univerzitetnega profesorja? Kako odgovorne se mu zdijo zavajajoče izjave, ki dajejo lažno sliko slovenske medijske krajine udeležencem omenjene razprave ter slovenski in evropski javnosti, ki spremlja ta dogajanja? Pozivam tudi ustrezne organe v Sloveniji, pristojne za verodostojnost, da se na to ustrezno odzovejo,” se je prof. dr. Janez Juhant odzval na zavajanja dr. Marka Milosavljevića, ki je na razpravi o položaju medijev v Sloveniji povsem neresnično zatrdil, da je sedanja vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija.

Poslanci Evropskega parlamenta, člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) so opravili sicer enostransko razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Posebej se je izkazal “strokovnjak” za medije, dr. Marko Milosavljević, ki je povsem neresnično povedal, da je sedanja vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.

Razprava je bila osredotočena izrazito enodimenzonalno, kar je dokazuje že nabor gostov, ki so nastopali na odboru. Slovensko medijsko krajino so pred poslanci EP slikali  Goran ForbiciPetra Lesjak Tušek, Lenart J. Kučić  in že omenjeni Marko Milosavljević. Ne smemo niti zamolčati dejstva, da so evropski poslanci izhajali iz gradiva, ki so ga najverjetneje pripravili Primož Cirman, Blaž Zgaga, Grega Repovž in Društvo novinarjev Slovenije.

Milosavljević evropski javnosti slikal povsem drugačno sliko od realne
Res je sicer, da so Kadunca hoteli predčasno zamenjati tako v vladi Marjana Šarca kot tudi v sedanji vladi Janeza Janše, a se je Kadunc vedno obdržal na stolčku. Medijski strokovnjak levega omrežja Milosavljevič je v svojem nastopu zamolčal, da je sedanjemu generalnemu direktorju javne medijske hiše, mandat potekel in so programski svetniki izbrali novega šefa RTV Slovenije. Med tremi izbranimi kandidati je svetnike s svojo kandidaturo prepričal nekdanji predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija  Andrej Grah Whatmough. Na omenjeno temo, smo prejeli zapis slovenskega teologa, filozofa in zaslužnega profesorja ter svetnika RTVS, člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, dr. Janeza Juhanta, ki se je razpisal o tem, kakšni strokovnjaki (?) govorijo o nas v Bruslju. Njegov zapis objavljamo v celoti.

Prof. dr. Janez Juhant (Foto: STA)

Na posvetovanju v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi poslanka Sophie in ‘t Veld v Bruslju je med drugimi strokovnjaki (?) in politiki govoril tudi profesor FDV za novinarstvo Marko Milosavljević in trdil: “Najprej bi odgovoril na vprašanje glede kadrovskih sprememb pri javnem medijskem servisu. Teh prej nisem omenjal, ker se še niso zgodile. Mislim, generalni direktor, ki je bil, mislim, sprva povabljen k tej razpravi, je bil dejansko zamenjan, vendar novi generalni direktor nastopi mandat šele čez mesec ali mesec in pol. Zato je stari generalni direktor še na položaju in je težko definirati, kakšne bodo posledice zamenjave. Ampak ja, do zamenjave je prišlo, in to še pred koncem njegovega mandata, in zdi se da novi kandidat, novi generalni direktor, ne izpolnjuje nekaterih kriterijev oziroma pogojev za imenovanje za generalnega direktorja. Bomo videli, kaj se bo glede tega zgodilo.”

Če je Milosavljević stroka, naj govori resnico
Milosavljević prekriva bistvo naše medijske krajne v tej in še drugih prilikah,” je zapisal Juhant in nadaljeval, da bi bilo pošteno, da bi tu najprej povedal, da so generalnega direktorja odstavljali – sicer je za to zmanjkal le en glas – že davno predno je nastopila ta vlada, namreč leta 2018. Prav tako bi kot dežurni govorec RTV lahko rekel kaj o pluralizmu oziroma za kakšno enoumje gre, kar govorijo levičarji po Evropi. Namreč to enoumje je kvečjemu kar do 80 odstotkov v prid tistim, ki zdaj govorijo, da mediji pri nas niso dovolj pluralni. Torej prosim, “stroka”, povejte resnico! Predvsem pa je Milosavljević po mnenju Juhanta ‘pozabil’ povedati, da je bil zdaj razpis, ker je potekel mandat dosedanjemu generalnemu direktorju. Generalni direktor dejansko ni bi zamenjan, pač pa je v regularnem postopku bil izvoljen novi generalni direktor. Kako si drugače kot laž razlagati tako trditev strokovnjaka iz FDV, ki v celoti izpade kot popolnoma nekaj drugega, kar se je dejansko dogajalo. In poleg tega kaže še na neutemeljeno vsiljevanje svojega mnenja, kaj vse naj bi se zgodilo na RTV SLO. Od kod tudi Milosavljeviću podatek, da novi generalni direktor ne izpolnjuje pogojev, če je Svet RTV SLO lani skladno s postopki objavil uradni razpis ob koncu mandata sedanjemu generalnemu direktorju ter na svoji redni seji 25. januarju letos sprejel legitimen postopek izvolitve novega generalnega direktorja? Komisija je po pravnih mnenjih ugotovila, da kandidati izpolnjujejo pogoje, ter volila med kandidati. Sedanji direktor je izpadel v prvem krogu, v drugem pa je bil s skoraj dvotretjinsko večino izvoljen novi generalni direktor gospod Andrej Grah Whatmough. “Ne verjamem, da gospod profesor novinarstva tega ne bi vedel. Torej spet laž in zavajanje slovenske in evropske javnosti,” je še poudaril Juhant.

Kot svetnik RTV sprašujem profesorja ljubljanske univerze, kako spravlja te svoje izjave v sklad z etičnim kodeksom univerzitetnega profesorja? Kako odgovorne se mu zdijo zavajajoče izjave, ki dajejo lažno sliko slovenske medijske krajine udeležencem omenjene razprave ter slovenski in evropski javnosti, ki spremlja ta dogajanja. Pozivam tudi ustrezne organe v Sloveniji, pristojne za verodostojnost, da se na to ustrezno odzovejo,” je še pozval dr. Juhant.

Sicer je treba še enkrat omeniti, da je raziskava Fakultete za medije ugotovila, da je v Sloveniji medijski prostor izrazito levo usmerjen. Raziskava je še prišla do dognanja, da ima več kot devetdeset odstotkov medijev v Sloveniji, izrazito levo noto. Zato je skoraj smešno, ko se prav tisti, ki so izvor težav, delajo največje žrtve pred evropsko javnostjo. Predsednik vlade Janez Janša, minister za kulturo Vasko Simoniti ter še nekateri vabljeni, se omenjenega dogodka niso udeležili, so pa predlagali, da z veseljem sprejmejo povabilo na takšen pogovor, ko bo izmenjava mnenj organizirana v fizični obliki, v prostorih Evropskega parlamenta. Seja bi tudi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene. S predlaganim terminom 26. marca, se je strinjal tudi Varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Sara Bertoncelj