Odziv SDS delegacije v Evropskem parlamentu na izjavo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in dr. Milan Zver spoštujemo nedavni poklon italijanske politike žrtvam revolucionarnega komunističnega nasilja. Strpna in k spravi ter miru usmerjena politika bi morala z enakimi vatli meriti tudi žrtve, ki so jih pobili tudi fašisti, na primer v okupiranem delu Slovenije v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja,” so zapisali v skupni izjavi.

Ob izjavi predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija (“viva l’Istria Italiana …”) so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska, kot je Furlanija – Julijska krajina slovenska.

Slovenski evropski poslanci iz vrst SDS so zaskrbljeni nad včerajšnjo izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Nanjo so se kritično odzvali tudi v politični skupini ELS. Danes so sprejeli njegova pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, kjer je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična, ter dodal, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

C. Š.

 • Hunyađi

  SDS spet v podporo okupatorju. Domoljubi pa taki.

  • xtc

   Preberi vsaj članek v celoti,če ti IQ dovoljuje.

   • hle

    Danes so malce obrnili ploščo ko so videli kakšno ogorčenje so sprožile njihove včerajšnje izjave če bi kak politik na Hrvaškem tvitnil to kar je včeraj janez bi bil to konec njegove politične kariere za večno

  • ZatonMesecnikov

   Zopet deliš narod na “vaše” in “naše”.

   • Hunyađi

    Itak so hecni vsi skupaj, ker čivkajo za Istro in dalmacino. Naj tuli Plenkovič in ostali ujkoti za svoje zgodovinsko ozemlje.

    • ZatonMesecnikov

     Tukaj se jaz strinjam.

     bedaki so naši levičarčki, ki bi preprosto morali obsoditi te zločine pa reči, katere enote so takrat bile tam. In da s tem nimajo nič.

     Poleg tega, da so glupi in zgodovinsko nepismeni, jih baše še to, da so ujetniki pravovernih sil v Sloveniji, ki je talec (Slovenija) stasitih in dobro rejenih ZZB penzionerjev, s širokimi socialnimi omrežji.

     In te sile so tako glupe pa indoktrinirane, da niso sposobne reči, da so pobijale vojske iz juga. Ker bi s tem omadeževali rdečo zvezdo.

  • pajot

   Do kdaj boste trajbali te kurčeve okupatorje? Od takrat je minilo že 74 let in skupaj s temi tako imenovanimi okupatorji živimo v Evropski zvezi.

 • xtc

  Heh.
  Večina SLO politikov očitno ne razume,kaj je namenjeno SLO zaradi Kučan stana in podivjanega komunizma-lepo razdelba med tri države,po bankrotu in trajen mir.
  Žalostno je le to,da smo si tega s svojimi neumnostmi krivi sami.

 • dob

  Kaj Slovence boli kurac?! Istra in Dalmacija sta v TUJI državi! Brigajte se zase!
  Jugoslovenarji vam kradejo državo, komunisti spreminjajo Ustavo, polovico Piranskega zaliva poklanjate Hrvaški…. vi pa se solidarizirate s tujo državo.
  Kaj ste še Jugoslovani????

  • pajot

   To sem tudi jaz s kavča zatulil v televizor,ko so objavili,da je serpentinšek nemudoma zalajal na Salvinija. Istra in Dalmacija vendar nista naši. Hrvati pa tiho. Mojstri diplomacije. Še malo,pa ne bo samo Piranski zaliv njihov,temveč tudi Kopar.

   • dob

    Ne vem zakaj ne bi italijanski esuli šli kot migranti v ogromnem številu na Hrvaško, zdaj ko je množično prehajanje meje človekova pravica. Potem bi tam počasi formirali politične stranke in zmagali na volitvah, tako kot jugoslovenarji tukaj.

    Zasedli bi parlament, napisali novo ustavo… tako kot so to storili pri nas jugoslovenarji.
    Če bi pa recimo kdo od Hrvatov v Zagrebu jamral, češ da so jim podtaknili esulskega župana… bi pa takim Hrvatom rekli, da so nacionalisti, ksenofobi, fašisti, kmetavzi – a možda čak i bečki konjušari!
    Tako bi jim prec zaprli gobce, tako kot nam jugoslovenarji.

    Jaz bi kot prvo, prepovedal pica-burek!!!
    Kaj se to pravi…. Pica je pica in burek je burek! Jebote.
    Kaj bomo mešali joto s segedinom?! Pa kuskus pa ajdove žgance… dejte ga srat.

  • FORT WORTH

   Imamo Slovensko istro.
   S tega vidika so morali reagirati.
   Sarec je pa itak nebogljen in ga Salvini pelje scat kadarkoli se mu zahoce…

   • dob

    Imamo tudi Slovence v Furlaniji Julijski krajini in na Koroškem v Avstriji! Ubogi Slovenci, kenede?!
    Oboji so bili deležni pravne zaščite državljana kot državljani Avstrije in Italije. Medtem, ko smo mi v svobodni Sloveniji zadnjič povohali pravni red v kraljevini Jugoslaviji! Pol pa nikol več.

    • FORT WORTH

     Se strinam s tabo v celoti glede tega.
     Ampak tale s tem pozivom o italijanski istri je sel predalec.
     Primorska je bila pod fasisti in njihovo tlacenje je bilo tako, kot nacisticno.

     • dob

      Komunhisti so izvajali revolucijo! Med letoma 41 in 45 so jo skrili za NOB, potem je pa po letu 45 skočila ven. Komunisti so pobijali VSE antikomuniste in razlaščali so “kapitaliste”, ker je to bila Revolucija. PO letu 45 s eniso več mogli skriti za pod NOB!
      Najsi so to bili Židi, Italijani, Slovenci…. če so bili kapiralisti (trovarnarji, podjetniki, italijani brez ideoloških preferenc ali s preferenco ne živeti v komunizmu, če glih ni treba… so jih pobili, zmetali v fojbe, jim jebali mater, da so pobegnili ali umrli.

      Zdaj pa, iskati izgovore, češ da je fašizem počel to pa to…
      Fašizem ni počel nič, kar niso komunisti po letu 45 počeli svojemu lastnemu narodu!
      To kot prvo. Poleg tega pa je bilo vojne konec leta 45, in v fojbah so civili, ki so bili komunizmu odveč. Slovenci, Italijani, kontrarevolucionarji, antikomunisti, in seveda domobranci in italijanskimi fašisti ter simpatizerji fašizma ali nasprotniki komunizma, ki z družinami niso mogli na varno na tuje leta 43, ko je Italija kapitulirala!
      Po vojni 45 pa naši “kontrarevolucionarji”, pa meščanska inteligenca, pa dahavci (še ena lepa komunistična iznajdba – pobiti soborce proti nacizmu, zato ker so se živi vrnili iz taborišča! BRAVO!!!!)

      Ta režim je obglavil ta narod s tem, ko mu je pobil meščansko inteligenco (kar je Revolucija!), končali smo pa s tem, da nam zdaj en pezde Janković jebe mater primitivno, kmetavzarsko, češ vi brez mene niti vedeli ne bi, kaj je mesto.

      Oprostite, gospod Janković, le to je še ostalo. Zato pa smo hlapci in kmetavzi in bečki konjušari in ovce za vas, drugi ste nam pobili – to je pa ostalo!

      Zdaj je seveda najlaže še to pomesti pod NOB. Vendar to ni NOB – to je Revolucija! Bila je Rbveolucija pred 45 in po letu 45! In se je nadaljevala (TItov režim je pobil 1.070.0000 lastnih državljanov, nasprotnikov komunizma. Čiščenje! In to med letoma 45 in 80. Je tudi to NOB???

      A zagovarjamo Revolucijo zdaj, al kva????

      Še oni kurac Vrtovec je začel s tem relativiziranjem v srbskem stilu: a šta su oni (Turci!) nama radili…..?
      Načrt za mščevanje! Še eno. Pol pa še eno, pa še eno…

      Kje je pa Pravni red? Naš, mislim, za nas? Za navadne državljane, ki bi radi ustavili ropanje NLB, pa pranje denarja v državni banki, pa obsodbo režimskega kriminala z zapornimi kaznimi za krivce? A bomo tam na sodišču tudi poslušali kučana: ja, ampak pomislte, kva so oni nam delal (naime kapitalisti in prekleti domobranci….?).
      Sodnik bo pa rekel: ja, ja… kar pomislimo, kva je ta bogi narod use skoz dajal,…. a ne… dejmo človeka oprostit, kenede, a ste zadovoln, g. kučan?!

     • FORT WORTH

      Vse to je res kar si povzel in kar si zapisal se povsem strinjam.
      Ni hujsega, kot komunisticna revolucija.
      Kamor koli na tem planetu je stopil komunisticni skorenj tam je naredil bedo in mrtve.
      Ampak osebno sem proti tudi fasizmu in nacizmu, najvec gorja pa je naredil komunizem.
      Toda, ce se omejiva na Tajanijevo izjavo “viva l’Istria Italiana” je po mojem trdnem prepricanju sel predalec.
      Tajani je rojen v Rimu in ne, kje blize nam.
      Moras vedeti, da italijani zgodovino poznajo zelo slabo.
      Vedo samo, da je Istra nekoc bila italijanska, nocejo pa vedeti, da so jo nasilno zasedli in okupirali in si jo se vedno potihem lastijo.
      Tako na jugu italije lahko vidis ulice via Sabotino, via Podgora…
      V Reggio Calabriji, Milanu, Reggio Emiliji naprimer, via Vertoiba, via Salcano…in se in se.

     • dob

      Ni drugega načina, da prekinemo s preteklostjo, kot ta, da v državi vzpostavimo PRAVNI RED.
      kučan ga sabotira že ves čas, naši pravniki so pa dvoživke, ki se sprenevedajo in si lažejo, da morda abstaja “emulzija”, nekaj med pravnim redom in diktaturo prioletariata, oz. revolucionarnim pravnim redom.

      Ne obstaja.

      Ker se izogibamo temu pogovoru, imamo zato kot narod očitke in izbruhe maščevalnosti, češ, vi ste nam to delali, oni so nam to… To je navidezna pravica!

      Naščuvana komunistična “pravica”, ki temelji na maščevanju in izogibanju odgovornosti za režimski kriminal, potrebuje ruljo, ki tuli v en glas! Dokler kriminal v državi ni preganjan, procesiran, je to revolucionarno pravo in ne pravni sistem! In potem je tudi umor dovoljen, ker je v revoluciji vse dovoljeno režimu, ki jo izvaja in nič ni zločin. Pranje denarja v NLB je spet samo revolucija in se ne preganja, ker ni kriminal.
      Pa postavitev Jankovića za župana je tudi nekaj čisto normalnega in ne kriminal. In tako naprej v neskončnost.

      Kot sem rekel: izogibanje odgovornosti in izogibanje pravnim normam! Zato pa komunistično mutenje in ščuvanje prebivalstva proti “sovražniku”.

      Sovražnik je KPS!
      kučan je sovražnik. Poleg tega je raznarodovalec Slovencev, jugoslovenarji so pa OKUPATORJI. Bedasto je, da nam oni predavajo o ohranitvi sloveskega naroda. Oni delajo na tem, da nas ni!
      Naj bo to jasno povedano, preden začnemo tujce valiti v to zmedo in jih obtoževati česarkoli. Italijani imajo pravni red urejen, njihovi politiki končajo v zaporu, če kradejo jih procesirajo, Niso zaščiteni na sodišču, kot naši!

      Mafijci so vsak teden na tapeti in Salvini jim zapleni nepremičnine tedensko, ter jih TAKOJ da na razpolago inštitucijam države!

      Pa pri nas? Pri nas se režimski lopovi prosto sprehajajo po Ljubljani. Pri nas je mafija na dopustu.

 • Dragan Krstič

  Dve ječi narodov pod katerimi smo bili sta omogočili da je Slovenija danes država. Prva ječa so bili Habsburžani, druga pa država SHS. Avstrija nam je omogočila,da imamo danes svoj košček obale, s pametno politiko bi imeli tudi velik del Istre.Ni prav da se prepiramo s sosedi in jih označujemo za fašiste.
  Ozrimo se tudi vase, zločine nad italijanskimi civilisti so zagrešili tudi gošarji in to globoko na uradno italijanskem ozemlju.

 • ZatonMesecnikov

  #vatli meriti tudi žrtve, ki so jih pobili tudi fašisti, na
  primer v okupiranem delu Slovenije v dvajsetih in tridesetih letih
  prejšnjega stoletja,”#

  Tukaj vseeno manjka nekaj predpriprave na takole deklaracijo. Nekaj zgodovinskega predznanja.

  Ubili so jih točno 4. Danes jim pravimo Bazoviške žrtve.

  http://zgodovina.si/wp-content/uploads/2017/09/1310978534_spomenik_copy1.jpg

  Poleg tega spoštovani, ne bi preveč opletal z besedo “okupacija”. Na zahodu tega ne bodo razumeli. Italija je dobila ozemlja Avstrije po Londonskem sporazumu leta 1915, katerega podpisnik in garant je bila ravno Velika Britanija.

  Po tej analogiji še danes lahko rečete, da je Južna Tirolska danes okupirana s strani Italije.

  Previdno pa po pameti.

 • Hunyađi

  Trst je Slovenski. Boli me k… za fašista Salvinia.

  • pajot

   Trst je trenutno italijanski. Če že ni čefurski. Evropa pa bo kmalu muslimanska. Edino Slovenija bo do sodnega dne boljševiška.

   • Hunyađi

    Zdaj se nova doba pojavla. Vojna med Severnjaki in Južnaki. Nabijem vas na kurac desničarje, levakarje in klerikalske pizde.

  • joza joza13

   Trst bi bil Slovenski ja, če bi se tvoj Titek držal dogovora. Ker pa je bil egoistična mona, je pa tako, kot je. Trst je Italijanski.
   Ob levici na oblasti pa bomo izgubili še Piran, Izolo, Koper… pa saj smo jih že. V omenjenih mestih že redko slišiš slovensko besedo…

   • Hunyađi

    Po njemu imaš ime. Josipe. Partiji si prisegel.

 • FORT WORTH

  B R A V O S.D.S. !!

 • Peter Leskovar

  Sprave s komunisti nikoli ne bo. Prej obratno.

 • Beli Sneg

  Da zgodovino potvarja sam Marjan Šarec, je Janša napisal na Twitterju:
  “Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo,
  njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami
  obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev
  kot fašisti v 20 letih,” je poudaril.

  In pol so se usuli na vseh portalih po JJ, da je JJ bil tudi komunist. Ja seveda je bil. Verjetno je metal v brezna??? Rojen je bil 1960 nakladači plačani. Komunisti so uspešno prali glave od pionirčkov naprej. V tistih letih pojma nismo imeli koliko domačih nič krivih civilistov, domobrancev, partizanov so po vojni pospravili v brezna. In seveda smo imeli “svobodo govora”. JJ je bil heroj, da se je v 80-tih komunistom uprl. Zgodovina bo njega zapisala kot heroja vsi ostali, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija, bodo zapisani kot izdajalci. Tudi tisti ki še danes častite največje klavce komuniste.

 • Hunyađi

  To so vaši izbranci. Poslanci izbrani od ljudstva. Namesto da ljudstvo pove kaj naj lapajo vaši predstavniki vi lapate na njihov ukaz.

 • marker

  komentar z enega portala
  74 let po 2. svetovni vojni, 100 let po 1. svetovni vojni, vnuki in pravnuki obujajo strasti svojih prednikov. To bo zagotovo prineslo bogate sadove. Danes govoriti o spravi med dediči enih in drugih je bolj podobno iskanju razloga za pretep. Ni važno kaj je vzrok, glavno, da se prepiramo in tepemo. Italija je drugi najpomembnejši trgovinski partner, Italijani k nam rinejo na dopust, mi se bomo pa prepirali o reviziji zgodovine. Jasno, da ima vsaka država svoj pogled na svet. Pa malo zdrave pameti prosim za vse udeležene!

 • črnaovca

  Bravo, lepo od vas da ste enkrat le za Slovenijo ne za desno internacionalo.

 • Kosobrin

  Vprašajte ga, če so italijanski fašisti okupirali Ljubljano, ali smo morda Slovenci okupirali Rim!

  • Janez

   Ti rabiš kakšno seanso
   RKC DUHOVNE PRENOVE. Te zanima? L.t. Janez K. Kern KOMENDA

 • MOSTISCAR

  To je”poklon” izdajalcev do fašizma. Žal.

 • Janez

  Gospema EU POSLANKAMA
  Patriciji Š. in
  Romani Tomc – lep pozdrav.
  Dr. Zveru tudi, a pri meni so OK ženske – vedno prve. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • Osti jarej

  …torej se niso obsodili fašističnih eskapad predsednika eu parlamenta….sram naj jih bo….volitve bodo kmalu!!

 • Osti jarej

  ..

 • Osti jarej

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!