fbpx

Odziv SDS delegacije v Evropskem parlamentu na izjavo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in dr. Milan Zver spoštujemo nedavni poklon italijanske politike žrtvam revolucionarnega komunističnega nasilja. Strpna in k spravi ter miru usmerjena politika bi morala z enakimi vatli meriti tudi žrtve, ki so jih pobili tudi fašisti, na primer v okupiranem delu Slovenije v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja,” so zapisali v skupni izjavi.

Ob izjavi predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija (“viva l’Istria Italiana …”) so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska, kot je Furlanija – Julijska krajina slovenska.

Slovenski evropski poslanci iz vrst SDS so zaskrbljeni nad včerajšnjo izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Nanjo so se kritično odzvali tudi v politični skupini ELS. Danes so sprejeli njegova pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, kjer je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična, ter dodal, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

C. Š.