Odzivi družbenih omrežij na srečanje Janša-Kurz, ki se je končalo z osvojitvijo mogočne Triglavske stene: “Kapo dol”

Janez Janša, Sebastian Kurz, Bojan Pograjc, Tina Di Batista. (Foto: FB)

Srečanje slovenskega predsednika vlade Janeza Janše z avstrijskim kolegom Sebastianom Kurzem je dodobra završalo v slovenski in mednarodni javnosti, dogodek, še zlasti njuno kasnejše druženje v slovenskih gorah pa je bilo s strani mnogih proglašeno za primer diplomatskega in marketinškega mojstrstva. Za vas smo v iskanju odzivov na srečanje omenjenih voditeljev prečesali družbena omrežja, zlasti Facebook in Twitter.

Odkar je predsednik slovenske vlade Janez Janša se zdi, da je Slovenija prenehala biti diplomatsko obskurno prizorišče in se je prebila iz večletne diplomatske marginalnosti. Spoštovanje do naše države in do predsednika vlade namreč eden za drugim s svojimi obiski izkazujejo voditelji pomembnih gospodarskih in političnih partnerskih držav in obisk avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza ni bil izjema. Evropska politična velikana sta si na vsakem koraku izkazovala medsebojno naklonjenost in pripravljenost za sodelovanje med državama.

Zabavnejši del njunega srečanja je sledil, ko sta se-kar je mnogim predstavljalo izjemno diplomatsko in marketinško odmevno potezo-skupaj povzpela na najvišji slovenski vrh, Triglav. Predsednik vlade je ob tem na svojem Facebook profilu objavil zapis in priložil kopico fotografij:

Severna Triglavska stena je še vedno zakon. Še posebej, če jo začneš v megli in oblaku ter končaš v popoldanskem soncu v…

Gepostet von Janez Janša am Mittwoch, 9. September 2020

Tudi avstrijski kancler, s katerim si naš predsednik vlade deli veselje do plezanja v gore, je na Twitterju izrazil svoje navdušenje nad časom, preživetim v Sloveniji:

Tudi preostala tvitosfera ni skoparila z odzivnostjo na ta za Slovenijo zelo pomemben dogodek, še zlasti je bil iskreno navdušen slovenski zgodovinar in kolumnist, Tino Mamić:

Tudi avstrijska ambasadorka v Sloveniji, Elisabeth Ellison, je v tvitu izrazila navdušenje nad srečanjem in celotnim dogodkom:

https://twitter.com/elisellison/status/1303264542894559234

Vsi pa nad dogodkom niso bili navdušeni. Samozvani osrednji slovenski časnik, Delo, je o skupnem plezanju v gore pristavil cinično karikaturo, s katero je najbrž napeljeval, da naj bi se naš predsednik vlade svojemu kolegu prilizoval. Težko je komentirati kaj pametnega, ko domnevno osrednji slovenski časnik do diplomatskih zmag slovenske vlade zavzema takšno cinično držo:

Cinizma se je ob objavi novice, četudi sramežljivi, vzdržalo celo tradicionalno in najbolj “trdolinijsko antijanšistično glasilo”, Mladina:

Molk Mladine in kljub vsemu sramežljivi poskus diskreditacije pomembnosti dogodka s strani Dela sta indica, da je šlo za močno diplomatsko zmago in potrditev mednarodnega ugleda predsednika slovenske vlade, ker se iz česa takšnega pač preprosto ni smiselno norčevati. Ne trdimo, da cinizma na družbenih omrežjih, še zlasti s strani anonimnih levičarjev ni bilo, toda glede na odzive z družbenih omrežjih je, z vidika diplomatsko – marketinškega izkupička Slovenije, šlo za velik uspeh.

Aleš Ernecl