Odzivi na neobsodbo komunizma: “Vlada namerno razdvaja, ker ni kos popoplavni obnovi!”

Sneberje. Škoda po poplavah, ki ji vlada očitno ni kos, zato razdvaja. (Foto: sta)

“Vaši zagotovo niso trpeli v komunizmu, verjamem. Ker so bili del vodstvenih struktur in privilegirani. Pokvarjenci, pokvarjeni,” je eden od kritičnih odzivov na vladno neobsodbo komunizma ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov. 

Včeraj si je vlada Roberta Goloba privoščila nov, v nebo vpijoč škandal. Nedavno je “zradirala” spominski dan na žrtve komunizma itd., v svoji tokratni izjavi pa je celo zapisala, da je “slovenski narod še posebej trpel zaradi fašizma in nacizma”. Komunizem je ravnodušno izpustila! Gre za nadaljevanje tradicije zanikanja/prikrivanja/omalovaževanja masakrov, medvojnih in povojnih pomorov, žrtev Golega otoka, taborišča za otroke Petriček, udbovskih zaporov, šikaniranja vernikov, intelektualcev in drugače mislečih ter odrekanja pravice do groba, med drugim Iškim Romom na ljubljanskih Žalah s strani Zorana Jankovića itd. Na Slovenskem je vsaj 700 množičnih morišč, ki jim ponosni nasledniki KPS večinoma še vedno odrekajo pravico do groba in spomina. Odzivi na vladno omalovaževanje zgodovinske vloge najbolj krvoločnega totalitarizma so ostri. “Trpljenje pod komunisti pa še kar traja!” se glasi eden od kritičnih komentarjev na Twitterju.

2. svetovno vojno sta skupaj povrgla Stalin in Hitler!
Človek res psihično trpi, ko gleda kulturno ministrico Asto Vrečko, kako roma v Čebine in načrtno briše spomin na osamosvojitev. Človek trpi, ko vidi uničevanje slovenskega gospodarstva in podjetništva (tukaj). Človek trpi, ko vidi, kako na trdem in poštenem delu ter humanitarnosti profitirajo razni priskledniki (in delomrzneži?) (tukaj in tukaj) itd. Spomnimo, da je leta 2009 EU parlament izglasoval Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu ter 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarizmov. Izbrali so datum, ko sta se diktatorja Adolf Hitler in Josip Stalin dogovorila, kako si bosta razdelila vzhod Evrope, s tem pa sprožila svetovno vojno. To se je zgodilo 23. avgusta 1939, dogovor pa je po zunanjih ministrih obeh držav znan kot sporazum Ribbentrop-Molotov. Evropska resolucija obsoja vse totalitarizme, torej komunizem, nacizem in fašizem, v vzhodni Evropi, kjer so ljudje ob fašizmu in nacizmu trpeli še zaradi komunizma, pa resolucija na to dvojnost še posebej opozarja.

Karikatura zavezništva med Hitlerjem in Stalinom (vir: twitter)

Zanikanje komunizma je obrambna reakcija, ki omogoča preživetje
Zbrali smo še nekaj burnih odzivov na Twitterju: “Slovenski narod je največ krivic in največje nasilje doživel zaradi komunizma, zato bi bilo prav, da obsodite vse totalitarizme, tudi komunizem (Helena Jaklitsch)”; Niste sposobni obsoditi komunizma, Vlada RS, hodite po kosteh zverinsko mučenih in ubitih ljudi. Ste kaj boljši od njihovih krvnikov? (Mojca Škrinjar), Najhujše žrtve je povzročil komunizem, od vseh treh socializmov”; “Korektno od Vlade bi bilo, da ste zadnji stavek izpustili, če ste nameravali izpustiti komunizem …”; “Škoda. Velikega bremena bi se rešili, če bi tudi tisti, ki z razlogom ali brez omalovažujejo totalitarnost režima v SFRJ, končno sprejeli in priznali objektivna dejstva. Razumem, da je zanikanje obrambna reakcija, ki omogoča preživetje, a samo resnica osvobaja. Sem pa optimist”. 

700 komunističnih morišč po Sloveniji.

“Tole je pa tako ledeno hladno napisano, da se ve, da ste to napisali, ker se pač tako spodobi zaradi evropske in svetovne javnosti, ne iz prepričanja. “Pozabili” ste omeniti komunizem, katerega prtljago v večji meri še vedno zvesto in s ponosom nosite”; VSEH totalitarizmom! Vseh! Sloveniji je KOMUNIZEM naredil neskončno več zla kot fašizem in nacizem skupaj! In sram naj vas bo, Vlada RS, da ga še vedno zagovarjate, oživljate in poveličujete”; “Popravek draga vlada: “Slovenski narod je še posebej trpel pod fašizmom, nacizmom in kar 45 let pod komunizmom”; ” Bodite konsistentni”; “Države EU obeležujejo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov, le Slovenija samo na žrtve fašizma in nacizma, na žrtve komunizma pa (spet) pozablja”; “Slovenski narod je najbolj trpel zaradi komunizma. Zaradi komunizma smo izgubili drage sorojake, pomorjene, zverinsko mučene, oropane in pregnane v tujino. Zaradi komunizma in posledic še danes trpimo. Ukradeno sodstvo, šolstvo in mediji. Komunizem je največje zlo Slovencev”. 

Grozljivi prizori iz Barbara rova rudnika v Hudi jami na obmocju Laskega. Foto: PU Celje

“Se bodo podrli komunistični spomeniki?!”
“Sramujte se zadnjega nepopolnega stavka !!”; “Še najbolj posebno pa je trpel od komunizma! Noben okupator ni ponoči hodil na morilske pohode nad civilisti kot teroristični komunisti, partizani. Komunizem je počelo obeh ostalih totalitarizmov. Brez biennio rosso ne bi bilo fašizma, brez Bavarske sovjetske republike ne nacizma”; “Se bodo podrli komunistični spomeniki na ta dan pri nas????”; “Največ žrtev je v Sloveniji povzročil komunizem. KOMUNIZEM!”; “Najbolj je trpel pod komunizmom. Najdlje in z največ smrtnimi in drugačnimi žrtvami”; “Ne pozabite na komunizem in komuniste, ki so pobili največ Slovencev”; “Predvsem je in še vedno trpi Slovenski narod zaradi vam ljubega KOMUNIZMA … Dol z vlado”; “Ne morete skriti da ste komunistična vlada”; “Ne! Slovenski narod je še neizmerno bolj trpel zaradi komunizma, ki ga vi skorajda po božje častite”; “Da vas ni sram. Komunizem umoril več Slovencev kot oba druga”.

Goli otok. (Foto: Mestna knjižnica Ljubljana)

“Slovenski narod je trpel zaradi fašizma in nacizma. Še POSEBEJ pa je trpel zaradi KOMUNIZMA!!!”; “Zelo pa še trpimo pod latentnim komunizmom svobode (sab+lmš+stara LDS,+ps),levice,sd”; “Fašizem: 1923 – 1943 (20 let) Nacizem: 1941 – 1945 (4 leta) Komunizem: 1941 – 1991 (50 let) Zadnji stavek v vašem sporočilu potrjuje, da ste prav vsi člani vlade ostudna nemoralna združba brezvestnih komunajzarjev. Zares se mi studite!”, “Vaši zagotovo niso trpeli v komunizmu, verjamem. Ker so bili del vodstvenih struktur in privilegirani. Pokvarjenci, pokvarjeni”; “Malo vas zgodovina zajebava Nacizem in fašizem sta povzročila dva do tri tisoč žrtev, medtem ko je komunizem povzročil med 50.000 in 80.000 žrtev in to v mesecih po vojni. Pravi zločinci ste vi, ponosni nasledniki komunizma”. 

Janković zavrača pravico pomorjenih Iških Romov do dostojnega pokopa na ljubljanskih Žalah. (Foto: posnetek zaslona)

Vlada namerno razdvaja, ker ni kos popoplavni obnovi!
“A Komunizem je bila pa odrešitev kajne? Vi res niste diht …”; “Idijoti!!!”; Komunizem se vam pa zatakne banda rdeča”; “Škoda, da niste premogli še zadnji stavek in uradno obsodili tudi komunizem. Res škoda, še ena izgubljena priložnost”; “Čakam na dan, ko teh komunistov v vladi ne bom več videla. Molim vsak dan k bogu”; “In potem desnica razdvaja? Dejte se u špegu pogledat!”; “Hinavske leve pizde”; “Vi ste totalno fukjeni. To delate tudi namerno, ker s poplavami ne veste, kaj narediti. Prosim. Odstop. Za dobro ljudi”; “fašizem in komunizem sta ideologiji kreirani s strani zidov, kakšnih bistvenih razlik v temeljih ni, cilj obeh je totalitarizem, uničenje naprednih, revščina in podrejenost prebivalstva”; Kipi morilcev še vedno po Ljubljani. Umaknite jih”. 

Domen Mezeg