Odzivi na neudeležbo premiera na slavnostni seji, ker Gabrova ni dobila vabila: “To spominja na vrtec”

Predsednik vlade Robert Golob in partnerica Tina Gaber (Foto: STA)

Čeprav je v navadi, da se državni vrh v celoti udeleži slavnostne seje državnega zbora na predvečer dneva državnosti, pa tokrat ni bilo tako. Manjkal je namreč predsednik vlade Robert Golob, ki pa se je kasneje ob boku svoje spremljevalke Tine Gaber pojavil na osrednji državni proslavi, ki je sledila slavnostni seji. Marsikdo se je vprašal, ali morda premierja ni bilo zato, ker njegova spremljevalka ni dobila vabila. Takšno “vodenje države”, ki smo mu sicer priča pa po mnenju politologa dr. Mira Hačka, preveč spominja na otroški vrtec. 

Kdor si je ogledal slavnostno sejo državnega zbora, je lahko zaman z očmi v prvi vrsti iskal premierja Roberta Goloba. Je pa bilo mogoče tam za razliko od njega ugledati predsednico države Natašo Pirc Musar, predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, predsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića, predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča. Aktualna predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič je vodila sejo, tokratni slavnostni govorec pa je bil poslanec SDS in podpredsednik Državnega zbora RS Danijel Krivec, ki je izpostavil, da je slovenska osamosvojitev najbolj svetel čas naše zgodovine. Čas velikih pričakovanj in negotovosti.

Tina Gaber ni dobila vabila na slavnostno sejo in premiera ni bilo”, so se razpisali pri Delu okrog Golobove neudeležbe in se spraševali, kje je bil Golob, da se uro pred osrednjo slovesnostjo ni mogel pojaviti tudi na slavnostni seji državnega zbora. Izvedeli so, da Gabrova ni dobila vabila na slavnostno sejo državnega zbora in da je bil državni protokol tisti, ki je pošiljal vabila na omenjeno sejo. “Očitno nekaj res drži. Vojna med Robertom Golobom in Tino Gaber ter Urško Klakočar Zupančič, kot vse kaže – totalna”, je poročanje komentiral raziskovalni novinar Bojan Požar.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Haček: “Vodenje” države preveč spominja na otroški vrtec
“Ali naj predsednik vlade Robert Golob opravlja svojo funkcijo kot se spodobi ali pa naj se poslovi in prepusti mesto sposobnejšim (in spodobnejšim)”, je kritično izpostavil politolog dr. Miro Haček, ki je dodal, da po njegovem to “vodenje” države preveč spominja na otroški vrtec. Na družabnih omrežjih se je sicer usula pravcata debata na temo Golobovega postopanja, saj doslej kaj takega nismo bili vajeni. Med drugim se je oglasila tudi nekdanja poslanka in novinarka Janja Klasinc, ki je izpostavila, da je bila v dveh mandatih poslanka Državnega zbora RS, pred tem pa je skozi novinarsko delo spremljala delo vlade in parlamenta. “Nikoli nobena soproga ali partnerka v državnem zboru ni sedela ob predsedniku katerega koli organa.”

Po besedah nekdanje poslanke so soproge ali partnerke dogodek ali sejo spremljale z balkona. “Pa tudi nobena ni državne proslave zamenjala za nočni klub. Če je informacija točna, je gospa predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sprejela pravilno odločitev na podlagi protokolarnih pravil Republike Slovenije. Nekomu pa so hormoni očitno zmešali glavo,” je še dodala.

Golob kabinet trdi, da je bila udeležba vnaprej opravičena
“To pa tudi ni več vse skupaj nič. En navaden vrtec brezveznikov, jara gospoda, popolnoma nedorasla funkcijam, ki se gre upravljanje naše skupne usode,” je prepričan politični analitik Edvard Kadič. Pojavili pa so se tudi komentarji v smislu: “Žalostno, da nam vodijo državo. Upam pa, da se bodo čim prej zravsali, ne vem, zakaj bi naj ona dobila vabilo.” Golobov kabinet je na vprašanje Dela okrog Golobove odsotnosti na slavnosti seji odgovoril, da naj ne bi bilo nikoli predvideno, da se bo Golob slavnostne seje udeležil, vnaprej pa naj bi tudi opravičil svojo udeležbo. “V Ljubljano je prišel pozno zvečer in se udeležil državne proslave. O vabilu Tini Gaber na slovesno sejo parlamenta ni bilo nikoli govora,” so še ob tem dodali.

Ni ga bilo niti na maši za domovino
Daleč od tega, da je Golob manjkal zgolj na slavnostni seji državnega zbora na predvečer dneva državnosti, saj ga ni bilo niti na maši za domovino, ki so jo darovali slovenski škofje. Na slednji sicer ni bilo niti predsednice države in predsednice Državnega zbora RS. Če je imela predsednica opravičljiv razlog, pa tega ni mogoče reči za predsednika vlade in predsednico državnega zbora, ki sta s svojo odločitvijo prekinila tradicijo, značilno za vlade Janeza Janše, Mira Cerarja in Marjana Šarca, da se maše za domovino udeležita tako predsednik vlade kot predsednik DZ. Golob je na mašo raje poslal državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Benedejčiča in Vojka Volka. Kot kaže, se naš državni vrh ne zaveda pomena maše za domovino. Kot je pojasnil profesor mednarodnih odnosov dr. Boštjan Udovič za Delo, je maša za domovino “poseben, slovenski dogodek, podobno je na primer tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Druge države poznajo druge oblike podobnih dogodkov, ki se lahko izvajajo ob takih ali drugačnih priložnostih”. 

Foto: Instagram Robert Golob

Če Golob najde čas za ogled finala nogometne Lige prvakov v Turčiji, pa ni jasno, kako to, da ne najde časa tudi za obiskovanje slovesnosti, kjer je njegova udeležba pričakovana po funkciji, ki jo v državi zaseda. Iz dneva v dan postaja vedno jasneje, da se v svobodi, kot kaže, vse dojema po svoje. Toliko o “normalnosti”, ki jo je sicer pred vstopom v politiko obljubljal Golob.

Ana Horvat