fbpx

Oglasil se je Šarec, ki je odstopil ‘večer pred orkanom’ in državljane pustil v negotovosti

Foto: epa

Na Facebooku se je oglasil nekdanji premier Marjan Šarec, ki je vsepovprek popljuval delo nove vlade Janeza Janše, ki je v enem tednu storila več kot njegova vlada v letu in pol. Med drugim se je obregnil ob nekatere člane Kriznega štaba, po več tedenskem ignoriranju opozicije pa se sprašuje, če so res vse zamudili. Prav tako bi Šarec očitno rad krizo izkoristil za beg pred odgovornostjo za laži, ki jih je izrekel na račun SDS, ko je še kazalo, da se bližamo predčasnim volitvam. Sicer je prav Šarčeva vlada Slovenijo, kjer smo do petka zabeležili že 341 primerov okužb z novim koronavirusom, pripeljala na rob zloma. Kot je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, smo z ukrepi zamudili 7 do 10 dni, strokovnjakinja Alenka Forte pa ocenjuje, da bi, če bi ukrepe sprejeli 14 dni prej, lahko bistveno bolj zajezili epidemijo.

Potem, ko je njegov oproda Damir Črnčec pod psevdonimom Svoboda govora že cel teden razburjal na Twitterju, se je na Facebooku oglasil tudi nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec. “Dobro jutro, po premisleku sem se odločil, da se obrnem na vas in napišem nekaj misli. Ne zato, ker ne bi imel česa drugega za naredit, temveč zato, ker sem bil pretekli teden večkrat izzvan. Pravzaprav smo bili na nek način izzvani vsi. Zato vas vnaprej prosim, da mi oprostite politične besede, za katere sem mislil, da jih bom za čas krize lahko pustil ob strani,” je uvodoma zapisal.

V svojem zapisu Šarec vsepovprek popljuva delo nove vlade, ki je v enem tednu storila več, kot njegova v letu in pol
V svojem zapisu vsepovprek kritizira delo nove vlade pod vodstvom Janeza Janše, ki je pa je resnici na ljubo v enem tednu naredila več, kot njegova vlada v letu in pol. Med drugim se obregne ob Jelka Kacina, sicer nekdanjega člana LDS in Bojano Beović: “Vsak dan bolj se je zdelo, da se vračamo v leto 1991. Zlasti, ko smo ob predsedniku vlade zagledali Jelka Kacina. Misleč, zdaj pa nekaj bo. A namesto tega smo vsaj trikrat na dan poslušali in še poslušamo, kako je naša vlada vse zamudila, česa ni naredila in tako naprej… Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja, ki je slučajno članica stranke SDS in kandidatka za vodenje Zdravniške zbornice Slovenije.” Ob tem pa namerno spregleda, da je epidemiologinja Nina Pirnat, ki se v vlogi direktorice NIJZ ni izkazala, vidna članica Socialnih demokratov.

Šarec, ki več tednov ni ukrepal in je ignoriral opozicijo, se sprašuje: “Mar smo res vse zamudili?”
V nadaljevanju se Šarec sprašuje: “Mar smo res vse zamudili? Uvedli smo kontrole na meji z Italijo (še vedno so enake, le da so zmanjšali število kontrolnih točk), bili za to kritizirani iz EU, odredili zaprtje šol in vrtcev ter razglasili epidemijo, če omenim tri največje in najtežje odločitve. To so bile težke odločitve, ki bodo imele dolgoročne posledice.” Ob tem pozabi zapisati, kako so kontrole na meji povzročile zastoje, ki jih je morala reševati nova vlada. Prav tako je več tednov ignoriral pobudo takrat še opozicijske Slovenske demokratske stranke po sklicu Sveta za nacionalno varnost. Do zaprtja šol pa je prišlo šele po tem, ko je v četrtek 12. marca zjutraj Janša pozval državljane, naj, v kolikor je možno, v petek otrok ne pošiljajo več v šolo in napovedal ukrep, s katerim bodo od ponedeljka šole zaprte.

Nekdanja direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je vidna članica Socialnih demokratov (Foto: STA)

Krizo bi Šarec rad izkoristil za izogib odgovornosti za svoje laži
Kot kaže, pa bi rad Šarec krizo izkoristil tudi za beg pred odgovornostjo za svoja dejanja. Ko je še kazalo, da se bližajo predčasne volitve, je namreč izrekel številne laži na račun SDS, med drugim ji je očital, da se financira iz tujine. “Če je tako huda kriza, bi denimo hišni odvetnik g. Matoz lahko tudi umaknil tožbo stranke SDS proti meni. A je ni. Ravno v času, ko se je kriza stopnjevala, sem na dom dobil pošto sodišča. Če imajo ob vsem čas še zato, potem očitno ni tako hudo, ali kako?” zdaj toži Šarec. Tožbo je sicer pred tem izkoristil tudi za grdo manipulacijo, saj je skušal prikazati, kot da jo je SDS vložila v času krize, ko je dejansko prejel pošto s strani sodišča, a je iz žiga na dokumentaciji jasno razvidno, da je bila tožba vložena že več tednov prej.

Foto: Facebook

Prav Šarčeva vlada je državo pripeljala na rob zloma …
Stanje, kakršno je vlada dobila ob primopredajah v petek in tekom vikenda je predsednik vlade Janša v torek jasno ponazoril s situacijo, “če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti in ga skušaš upravljati.” Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da smo z ukrepi zamudili vsaj teden ali 10 dni: “Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko.” V Sloveniji je bilo tako do petka ob 14. uri zabeleženih že 341 primerov okužb z novim koronavirusom.

Če bi ukrepe sprejeli 14 dni prej, bi lahko epidemijo bistveno zajezili
Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Janševa vlada takoj po nastopu, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili, meni tudi strokovnjakinja Alenka Forte, ki je za spletni portal Nova24TV povedala: “Šarec je namesto tega, kot papiga, ves čas ponavljal stališča EU, naslanjal pa se je tudi na priporočila vodilnih na NIJZ, ki kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva.”

Alenka Forte

Javnost zgrožena
Oglasil se je tudi varnostni strokovnjak Boštjan Perne, ki meni, da je sicer nekaj kritike na mestu:  “Ampak naj bo popolnoma jasno dvoje: G. Šarec je odstopil ‘večer pred orkanom’ in državljane pustil v negotovosti in G. Šarec je podcenil epidemijo in zato ni sprejel pravočasnih ukrepov.”

Analitik Roman Vodeb pa Šarčev zapis ocenjuje sledeče: “Tale Šarcev revanšistični sadizem – ‘Po enem tednu vidimo, da niso veliki rešitelji’ – ni državotvoren. Zgolj lajša si dušo. Če bi bil moder, bi reagiral in komuniciral drugače – ker bi bilo to dobro za državo.”

Rok Krajnc