fbpx

Golobu so boxerji predragi, ni pa problema, ko je potrebno dati denar za GEN-I

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: SDS/STA)

V novi kolumni urednik portala Siol.net Peter Jančič spomni, da je nakup vozil boxer v Sloveniji enkrat že propadel. To je bilo leta 2018, ko je poslanec Levice Marjanu Šarcu zagrozil, da bo padel kot kandidat za mandatarja in s tem tudi njegova manjšinska vlada, če vojska dobi moderna oklepna vozila. Tudi tokrat je odpoved nakupa zakrivila stranka Levica, ki ne prikriva, da si želi izstop Slovenije iz Nata.

Tuji mediji poročajo, da ruski predsednik Vladimir Putin podkupuje skrajne stranke in pripadajoče medije po Evropi in svetu, da bi ljudi obrnil sebi v prid. Predsednik vlade Robert Golob sicer trdi, da se država ni odpovedala svojim zavezam v Natu. “Po njih bi morala letos srednja bataljonska skupina že uporabljati moderne oklepne transporterje. Teh pa ni. In bataljonske skupine tudi ne,” opozarja Peter Jančič.

Slovenska vlada napoveduje nakup “enako dobrih” vojaških vozil s Poljske, pri tem pa Jančič opominja, da so to poljska različica finskih patrij, ki smo jih nekoč že kupili in sami sestavljali v Gorenju, a je bil posel prekinjen zaradi korupcije. V njej sta se znašla in bila obtožena slikar Jure Cekuta in upokojeni nekdanji vodja službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Peter Zupan. “Oba sta bila blizu predhodnicam zdaj vladajočih strank. Pri nakupih in nenavadnih zapletih ob nabavah orožja so v ozadju pogosto podkupnine. Največkrat dobro prikrite in obveščevalno podtaknjene drugim. Na primer Janši,” piše Jančič.

Odpoved nakupa modernih oklepnih vozil je premier Golob javno naznanil takoj po tem, ko se je njegova koalicija v parlamentu odločila, da bo podjetju GEN-I, ki ga je do pred kratkim vodil Golob, pomagala s 400 milijoni evrov jamstev vseh državljanov, da bo to državno podjetje lahko nakupilo elektriko in plin. Mediji se niso razpisali o tem, da GEN-I še lani ni predstavljal podjetja v državni lasti. Za državna podjetja veljajo omejitve pri nagradah upravam. V GEN-I-ju pa so si izplačevali vsote povsem izven teh okvirjev. “Ker so bili lani še zasebniki. A le pri delitvi visokih plač in dobičkov. Ko so zdaj v težavah, ker so “svojo” elektriko, tudi tisto iz državne nuklearke že razprodali, in to menda celo tisti del, ko zaradi remonta oktobra sploh ne bo proizvodnje, pa so državni, in vsak državljan bo z 200 evri jamčil, da bo poplačal njihove nakupe energije, je izpostavil Jančič.

Vse gre torej na roke Putinovi strategiji, ki bi rad destabiliziral Evropo tudi s prekinitvijo dobave energentov. Slovenska politika slabi zavezništvo z Natom in v negotovih časih izvaja čistke v največjih državnih podjetjih.

Odgovorni urednik portala Siol Peter Jančič. (Foto: Siol)

“Imeli pa bi eno najobsežnejših vlad v zgodovini države in EU”
To pa ni edini znak neodgovornega in objestnega vladanja,” piše Jančič in nadaljuje, “šef Levice in minister za delo Luka Mesec nam je v zadnjih dneh sporočil, da noče več svojega posebnega ministrstva za solidarno prihodnost, ki so ga poslanci vladajočih strank že uzakonili, SDS pa zbira podpise za referendum, da bi to novo ministrstvo za šefa Levice preprečili. Skupaj bi dobili kar pet dodatnih ministrstev.”

Na funkcijo v vladi, ko bo ustanovljenih pet novih ministrstev, računa tudi nekdanji glavni nadzornik RTVS, minister in poslanec SAB Marko Bandelli. Ta je objestno zahteval menjavo urednika portala Siol.net Petra Jančiča, ker naj bi na portalu lagali o tem, da je Bandelli brezposeln in prejema nadomestilo za neizvoljenega poslanca. Nazadnje se je odzval s sporočilom, da se je s 1. septembrom le zaposlil.

V nadaljevanju kolumnist Jančič še spomni, da je premier Golob minuli teden interese svoje stranke in koalicije postavil pred interese države. Z zahtevo za odpoklic veleposlanika, ki je razkril napačno ravnanje zunanjega ministrstva in vlade ter s tem pripomogel k bolj pošteni izvedbi volitev. “Pa z že drugo odpovedjo boxerjem, ki je v korist Putinu in v škodo naši državi in zavezništvu z Natom. Pa z inflacijo števila ministrstev, ki jo je Golob po zmagi na volitvah vsilil s svojo večino, a se ji zdaj odpovedujejo celo tisti, za katere bi ta ministrstva ustanavljal. Pa tudi z obsežnimi predčasnimi odstavitvami v državnih podjetjih in poskusi hitrega podrejanja medijev, ki si upajo javnost pošteno obveščati o njem in Bandellijih,” zaključuje Jančič.

S. J.