fbpx

Nekdanji minister Turk: Gremo v obratno smer od obljub “30 dni do specialista”

Profesor na Univerzi v Ljubljani Žiga Turk (Vir: STA)

Včeraj je (ne)vladna organizacija “Glas ljudstva” na ministra za zdravje naslovila seznam zahtev. Težko bi rekli, da je seznam postregel s presenečenji. Zahtevajo več istega, kot je bilo sedaj. Torej, več državnega zdravstva in predvsem več denarja. Hkrati so večkrat poudarili, da s svojim medijskim performansom ne kritizirajo vlade, še manj pa podpirajo opozicijo. Tam so bili v imenu ideje javnega zdravstva. Skoraj vzporedno je na Radiu Ognjišče potekal intervju z nekdanjim ministrom Žigo Turkom, ki meni, da vrsta težav, s katerimi se soočajo bolni Slovenci, izvira prav iz vztrajanja pri preživelih socialističnih konceptih zdravstva. 

“Tukaj je neka tragika v tistem geslu: 30 dni do specialista, ki je bila napovedana s strani socialnih demokratov na velikih plakatih, kotalilo se je po vseh družbenih omrežjih. Gremo v prav obratno smer. Vztrajanje v tem socialističnem modelu zdravstva nas je pripeljalo do tega, da so ljudje veseli, če v tridesetih dneh pridejo do osebnega zdravnika,” je povedal nekdanji minister Turk.

“Težava je, da cel kup ljudi, ki plačuje zavarovanje, ne more do osebnega zdravnika, ne more vstopiti v sistem javnega zdravstva. Morda gre lahko k zasebniku, morda celo plača pregled, ampak če mu bo zdravnik napisal recept, bo moral posameznik ta zdravila plačati. To je nekaj, kar bi lahko takoj uredili. Takoj bi lahko uredili, da se refundira vse, ki gredo v zasebno ordinacijo, plačevanje pregledov iz njihove zavarovalnine. Ne plačujemo tako malo za zdravje. Naj ljudje pogledajo izpisek iz plače vsak mesec, koliko je to denarja. To je veliko preveč, če usluge sploh nimaš.”

Nekdanji minister je nato s svojimi besedami opisal slovenski zdravstveni sistem, v katerem je neka pravna oseba, ki jo sicer imenujemo zavarovalnica, čeprav s to zavarovalnico nimamo sklenjenih nobenih zavarovalnih polic, niti ne vemo, katere usluge nam pripadajo, in nobenih možnosti nimamo, da bi jih zaradi nezagotavljanja teh uslug tožili. Po njegovem mnenju bi se morali na ministrstvu prenehati ukvarjati z ideološkimi temami in predsodki, ki spremljajo ideološke dogme. Pri tem je spomnil na politično levico, ki je vojno stanje, ki te dni vlada na urgencah, hotela rešiti z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja: “Kako lahko to vpliva na stanje na urgencah? Kako bo to vplivalo na dostop do osebnega zdravnika,” se je v oddaji Radia Ognjišče vprašal nekdanji minister.

Zaušnica ministru Kebru
Po Turkovem mnenju bi se država morala bolj zavedati, da mora za davke, ki jih pobere od ljudi, nuditi določene storitve, pri tem pa bi se lahko zgledovala po zasebnem sektorju, kjer očitno zadeve funkcionirajo veliko bolje kot v javni upravi. “Tam, kjer pa je posredi državo in javno, pa je težko urediti, da bi tržni mehanizmi ponudbe in povpraševanja na eni strani silili k racionalni porabi teh storitev in po drugi strani racionalni organizaciji ponudnikov po zmanjševanju stroškov. Mi bi lahko dolgo razpravljali o različnih aferah glede preplačevanja zdravil, storitev materiala in tako naprej. Nikoli ne boste slišali za afero, ko je neka zasebna zdravstvena organizacija nekaj preplačala. Se ne bo zgodilo, ker to delajo iz svojega denarja.”

Vztrajanje v tem socialističnem modelu zdravstva nas je pripeljalo do tega, da so ljudje veseli, če v tridesetih dneh pridejo do osebnega zdravnika. (Foto: STA)

Rešitev vidi, ravno nasprotno kot nekdanji minister Keber, v tem, da bi se javnim zdravstvenim zavodom dovolilo, da se obnašajo bolj poslovno in tržno.

O “desničarski” ofenzivi bolnikov na urgence
Kot vemo, se je na družbenih omrežjih pred dnevi pojavila že skoraj neverjetna teorija zarote, ki trdi, da so bili praznični navali bolnikov organizirani s strani opozicije. “Najprej sem bil presenečen, da sem to prebral. Da sploh komu pade na pamet, da bi se to lahko dogajalo. Potem pa najdeš cel kup odzivov na Twitterju, ko to ljudje res verjamejo. Ta slepota volivcev, ki so kupili srečo, na kateri je pisalo “svoboda”, je tako velika, da so dejansko pripravljeni verjeti.” A ta napol smešna, na pol tragična teorija zarote ima v ozadju veliko resnejšo podlago, to so vrste v zdravstvu, zaradi katerih se številni, ki bi morali obiskati zdravnika, k njemu ne odpravijo, kar pa ima lahko tragične posledice, pri čemer je višja cena zdravljena še najugodnejši razplet dogodkov.

O aferi “izbrisane napotnice”
Novinarka Ognjišča pa je nato nekdanjega ministra in tudi informatika Turka naslovila vprašanja o neverjetni aferi, ko se je iz zdravstvenega sistema izbrisalo in se še briše na tisoče napotnic. Po navedbah ministra naj bi imeli ravno v teh dneh (dejal je “po praznikih”) informacije o tem, ali je sploh tehnično mogoče preprečiti avtomatsko brisanje terminov storitev. Zgolj za opombo – za to tehnično informacijo je ministrstvo do te točke potrebovalo že več kot mesec in pol. “Časi, ko smo na računalnikih izgubljali podatke so nekako daleč za nami. Ko se ti je zgodilo, da si nekaj delal, pa se ti je Word sesul in si izgubil celo dopoldne dela, to se skoraj ne zgodi več. Si predstavljate, da bi se eden mail na tisoč izgubil. To se preprosto ne zgodi,” je dejal Turk in dodal, da sicer ne pozna tehničnih podrobnosti, a da se mu afera že iz tehničnega vidika neverjetna. “Je pa to lahko posledica neresnosti javnega naročanja. Tukaj gre za nek “software”, ki ga je naročila država, nek zasebnik pa ni pazil na to, kako dobro to sploh deluje.” 

Razlika med Golobom in Janšo
Turk pa je v nadaljevanju oddaje potegnil neke vzporednice med trenutnim in nekdanjim predsednikov vlade, ki se v slovenski medijski krajini vse bolj profilira kot odrezav in aroganten sogovornik in nekdanjim predsednikom vlade, ki pa so mu očitali uporabo Twitterja. “Pričakujemo, da če oblast nekaj vprašaš, dobiš odgovor. V demokraciji dobiš odgovor, v avtokraciji pač ne. Ne moreš Kardelja, Tita, Rankovića in ostalih nekdaj vprašati in pričakovati odgovora. V demokraciji pa. Povsem nesprejemljivo je, da (predsednik vlade op. a.) zapusti intervju. Prejšnjemu predsedniku vlade so očitali, da twita. Torej je nudil več informacij, kot bi jih ljudje bili pripravljeni prečitati ali procesirati. Morda je bil kdo užaljen, ampak so vedeli, pri čem so. Gospod Golob pa se očitno izogiba odgovorom na nekatera vprašanja oz. na vprašanja, ki si jih ni zastavil sam. Mislim, da bo moral v novem letu sprejeti zavezo, da tega ne bo več počel.”

V nadaljevanju pogovora na Radiu Ognjišče se dotakne še dileme, ki jih pričakuje Ustavno sodišče v prihodnje, neokusnih razglasih predsednika vlade o resničnih razlogih, zakaj Golobova vlada širi izvršilno oblast.

Gal Kovač