fbpx

Opazna živčnost Fafangela ob porastu okužb s covidom: ali stvari uhajajo iz kontrole?

Epidemiolog Mario Fafangel (Foto: STA)

Slovenija je po številu okužb prva v Evropi, kar ni dobra novica. Ni dobra novica iz vidika zdravja prebivalstva, ni dobra novica, ker je Slovenija ena izmed tistih držav, ki bo morala prva sprejemati nekatere odločitve,” je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri NIJZ Mario Fafangel, pri katerem je bila opazna živčnost na obrazu. Kot kaže, so se le začeli zavedati, da stvari počasi uhajajo iz kontrole. 

Po besedah Maria Fafangla gre še vedno za omikron, kar pomeni, da hudi poteki bolezni niso tako pogosti, stanje v bolnišnicah pa je za zdaj še stabilno. “Seveda bo začela tudi situacija v bolnišnici počasi naraščati,” je ob tem dodal. “Prevalenca prisotnosti virusa je trenutno v naši državi zelo visoka, kar ni dobra novica. Kje smo torej sedaj? Lahko mižimo, lahko se delamo, da omikron ne obstaja, lahko se delamo, da smo v fazi 0, da ni nobenih priporočil, da ni nobenih ukrepov, in počasi drsimo v fazo 2, kjer je posvetovalna skupina dala svoja priporočila, in veliko teh naših 13 ukrepov postaja nujnih, pomeni obveznih. Nismo še tam. Smo danes v trenutku, da spremenimo še to pot,” je dejal in spomnil, da je cel kup strokovnjakov delalo na oblikovanju strategije spopadanja s covidom. “Naši strokovnjaki niso imeli težav delati brezplačno, imajo pa seveda težavo delati zastonj,” je poudaril.

Ne moremo se delati, da covida ni. To nas bo drago stalo v prihodnje. Zdaj je še dovolj zgodaj, da gremo lahko z relativno blagimi ukrepi skozi jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni,” je bil med drugim jasen Fafangel in izpostavil, da če želimo iti mirno skozi jesen in zimo, je potrebno zaščititi najbolj ranljive. Starejše nad 60 let je po njegovih besedah treba cepiti. Vse, ki se v tej starostni skupini še niso vnovič cepili, je pozval k cepljenju. Še posebej je izpostavil, da je potrebna čim večja precepljenost v domovih za ostarele za zaščito najbolj ranljivih. “Samo tako bomo šli lahko čez jesen in zimo,” je prepričan epidemiolog, ki pravi, da naj se nikakor ne čaka na novo cepivo. “Cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, je že na voljo za poživitveno cepljenje.”

V sredo je sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc napovedal, da se obeta okrepljena promocija cepljenja proti covidu, ki se bo začela,  ko bo v Slovenijo prispelo prilagojeno cepivo Pfizerja, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikrona. Prvi odmerki omenjenega cepiva naj bi v Slovenijo prispeli v roku štirih tednov. Po Fafanglovih besedah težji potek covida preprečujejo tudi cepiva, ki so bila razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Fafangel meni, da smo v fazi 1, kar pomeni, da je veliko priporočil, ki niso obvezna, kot to sicer velja za fazo 2. “Maske v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu nam lahko pomagajo obdržati osebno raven okužb nekoliko nižje in iti skozi jesen nedotaknjeni. Vsi tisti, ki imate moč, ki ste zgled za druge, dajte to moč sedaj izkoristiti in dajte pokazati, da se znamo držati priporočil sedaj, danes,” je jasno poudaril, da je potrebno zavedanje, da skrb za zdravje zadeva vse. Na tem mestu ostaja odprto vprašanje, ali bodo odgovorni slišali ta poziv prvega epidemiologa v državi, saj smo lahko videli, kako mačehovsko aktualna oblast jemlje spopad z epidemijo.

V sredo je bilo potrjenih 2.402 okužb s koronavirusom, kar je 333 več kot prejšnjo sredo, ko smo zabeležili 2.069 novih okužb. Po ocenah NIJZ imamo v državi več kot 23 tisoč aktivnih okužb, priča pa smo porastu sedemdnevnega povprečja potrjenih primerov kot tudi porastu primerov v zadnjih dveh tednih.

Golob povsem “zamočil” v vlogi epidemiologa
Današnji oblastniki so imeli v času vlade Janeza Janše veliko povedati proti ukrepom za zajezitev virusa, spotikali so se namreč skorajda ob vsak ukrep, čeprav jih je predlagala zdravstvena stroka. Trdili so, kako bo v času njihove vladavine imela glavno besedo stroka, kot kaže, pa očitno predsednik vlade Robert Golob meni, da je tisti, ki je strokovnjak oziroma je tisti, čigar mnenje je nad stroko. V času pred vrhuncem poletnih počitnic je namreč prodajal nasvet, kako naj bi se dalo zoper covid boriti s pomočjo sončnih žarkov in slane vode. “Da imamo val poleti, je dobro, saj imamo na voljo dve naravni zdravili. Sonce in D-vitamin in morsko slano vodo. Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je namreč dejal v enem izmed svojih televizijskih nastopov. Navedbe je zdravstvena stroka sicer negirala, a kaj to pomaga, ko takšne besede izreče nekdo, čigar besede imajo že zaradi njegove funkcije večjo težo.

Želimo poudariti, da imamo vsa orodja, da se v sistemu lahko naredi vse, kar sistem zmore. Pripravili smo tudi način, kako bomo to jesen in zimo prebrodili kot odprta družba in da bo zdravstveni sistem zmogel zdraviti vse paciente,” je na vladni konferenci ob prvih 100 dneh vlade zatrdil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Glede na to, da smo po okužbah prvi v Evropi, je jasno, da v praksi niti slučajno ni tako. Imamo pač vlado, kjer minister za zdravje v najbolj gledanem televizijskem terminu izjavi, da cepiva niso učinkovita. Nič čudnega, da je tako padlo zanimanje za cepljenje.

Predsednik vlade Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: montaža Demokracija/STA)

Še posebej zaradi Golovih izjav, ki nakazuje “potrčevski” način vodenja države, so ljudje seveda vzeli spopadanje z epidemijo lahkotneje. K temu pa je prispevala tudi odločitev sodišča, ki je zaščitne ukrepe označilo za nezakonite. Namesto da bi se Golobova vlada ukvarjala z zaščito javnega zdravja, vseskozi poudarja, kako se bori za odprtost družbe. Najslabši v Evropi. To so katastrofalne novice. Vsak primer covida ima lahko hude kratko- in dolgoročne posledice za paciente in zdravstvo. Vlada medtem izvaja stresne teste in šteje kokoši, dela kadrovske čistke in kupuje novinarje. To jim gre. Ja bravo,” je bil kritičen glede vladnega spopada z epidemijo specialist infektologije dr. Federico V. Potočnik. Stanje na področju epidemiologije je takšno, kakršno je vodenje epidemije,” je sicer nedavno ocenil nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek. Posvetovalna skupina je v začetku septembra sicer nekoliko spremenila priporočila glede cepljenja in nošenja mask, a to so po Krekovih besedah zgolj priporočila, vlada namreč ni sprejela nobenega odloka. “Za priporočila pa vemo, v kakšni meri se v naši državi obnesejo“.

Si bo torej aktualna oblast upala proaktivneje stopiti v boj zoper naraščajoči trend okužb ali ne? Zaveda se namreč, da je ravno z zagovarjanjem tako imenovanega švedska modela zmagala volitve. Glede na to, da nam grozi gospodarska kriza, je jasno, da bo naravnost katastrofalno, če bo na račun neodgovornega vodenja vala koronavirusa prišlo še do zapiranja gospodarstva zaradi širjenja okužb med zaposlenimi. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Zanima jo namreč, zakaj je promocija cepljenja kljub izjemnem naraščanju okužb popolnoma zastala.

Sara Kovač