fbpx

Operacija “dokončna politična podreditev policije” končana: Bobnarjeva napovedala odstop, selila naj bi se na to delovno mesto

Foto: STA

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je napovedala odstop s funkcije notranje ministrice. Odstopno izjavo bo podala po vrnitvi iz Bruslja. Hkrati je ministrstvo za notranje zadeve vladi že poslalo pojasnila o političnih pritiskih, ki jih je na generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na samo ministrico Bobnarjevo izvajal Golob. 

Odstop je razumeti kot zadnje dejanje v drami javno izpovedanih političnih pritiskov na notranjo ministrico, od katere naj bi politično vodstvo države, domnevno kar predsednik vlade Robert Golob, zahtevalo hitrejše “čiščenje” kadrov, ki jih imenovala prejšnja vlada Janeza Janše. A kot opozarja strokovna javnost, je Bobnarjeva to nalogo že davno izpeljala, sedaj pa se je upirala neposrednim političnim pritiskom, za to pa v prvi vrsti plačala s podaljšanjem statusa vršilca direktorja generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in očitno tudi lastnim odstopom.

Sicer zelo nenavadno, a poročilo o tem, kdo je na njo in njenega izbranca Lindava izvajal politične pritiske, je zahteval sam predsednik vlade. Da gre za politično igrico, v kateri so stave zelo visoke, pa je že pred dvema dnevoma javno opozoril predsednik podmladka Socialnih demokratov, ki je svoj prst jasno usmeril v predsednika vlade, češ da je ravno on tisti, ki skuša politično vplivati na delo policije. Gorškova izjava je toliko pomenljivejša, saj je sin visoko rangiranega policista in očitno blizu vira informacij. Vodstvo SD in Levice se sicer v očitni politični desant na policijo ne želi vpletati, vse skupaj pa označujejo le kot “spor”.

Ministrica izpolnila obljubo
Pred dnevi se je tudi v medijih pisalo, da je ministrica za “svoj prav” pripravljena tudi odstopiti, če bo to potrebno. Med predsednikom vlade in Bobnarjevo se je pred današnjo napovedjo odvil sestanek, ki pa ni prinesel rezultatov. Sklep je bil, da se “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije”.

Naslovnica na mediju Siol, ki razkriva, na kakšen način bo oblast skušala opravičiti politične posege v policijo. Vir: Zajem zaslona, SiOL

Golobu pa je nato že včeraj hitela pohitela na pomoč predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ta je na obtožbe o političnem poseganju v delo policije odgovorila, sicer med vrsticami in politično korektno, da Tatjana Bobnar laže, ali pa vsaj  ne razume razlike med “političnimi usmeritvami” in vmešavanju v policijo.

Je naslednji minister za notranje zadeve Damir Črnec, morda Branko Lobnikar?
Ob vsem skupaj pa so se v javnosti pojavile naslednje insinuacije. V ozadju napadov naj bi bil nihče drug kot Damir Črnčec, trenutno državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Požareport poroča, da je v ozadju tudi nekdanji policijski svetovalec pokojnega Janeza Drnovška, Miloš Njegoslav Milović oz. “Negola” ali “Žuli”, v kakšnem obsegu pa – ostaja še skrivnost. V “igri prestolov” naj bi Milović ostal v ozadju, Črnčec naj ne bi skrival ambicij, da postane nov notranji minister. 

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec (Vir: STA)

Po včerajšnjem televizijskem nastopu Branka Lobnikarja, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, pa so se pojavile tudi govorice, da naj bi prav on nasledil ministrico. “Po včerajšnjem javnem nastopu, ki je deloval kot nož v hrbet ministrici sklepam, da bo novi minister za notranje zadeve postal Lobnikar,” je na spletu zapisal nekdanji pravosodni minister in začasni notranji minister Aleš Zalar.

Bobnarjevi v prihodnje naj ne bi bilo hudega. Svoje mesto naj bi našla pri novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ko se bo začel njen mandat. Na kakšni poziciji točno, še ni jasno, zasedla naj bi mesto “svetovalke”.

Gal Kovač