fbpx

Operacija Kos v polnem teku: Zakaj je zunanje ministrstvo prikrilo, da je bil veleposlanik poklican na zagovor?

Veleposlanik Tone Kajzer in predsednik ZDA Joe Biden (Foto: STA)

Veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic, domnevno zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema MZZ, ki ga je Janez Janša delil na spletu, poroča Delo. Ker je treba sum zlorabe natančno dokazati, včeraj še niso bile sprejete nobene sankcije proti Kajzerju, dodajajo v Delu in pojasnjujejo, da je vodstvo MZZ pripravljeno zadevo preiskati do konca in v primeru dokazane zlorabe depešnega sistema veleposlanika Kajzerja predčasno odpoklicati iz Washingtona. V časniku so še dodali, da Marti Kos po odstopu iz predsedniške tekme ni bilo obljubljeno prestižno veleposlaniško mesto v Washingtonu – mnogi so namreč prepričani, da je ravno Kosova glavni razlog Kajzerjevega morebitnega odpoklica. Siol pa medtem poroča, da je zunanje ministrstvo včeraj prikrilo, da je bil veleposlanik poklican na pogovor.

Veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer je bil včeraj na zagovoru pri generalni sekretarki ministrstva za zunanje zadeve Renati Cvelbar Bek, Delov novinar Uroš Esih ob tem poudarja, da gre za predsedniku SDS Janezu Janši lojalnega veleposlanika. Dejstvo je, da so vsi veleposlaniki imenovani v času določene vlade, zanimivo pa je, da Delo le pri poročanju o Kajzerju poudarja, “čigav” naj bi bil dotični veleposlanik. Tako so lažje napletli zgodbo, češ da naj bi po njihovih informacijah Kajzer zlorabil zaupnost depešnega sistema ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) z namenom politične diskreditacije glavne tekmice kandidata SDS Anžeta Logarja na oktobrskih predsedniških volitvah Nataše Pirc Musar. Spomnimo, Janša je v začetku septembra na Twitterju opozoril, da sta se v akcijo zbiranja podpisov za kandidatko Pirc Musarjevo podala tudi slovenska diplomacija in zunanje ministrstvo. Obtožba, da naj bi Kajzer in Janša z depešo želela pomagati Logarju, je seveda smešna, za razliko od Pirc Musarjeve je namreč Logar več kot dovolj podpisov zbral že v prvih treh dneh.

Ministrstvo za notranje zadeve je na pobudo volilnega štaba Pirc Musarjeve zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za kandidaturo za predsedniške volitve. Nekateri kandidati za predsednika republike so se odzvali s kritiko, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj, ministrstvo pa je odgovorilo, da naj bi šlo za rutinski postopek. Z MZZ so po Janševi objavi depeše sporočili, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev, poroča STA. “Neuradno nam je uspelo izvedeti, da je fotografijo omenjene depeše posnel slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu. Kajzer je fotografijo depeše promptno, ko se je pojavila v depešnem sistemu, poslal Janši, svojemu tesnemu in dolgoletnemu političnemu sopotniku na zunanjepolitičnem področju,” so zapisali v Delu.

Zakaj je zunanje ministrstvo prikrilo, da je bil veleposlanik poklican na pogovor?
Nikakor ne drži, da se na veleposlanika RS v ZDA izvajajo kakršni koli pritiski, da bi predčasno odstopil pred koncem svojega mandata. Drugih navedb medijev v ministrstvu za zunanje zadeve ne komentiramo,” so z zunanjega ministrstva, ki ga vodi Tanja Fajon, včeraj odgovorili na vprašanje Siola, ko so preverjali neuradne informacije, da naj bi Marti Kos predsednik vlade Robert Golob ponudil položaj veleposlanice v ZDA, če se iz umakne iz tekme za predsednico republike. Da na veleposlanika ne pritiskajo, so odgovorili v istem času, ko so Kajzerja poklicali na zagovor pri generalni sekretarki ministrstva za zunanje zadeve. S primerom je bil seznanjen tudi Golob, poroča Delo, ta naj bi zunanji ministrici naročil, da v primeru dokazane zlorabe sproži postopek odpoklica veleposlanika – kar pomeni, da so bili na MZZ-ju obveščeni o dogajanju. Odgovorni urednik Siola Peter Jančič je poudaril, da je postopek proti Kajzerju, ker naj bi izdal zaupnost, za katero drugi kandidati in javnost ne bi smeli izvedeti, precej škandalozen in neverjeten. “Informacija, zaradi katere so sprožili postopek proti ambasadorju, bi morala biti javna. O tej pravici bi morali biti obveščeni vsi kandidati, sicer volitve, ki so pred nami, ne bodo izvedene pošteno,” je zapisal. Čeprav je ministrstvo odgovorilo, da naj bi šlo za rutinski postopek, namreč ostaja dejstvo, da je ta “rutinski postopek” očitno vedela samo Pirc Musarjeva, ostali kandidati pa o tem niso bili obveščeni.

Lahko samo rečem, kar je razvidno iz javnih informacij in objav, da delam pošteno in profesionalno kot slovenski diplomat že več kot 25 let. V sedanji vlogi ambasadorja se po najboljših močeh trudim za poglobitev partnerstva in zavezništva med Slovenijo in ZDA. V tem smislu sem ponosen, da se je poglobil strateški dialog med državama in da se je okrepilo zavezništvo. Obenem me veseli, da se krepi gospodarsko, tehnološko in investicijsko sodelovanje ter da smo v zadnjem času še okrepili sodelovanje tako z administracijo kot kongresom in senatom, kjer zelo proaktivno deluje senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar kot sopredsedujoča skupini prijateljstva med Slovenijo in ZDA,” je komentiral veleposlanik Slovenije v Washingtonu Tone Kajzer. Odlični odnosi z ZDA in dobri stiki veleposlanika gredo očitno nekomu v nos, najbrž si zato določeni krogi želijo njegove glave na tnalu. “Drugače si človek težko razloži vso to gonjo kar naenkrat,” je še dodal Kajzer.

Z odpoklicom slovenskega veleposlanika v Washingtonu se pa očitno želi pohiteti. Upam, da bo zmagal razum in bo Kajzer, ki je odličen karierni diplomat z bogatimi izkušnjami, ostal v ZDA,” je komentiral strokovnjak na področju mednarodnega prava dr. Miha Pogačnik, ki je tudi pojasnil, da bo Slovenija od ZDA morala dobiti agreman. Postopek je sicer jasno določen v 17.a členu Zakona o zunanjih zadevah. “Toliko o dokaznem standardu ‘vladavine prava’. Tole je lahko slikalo najmanj nekaj sto ljudi izmed zaposlenih na MZZ, ki imajo dostop do depešnega sistema, na čelu s Fajonovo,” je še pripomnil Pogačnik.

Zakon o zunanjih zadevah (ZZZ-1)

 

Sara Bertoncelj