fbpx

Operacija KUL: Takšno vlogo ima trojica Han, Odlazek, Vesel

Medijski tajkun Martin Odlazek, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: STA/Najdi.si)

Ne dolgo nazaj je direktor Nova24TV Boris Tomašič v oddaji “Kdo vam laže” razkril, da se je dokopal do ekskluzivnih informacij, da obstaja določena skupina ljudi, ki se na vse pretege trudi, da bi zrušila vlado Janeza Janše. Pri tem je razkril imena in priimke operativcev globoke države, ki si prizadevajo, da bi za novega premierja ustoličili ekonomista Jožeta P. Damijana. Poleg predsednika propadle Zares Gregorja Golobiča, nekdanjega sekretarja stranke Zares in ideologa ekstremne Levice Bogdana Biščaka ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića je opozoril na naslednjo trojico: vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana, medijskega tajkuna obsojenega goljufije Martina Odlazka in predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela. Eden izmed virov nam je razkril, da naj bi Han, ki sicer velja za dobrega znanca Odlazka, intenzivno delal na rušenju vlade in sestavljanju nove.

Že dlje časa je znano, da sta medijski tajkun Martin Odlazek in poslanec Matjaž Han v dobrih odnosih. Han pa naj bi sodeč po navedbah enega izmed naših virov celo finančno pomagal Odlazku. Nadalje obstaja povezava med Odlazkom in predsednikom Računskega sodišča RS Tomažem Veselom. To, da pa se Vesel in Odlazek poznata, so nam sicer potrdili celo iz Računskega sodišča: “Poznanstvo predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela in gospoda Odlazka izvira iz njunega življenja na podeželju v Šentvidu pri Stični, kjer sta oba preživela vrsto let.”

Han pomemben dejavnik v zgodbi
Boris Tomašič je izpostavil, da vodja poslanske skupine SD Matjaž Han na zelo prefinjen način v ozadju pelje zgodbo o prevzemu oblasti in vrnitvi levice na oblast. “Njih ne zanima kdo bo predsednik vlade. Njih ne zanima kakšno dejansko moč bodo imeli, dokler je za njih poskrbljeno.” Pri tem je Tomašič spomnil na povezave Hana s Petrolom. Han je po njegovem mnenju “zelo pomemben dejavnik v tej zgodbi in nanj je treba biti pozoren.” V nadaljevanju je Tomašič kot enega ključnih akterjev, pri katerem se celo sestajajo operativci globoke države imenoval medijskega tajkuna Martina Odlazka, v preteklosti obsojenega goljufije, ki ima v lasti vrsto revij, časopisov in radijskih postaj.

Martin Odlazek in radijske postaje pod njegovim okriljem (Vir: Najdi.si)

Tranzicijski tajkun Odlazek velja za močnega člena v verigi, ta namreč preko neposrednega lastništva različnih podjetij ter neposrednega lastniškega ali upravljavskega vpliva obvladuje večinski tržni delež v radijski dejavnosti na trgu Republike Slovenije. V osnovi tako slovenski radijski trg obvladuje preko dveh radijskih mrež oziroma medijskih skupin, in sicer Media24 ter Infonet media. Na tak način ima neposredno ali posredno kontrolo nad podjetji, ki imajo v lasti kar 18 radiev, s čimer je pridobil najmanj 60-odstotni delež na trgu, ki je predpogoj za prevladujoč položaj. Infonet media d.o.o. in Media24 sta skupaj lastnika naslednjih radijskih podjetij: Radio Aktual, Radio Celje, Radio Veseljak, Radio Salomon, Radio Krka, Radio Ptuj, Radio Aktual Kum, Koroški radio, Radio 1, Radio 3, Radio Antena, Radio Belvi, Radio Kranj, Radio Maksi, Radio pro 1, Radio Robin, Radio Triglav ter Radio Urban.

Vesel naj bi imel čez poročilo Računskega sodišča RS
Spomnimo. Ko je Tomašič razkrival imena operativcev globoke države, je med drugim opozoril na predsednika Računskega sodišča RS Vesela in ob tem podal prepričanje, da bo Vesel tisti, ki bo poskrbel, da bo poročilo Računskega sodišča RS takšno, da bo bremenilo ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška in vlado. Šlo naj bi za pritiske na Počivalška, da skupaj s SMC zapusti Janševo vlado, v zameno pa bi mu spregledali, vse kar so mu sami zakuhali. Vesel pa ne samo, da prijateljuje z Odlazkom, temveč naj bi bil prijatelj tudi s Čeferinom, v nekaterih krogih pa naj bi celo razmišljali o njem kot mogočem bodočem mandatarju.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bi lahko postal naslednja tarča predsednika Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: Matic Štojs Lomovšek/STA)

Kakorkoli, ko je v času, ko smo se pričeli soočati s porastom okužb v drugem valu, odjeknila zgodba o tem, da je profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Jože P. Damijan, kot nek neodvisni strokovnjak sestavil program, k sodelovanju povabil Tanjo Fajon, Marjana Šarca, Alenko Bratušek in Luko Mesca, in jim dejal: “Dajte mene za Predsednika Vlade, ker jaz imam boljši program in bomo to naredili, in bomo prevzeli oblasti, in prepričali še tistih par poslancev, ki nam jih manjka.”, si je marsikdo, ki vsemu ne verjame na prvo žogo, lahko mislil, da vendarle tukaj manjka poglavitni del zgodbe, ki vključuje delovanje operativcev globoke države, katerim je v interesu zamenjava oblasti.

V stranki SD svoje želje po spremembi oblasti niti najmanj ne skrivajo, še posebej ne predsednica stranke Tanje Fajon, ki se skoraj na dnevni ravni oglaša, ko je potrebno okrcati vlado. Čeprav smo se pričeli soočati s porastom okužb in povečanjem števila okužb, v stranki SD z izjemo nekdanjega predsednika stranke Dejana Židana, niso intenzivno pozivali k spoštovanju ukrepov, ker so očitno vse napore usmerili raje v nastanek koalicije tako imenovanega ustavnega loka. Ker se v zadnjih dneh v javnosti pojavljajo informacije, da za zamenjavo vlade stoji določena skupina ljudi, ki želi za mandatarja postaviti Jožeta P. Damijana, smo na vodjo poslanske skupine SD Hana naslovili naslednje novinarsko vprašanje: “Zanima nas, ali drži, da se v ozadju srečujete z osebami, kot je Gregor Golobič, Drago Kos, Bogdan Biščak, Martin Odlazek in ostali?”. Han nam je sicer v odgovoru na vprašanje navedel, da se z omenjenimi osebami ne srečuje.

Če navedbe vira, ki nam je razkril, da naj bi Han delal intenzivno na rušenju vlade in sestavljanju nove vlade držijo, je mogoče pričakovati še marsikaj. Trikotnik Han-Odlazek-Vesel ima v rokah precejšnjo moč, prav tako pa to tudi velja za ostale operativce globoke države, ki jih je ekskluzivno razkril Tomašič. Do sedaj smo bili kljub hudi situaciji, v kateri smo se znašli na račun epidemije, priča protestom (tudi precej nasilnim), nespodobnim ponudbam poslancem, do groženj, podkupovanj. V nadaljevanjih bomo razgalili nove povezave med ključnimi akterji operacije koalicije KUL.

Vesel je v odgovoru na novinarsko vprašanje, ki smo ga poslali tudi Hanu, uvodoma odgovoril, da se s politiko ne ukvarja, niti ga le-ta ne zanima. “Poleg tega bi me to obremenjevalo pri svojem delu, ki ga opravljam objektivno in neodvisno in to kljub temu, da pogosto to ne ustreza enim ali drugim snovalcem teorij zarot. Velike večine oseb, ki jih navajate v tem dopisu in svojih prispevkih nisem videl ali z njimi govoril že nekaj let. Vsekakor pa se z nikomur od naštetih ne razpravljam o aktualnih političnih vprašanjih, saj na njih nimam vpliva, niti ga ne bi želel imeti.”

Sara Kovač