Po reorganizaciji Kopač Mrakove na CSD-jih vlada kaos! Največ nepravilnosti je deležen ljubljanski regijski CSD!

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve in sedanja sekretarka v kabinetu Marjana Šarca Anja Kopač Mrak. (Foto: STA)

Po reorganizaciji centrov za socialno delo, ki jo je izvedla bivša ministrica in zdaj državna sekretarka Anja Kopač Mrak, na CSD-jih vlada kaos. Reševanje vlog še vedno zamuja, a kljub temu se na CSD-jih na napovedano reorganizacijo niso ustrezno pripravili, od septembra so namreč vloge kopičili kar v škatlah in so jih začele reševati šele novoustanovljene službe.

Že od začetka septembra je bilo znano, da bo izvedena reorganizacija centrov za socialno delo, kot je bila zastavljena s strani nekdanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve ter zdajšnje državne sekretarke Anje Kopač Mrak. Toda vse vloge za letne pravice, kot so otroški dodatki, subvencije vrtca ali državne štipendije, ki so na CSD-je prispele po 1. oktobru, ko je bilo ustanovljenih 16 regijskih CSD-jev, so se pričele kopičiti v kartonskih zabojnikih, kjer so čakale na reševanje s strani novoustanovljenih služb za izvrševanje zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Pri tem pozornost vzbuja obseg ljubljanskega regijskega CSD-ja, ki je pokrajinsko pristojen za območje vse od Postojne do Kočevja, prav ta pa je tudi največji v Sloveniji glede na število oddanih vlog in zato beleži največje zamude.

Nova v. d. direktorice Anja Osolnik naj bi izvajala pritisk nad zaposlenimi
V okviru regijskih CSD-jev so bile tako ustanovljene službe ZUPJS, pri čemer je bilo za ljubljansko službo predvidenih 20 delovnih mest za reševanje vlog, zaposlenih pa je le 16 uslužbencev, premeščenih iz prejšnjih SD. Prav tako za ljubljansko službo ZUPJS ni bilo zagotovljenih prostorov in so se posledično morale dejavnosti odvijati v prostorih prejšnjih CSD-jev, na primer v Logatcu, na Viču ali Rudniku. Vse vloge, sprejete na lokalnih CSD-jih, so bile nato prepeljane v prostore CSD Šiška in se potem dodelile strokovnim delavcem ZUPJS na različnih lokacijah in so jih morali kurirji ponovno razvažati po različnih lokacijah, po rešitvi pa so odločbe znova dostavili v prostore CSD Šiška, od koder so bile preposlane upravičencem. V. d. direktorja CSD ljubljanske regije je bil Matej Babšek, ki pa je moral dati odpoved iz osebnih razlogov, saj naj bi le tako lahko ohranil prejšnje delovno mesto, a kot pravi naš vir, je bil v resnici odstavljen, ker naj bi se zavedal nesmiselnosti in neučinkovitosti reorganizacije. Do zaposlenih naj bi bil zelo korekten. Na mestu v. d. direktorice ga je nato nasledila Anja Osolnik, zaradi njenih prijemov pa so zaposleni popolnoma obupani, saj naj bi imela do njih nemogoče zahteve, nenehno pa naj bi grozila tudi z odpovedmi delovnih razmerij. Pri tem sicer gleda le na količino opravljenega dela, ne pa tudi na kakovost, ki je zaradi pomanjkanja časa ne morejo zagotavljati, zaradi česar so mnoge odločbe nepravilne.

Na ljubljanskem CSD-ju poleg starih vlog zdaj nerešenih še 6.500 decembrskih vlog?!
Čeprav nekateri mediji poročajo, da naj bi bilo v ljubljanskem CSD-ju nerešenih le še tisoč vlog, pa ti ne povedo, da v resnici ostaja nerešenih še 6.500 vlog iz meseca decembra. Nekateri uslužbenci z ljubljanske službe ZUPJS so v teh dneh tudi na bolniški in prav lahko si ostali CSD-ji po Sloveniji, ki tekoče izpolnjujejo svoje delo, obetajo še naval decembrskih vlog iz ljubljanskega CSD-ja. Glede tega je bila napovedana enodnevna stavka na CSD-jih po Sloveniji, a ko je bil obljubljen razpis kar za 72 delovnih mest, je bila ta odpovedana. Kot vse kaže, obljuba ne bo izpolnjena, do zdaj je bil objavljen razpis le za eno delovno mesto za nedoločen čas. V prostorih CSD Šiška so se oglasili tudi novinarji Kanala A, ki so poročali o dejanskem stanju po reorganizaciji na CSD-jih, a potem so morali trije zaposleni, s katerimi je bil posnet prispevek, na razgovor k Osolnikovi, ki je med drugim napovedala, da bo preprečila objavo prispevka, kar se je na koncu res zgodilo. Istega dne so zaposleni dobili tudi prepoved o nadaljnji komunikaciji z mediji.

Foto: STA

Nov sistem popolnoma degradiral strokovnjake s področja socialnega dela
V začetku marca bo uveden tudi nov informacijski sistem Krpan, ki pa naj ne bi bil kompatibilen z obstoječim informacijskim sistemom CSD-jev, kar za zaposlene pomeni kar dvojno vnašanje podatkov in posledično še večjo obremenjenost že tako preobremenjenih zaposlenih ter še večje zaostanke pri izdaji odločb. Glede na vse dogajanje in katastrofalne posledice reorganizacije CSD-jev do tega trenutka, naš vir meni, da sistem socialnih pravic ne deluje in da se vse bolj oddaljuje od temeljnega socialnega strokovnega dela in od potreb ljudi, ki ta sistem potrebujejo in zaradi katerih je ta sistem sploh ustanovljen. Zaposleni se pri vsem tem spreminjajo v navadne mezdne delavce, ne opravljajo pa več svojega strokovnega dela.

J. Ž.

 • AlojzZ

  Negativna selekcija ali kadrovanje samo naših je pač pokazalo svojo pravo vrednost. Ali kot se je šaljivo oglasil Radio Erevan:

  Vpr.: Ali bi bilo možno socializem zgraditi v puščavi?
  Odg.: Načelno da, vendar bi morali že čez nekaj let začeti uvažati pesek.
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Radio_Erevan

  Še razlaga te resnice: V puščavi socializem ni mogoč, ker bi kmalu zmanjkalo peska in to potem ni več puščava.

  • Fosa Stefan

   bravo
   za tvoje pojasnilo

   kdor ima oblast se počuti večji od BOGA, tako je cel komunistični svet, hudina, trpljenje, razkroj osnovnih vrednot RESNICE, FIZIKE , NARAVE. posledica so slovenčki, ki ne znajo in nočejo ločiti pleve od zrna, posledica je življenje v Sloveniji z 3 x manjšimi plačami kakor z primerljivo avstrijo. tako slovenčki za neuspeh krivijo janšo, vse PZDETE, kučana, pahorja, ropa, bratušek, cmerar, šarec, jankovič, MASLEŠA,. …. so pa NEDOTAKLJIVI.

   vsi ti PZDETI so arogantni,…. nesposobni in samo všečni; češ, kaj bi ti rad, jaz sem predsednik, jaz sem minister jaz delam, kar hočem (bivši minister Bandelli). njihovo merilo, da bi služili ljuidstvu, da bi ljudstvo dobro in lepo živelo. njihovo znanje je ljudstvo JEBATI na suho. ta misel je tem pzdetom tuja:

   VEČJI ČIN IMAŠ, VEČJI SI SLUŽABNIK (oni razumejo to kot večji čin imaš, večji si lahko prasec in več lahko lažeš, obrekuješ (kučan patrija), kradeš,…. zato so v sloveniji 3x manjše plače in zato slovenija vse tožbe proti hrvaški zgubi in zato slovenski vladajoči politiki- PZDETI izven slovenije nimajo prijateljev ne zaveznikov in, ……

 • O’Brien

  SD v vsem svojem sijaju.

 • Andrej

  Zgodba o uspehu se vleče iz leta v leto. Kamorkoli pogledaš, primeš, povsod en sam nered in izigravanje zakonov, pa nikdar nihče za nič ne odgovarja. “Odgovorni” si za izredne zasluge iz zdajšnje nesposobnosti dobro posteljejo za prihodnost. Ker so NAŠI jim to tudi sijajno uspeva. Uspeva jim tako dobro, da so v nesposobnost kot vrednoto prepričali cel narod. Izvolitev vlade in ankete to kar dobro potrjujejo.

  Grem stavit, da bo večina tistih, ki že mesece niso dobili ničesar od sociale, na naslednjih volitvah zopet volila neke preoblečene nesposobne komuniste. Navsezadnje je večina na sociali iz “juga” in oni bodo vedno volili njihove “naše”, pa nobenega drugega. Dokaz je Ljubljana. Že 12 let.

 • Vesuvius Vesuvius

  Mislim, da omenjena gospa ne bi več smela zasedati tako odgovornih mest v vladi. Vrniti bi se morala v operativo bodisi v socialne centre ali domove za starejše, da bi spoznala delo in se kaj naučila. Ni dovolj, da delaš reforme v kabinetu da kadruješ za direktorje in v svete zavodov samo da je naš in to še brez kakršnih koli izkušenj. Ni kapaciteta čeprav se mogoče navzven kaže. Pri reformah moraš znati narediti tudi “delavniške načrte” jih znati izvesti, le tako ti reforma uspe. Če se bo po javnih zavodih še naprej zasedala mesta politično oziroma samo,da je naš ne pa po strokovnosti in dokazanih sposobnostih bomo zabredli
  še v težje situacije kot je omenjena reforma.

 • xtc

  Toliko šudra,pijancev,psihopatov,nesposobnežev,lenuhov in še kaj kot jih premorejo CSD ji najdež malo kje.

 • PLavi-mil

  Najbolj so sposobni kadri SD-ja, še tam kjer kolikor toliko laufa naredijo štalo, ljudje pa stradajo.

 • Osti jarej

  ..jp….in zaostale vloge zdaj rešujejo vsi centri po državi……za ljudi,ki spadajo pod njihovo pristojnost pa časa ni….in tako se vrti,kot se mora

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!