fbpx

Opozicija kritična do interpeliranega Klemenčiča: Zaradi uničenja dokazov zoper Jankovića bi moral odstopiti!

Nadaljevanje seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča (Foto: STAfoto)

V državnem je konec interpelacije zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Za ministrovo razrešitev je glasovalo 18, proti pa 47 poslancev. Poslanec SDS Branko Grims, ki je predstavil interpelacijo, je ob tem poudaril, da bi moral Klemenčič že zaradi odgovornosti za ”šlamastiko” z uničevanjem dokazov zoper Zorana Jankovića sam odstopiti. Ocenil je, da je ravno ta primer uničevanja dokazov v preiskavi sumov jemanja podkupnine s strani ljubljanskega župana Zorana Jankovića dokazal, da slovenski pravni sistem ne deluje. Minister za pravosodje bi moral že zdavnaj prevzeti odgovornost za to, kaj je ustvaril iz naše pravne države.

Grims je izpostavil tudi Klemenčičevozavajanje javnosti v zvezi z njegovim ravnanjem na KPK glede preiskovanja pranja iranskega denarja v NLB“. Klemenčič je, kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sam ocenil, da je bilo ravnanje KPK takrat profesionalno in standardno. “Kako je lahko ravnanje v nasprotju z veljavnim sporazumom med KPK in policijo ter predaja nekega dokumenta na neformalni ravni profesionalno in nadstandardno ravnanje,” se je vprašal Grims.

Klemenčič ni le toleriral, ampak tudi podpiral kršenje človekovih pravic, v državni zbor pa danes začuda ni prišel predsednik vlade Miro Cerar. “Predsednik vlade ni prišel podpreti svojega ministra. Če bi to štel za pomembno, bi temu dal prednost pred svojimi drugimi obveznostmi,” je dejal Grims. Dodal je, da “vse to skupaj, ob dejstvu, da pravosodni sistem očitno ne deluje, za kar je po zakonu o vladi odgovoren resorni minister, mora zadoščati, da se potrdi razrešitev Gorana Klemenčiča in se izogne temu, da bi vse te stvari odpirali še na Svetu Evrope in še kje drugje. Minister za pravosodje ni povečal ugleda pravosodja in pravosodnih institucij, vlada pa je podprla njegovo kandidaturo za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Podpiral je kršenje človekovih pravic, kar mu v SDS najbolj očitajo. V primeru nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše sploh ni ukrepal, ustavno sodišče pa je ugotovilo, da je v primeru patria sodeloval pri kršitvah človekovih pravic. Klemenčičevo navedbo, da se je v tem primeru “odločno uprl političnim pritiskom, saj niso bili podani pogoji za osebno odgovornost najvišjega sodišča“, je Grims dodatno skritiziral.

Klemenčič je prelomil svojo obljubo, ki jo je izrekel ob nastopu mandata, da bo svoje ravnanje usklajeval s stroko in deležniki. “V praksi je drugače, kar je pokazala obravnava zakona o kazenskem postopku. Kje je to usklajevanje? Ko je zakon doživel neslaven konec, je bil v 14 dneh vložen nov. Torej je lahko vsakomur jasno, kako je potekalo usklajevanje – ga ni bilo,” je dejal Grims.

Vse to skupaj, ob dejstvu, da pravosodni sistem očitno ne deluje, za kar je po zakonu o vladi odgovoren resorni minister, mora zadoščati, da se potrdi razrešitev Gorana Klemenčiča in se izogne temu, da bi vse te stvari odpirali še na Svetu Evrope in še kje drugje. To ne bi bilo dobro za Slovenijo,” je sklenil Grims.

Gorenak Klemenčiču očital dvojna merila
Spregovoril je tudi dr. Vinko Gorenak, ki je Klemenčiču najprej očital, da v primeru Fišer in Zalar pet mesecev pred zastaranjem ne pride do zaslišanj. “Zakaj pa v tem primeru ne letijo glave?” Očitno gre za dvojna merila, o katerih pa Klemenčič ne govori. “Ko sem nekatere predstavnike poslanskih skupin povprašal, kaj se gredo z zakonom o kazenskem postopku, so mi rekli: Minister nam grozi. Jaz jim verjamem,” še je dejal Gorenak, ki je pred tem poudaril, da je Evropsko sodišče za človekove pravice v tristo dvajsetih primerih od tristo enainštiridesetih Slovenijo obsodilo, ker so naša sodišča kršila človekove pravice.

Minister za pravosodje je odgovoren za to, da imamo državljane prvega in drugega reda
Grims, ki je trenutno stanje označil kot parodijo pravne države, je dejal, da minister Klemenčič nosi odgovornost za izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in v pravosodje, ker slovenskega pravosodja ni uspel približati evropskim normam in je podpiral sistematično kršenje človekovih pravic. To je dovolj razlogov za razrešitev. Grims je poudaril, da je vedno bolj jasno, da imamo državljane prvega in drugega reda. Zato je odgovoren minister za pravosodje, njegova razrešitev pa bo v korist ljudi. ”Ali je izjava predsednika vrhovnega sodišča, Masleše, da je treba prvoobtoženega “sfukati”, novi pravni termin? Ne po tej izjavi niti po ugotovitvah ustavnega sodišča, da so bile v patrii kršene človekove pravice, minister Klemenčič ni reagiral in se s tem celo hvali,” je še dejal in dodal: ”Povejte mi en primer v Evropi, ko se sodni postopek proti enemu politiku vleče 10 let, oživi pred vsakokratnimi volitvami, pred odločilnimi volitvami se ga celo zapre in ko je kljub temu izvoljen, se mu protipravno odvzame mandat!”

Vi pač ne bi smeli nikoli zasesti položaja ministra za pravosodje /…/ predvsem zato, ker nimate prepotrebne integritete,” je poslanka Eva Irgl dejala Klemenčiču in dodala, da je njegov največji problem pomanjkanje integritete, ki je predpogoj, da lahko nek funkcionar sploh zasede takšen položaj. Klemenčič je kršil človekove pravice, danes pa se poteguje za najvišjega v Evropi, ki bi bdel ravno nad človekovimi pravicami. Po besedah poslanke je to naravnost perverzno.

Se spomnite ugotovljenih kršitev sodnice Pavlič Pivkove, ki je paradirala s titovko na glavi? Še zmeraj je v službi pri Klemenčiču. V svojem tvitu jo je omenil Janez Janša, ko je pokomentiral Klemenčičev govor o svoji odlični ekipi. Del te odlične ekipe je ravno Pavlič Pivkova in ni čudno, da so tudi izdelki in storitve temu podobni, je poudaril Janša.

Anja Lepej