Opozicija o uničujočih ukrepih koalicijske pogodbe zoper slovensko podjetništvo: “Z ukrepi, ki bodo sledili koalicijski pogodbi, boste uničili še tisti zdravi del, ki v tem trenutku normalno posluje!”

Suzana Lep Šimenko. Foto: STA

Žalostno je, da  koalicija uvršča slovenske podjetnike skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce. Potrebno pa je zavedanje, da koalicijska pogodba ni nikakršno naključje, niti ni rezultat izsiljevanja ene stranke, je namreč odraz stanja v šestih strankah vladne koalicije, ki so se o njej dogovorile.

Na predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SNS so poslanke in poslanci v sredo razpravljali o škodljivih in uničujočih ukrepih zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi, ter napadih oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je izpostavila, da so se za sklic izredne seje odločili z razlogom, saj lahko posamezni ukrepi, če bodo izvedeni, resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov Republike Slovenije. “Na seji odbora za gospodarstvo je bilo veliko rečenega okoli vsebine koalicijske pogodbe. Nekateri so mirili, da je govoriti o ukrepih iz koalicijske pogodbe prenagljeno, da bo razprava o tem na mestu šele, ko bodo ukrepi na mizi. Drugi so govorili, da je koalicijska pogodba le usmeritev. Spet tretji, da jo jemljejo resno in da jo je potrebno izvrševati. A dejstvo je – koalicijska pogodba je podpisana in usklajena s strani šestih strank. Govoriti o ukrepih, ki so v njej in so za gospodarstvo in državljane škodljivi, je potrebno danes in ne takrat, ko bo za to prepozno.” Po besedah poslanca Marka Pogačnika nova vlada strank LMŠ, SD, DeSUS, SMC, SAB in nadstrankarske Levice želi z nerazumnimi davki, brezglavo rastjo administracije in privilegijev, večjimi birokratskimi ovirami in centralizmom podjetnike zatreti ali jih celo pregnati.

Foto: STA

Od uspešnega gospodarstva odvisna blaginja državljank in državljanov
Glede na to, da je bilo velikokrat rečeno, da je vse davčne spremembe potrebno vnaprej napovedati, da mora biti okolje predvidljivo, je Lep Šimenkova izpostavila, da so prav to s koalicijsko pogodbo storili, zato lahko vse v njej navedene ukrepe jemljemo kot napoved za njihovo uresničevanje. Kar seveda pomeni nerazumne nove obdavčitve za gospodarstvo in državljane. “Popolnoma razumljivo je, da je takšna koalicijska pogodba povzročila začudenje in ogorčenje s strani slovenskih podjetnikov,” je poudarila in dodala, da je iz nje je več kot jasno, da koalicija z njo zanika dejstvo, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države. Da bomo imeli le ob uspešnem gospodarstvu dovolj sredstev za zdravstvo, šolstvo, izobraževanje, pokojnine. Konec koncev, le od uspešnega gospodarstva, preko delavnih mest, je odvisna blaginja državljank in državljanov Republike Slovenije.

Pretekla koalicija treh strank se je zelo rada pohvalila z gospodarsko rastjo v preteklih letih, te iste stranke pa so del koalicije tudi danes. Sedaj več kot očitno nameravajo z nerazumnimi ukrepi uničiti tiste, ki so h gospodarski rasti prispevali največ, to je slovensko gospodarstvo, večinoma slovenski izvozniki. V stranki SDS izpostavljajo, da takšnih nerazumnih potez nikakor ne morejo razumeti in jih kot take ne odobravajo. Med slovenskimi podjetniki je največ ogorčenja povzročila koalicijska zaveza, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine. Glede posledic uresničenja te zaveze in veljavne ureditve obdavčevanja kapitalskih dobičkov se je v javnosti razširilo veliko nepoznavanja in tudi zavajanja.

Na podlagi veljavne zakonodaje je izplačilo dobičkov, ki jih ustvarijo slovenski podjetniki v svojih podjetjih, obdavčeno dvojno. Podjetje mora na ustvarjeni dobiček najprej plačati davek od dohodka pravnih oseb, katerega stopnja znaša 19 odstotkov. Če si želi podjetnik ta dobiček tudi izplačati, pa mora plačati še davek na kapitalski dobiček, katerega stopnja znaša 25 odstotkov. Če pogledamo na primeru, to pomeni 39,25 evra davka na 100 evrov ustvarjenega dobička. Če bo sprejeto določilo iz koalicijske pogodbe o vključitvi prihodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine, bo večina dobičkov obdavčenih po dohodninski stopnji 50 odstotkov. To pomeni, da bo od 100 evrov ustvarjenega dobička potrebno plačati kar 59,5 evra davka oziroma bo dejanska obdavčitev ustvarjenih dobičkov skoraj 60 odstotkov.

Ivo Boscarol in Igor Akrapovič (Foto: STA/Printscreen)

Kar 56 odstotkov obrtnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v tujino
S tem bo obdavčitev dobičkov skoraj tako visoka, kot znaša tako imenovani utajevalski davek po 68. a členu zakona o davčnem postopku, ki znaša 70 odstotkov. Po besedah Lep Šimenkove je najbolj žalostno to, da koalicijske stranke slovenske podjetnike uvrščajo skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce. Pri čemer bodo višje obdavčitve imele za posledico odhode slovenskih podjetij v tujino. V anketi, ki jo je naredila obrtna zbornica Slovenije, namreč kar 56 odstotkov obrtnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v tujino (v anketi je sodelovalo 1.540 obrtnikov). Videti je mogoče, da predlagana sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov ne bo prizadela le podjetij, prizadela bo namreč tudi fizične osebe; na primer ob prodaji nepremičnine, oddajanju stanovanja v najem, vse tiste, ki so dolga leta varčevali za lažjo starost itd.

K dodatni davčni obremenitvi bo prispeval dvig prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delodajalce, in sicer do konca mandata po stopnji 0,8 odstotne točke dviga za delodajalce na leto. Dejstvo je, da je tako prispevek delojemalcev kot delodajalcev skupni strošek obremenitve plač, ki ga plača delodajalec. To pomeni, da se bo dvignila masa stroškov dela, pri čemer delavci od tega ne bodo imeli popolnoma ničesar. K neposredni obremenitvi podjetnikov pa bi prispevali tudi drugi ukrepi: ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, dvig minimalne plače v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto, davek na nepremičnine in premoženje in določitev spodnje meje DDPO na 5 odstotkov.

Poslansko skupino SDS so po besedah Pogačnika močno zaskrbeli sovražni govor posameznih poslancev Levice, tako imenovane nadkoalicijske stranke vlade Marjana Šarca, do podjetnikov, širitev neresnic, nespodobne politične kulture in populizma, celo namigi o vzpostavitvi nekega družbenega, ekonomskega sistema in grožnje s ponovno nacionalizacijo. “Sovražni govor proti podjetnikom je za poslansko skupino Slovenske demokratske stranke nedopusten.”

N. Ž.

 • Common Sense

  Hja, če ste slučajno gledali izredno sejo je pomenljivo, da je petorčku vseeno “malo nerodno”. Saj večina njih tudi ve, da so stvari v koalicijski pogodbi neuresničljive z obsegom denarja, ki ga imamo (pa četudi nabijejo vse davke). Samo tega trenutno ne morejo priznati. Potem pa svoja izvajanja zavijajo v celofan v smislu “narobe ste razumeli koalicijsko pogodbo”.

  Po drugi strani je pa jasno opazno, da Lukcu Mesečniku ni bilo prav nič nerodno. Lepo je razložil zakaj v koalicijski piše to kar piše. Kako tudi ne, saj so oni to noter vrinili:) In čisto lepo je povedal, da želijo “stanje” na področju davkov vrniti nazaj v 2006, torej v pred-janševo dobo oz. predno je Janševa koalicija naredila zadnjo večjo spremembo (cedularna obdavčitev kot en primer).

  Osebno mislim, da je petorček želel Levico pripeljati žejne čez vodo, samo da formirajo vlado. Ker je bil strah pred Janšo premočan. A mlečnozobim Che Guevaram je treba eno reč priznati. Neumni niso. Gotovo so preigrali tudi to možnost. In gotovo so vedeli, da bo treba sprejeti proračun. Levica bo tako lahko Šarca močno (!) stisnila za jajčka in izsilila pisno obljubo, da bodo realizirali a), b) in c) iz koalicijske pogodbe.

  Potem se pa, podjetniki-ali-ne, primite za denarnice. Če ste volili kogarkoli iz šestorčka ali ne, drago vas bo stalo. Pa nič prav veliko več neto plače ne boste imeli, kvečjemu za kakšen pir ali dva. To je še največja tragedija:))

  • Simon Novak

   Nerodno je lahko samo đešnjakom, nobenemu drugemu

   • boogin1

    Simon Novak
    Škoda kekršnegakoli komentarja za vas komunajzle podganje izrebke, ki kar tekmujete med seboj, kdo bo državljanom naredil večjo škodo.

    • Simon Novak

     Če je škoda, kaj pa potem komentiraš, đešnjak zahojeni

  • macon

   Koalicija bo lahko za projektne zadeve dobila glasove SNS in manjšincev. SNS noče hitrih volitev, ker bodo izpadli iz parlamenta.

   • Simon Novak

    S tvojim zadnjim stavkom se popolnoma strinjam

   • Common Sense

    Imaš prav. A jaz mislim, da se bo na koncu zlomilo drugje. Po naše – skregali se bodo. Preveč ego-tripperjev na kupu. Let’s wait and see.

 • Amerikanc

  Poglejte skupinsko sliko nove “vlade”. Poglejte njihova povešena ramena. Kaj to pomeni ?!

  • Black_Raven

   da smo gotovi…

  • Common Sense

   Še posebno Šarec….

  • Simon Novak

   Poglej raje JJ in njegova povešena ramena.Kaj to pomeni?

   • Prle

    Ivana pač zastopimo,on povešana ramena uporablja namesto obešalnika.

 • Aron

  Moj neto dohodek je cca. 50% bruto dohodka. Delo torej. Zakaj bi bil kapital obdavčen precej manj? Perverzna logika.

  • ZatonMesecnikov

   Si se kdaj vprašal zakaj je tvoj neto 50% bruto? velik del teh 50% pa pokasirajo dilertji na javnem in upravnem?

   • Simon Novak

    Itak, ja

   • Aron

    meni ni toliko problem mojih 50%, ker pač nekaj dobim iz javnega servisa. ja, plača je primerljivo preveč obdavčena, ampak še večja diskrepanca je pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov (tako pravnih oseb, kot fizičnih oseb lastnikov pravnih oseb).

    • ZatonMesecnikov

     Kolikor poznam privatnikov imajo bolj malo dobičkov. Srečni so z nulo…

     • Aron

      Hmmm, le zakaj? Hint: stroškovna optimizacija. Been there, done that.

     • Common Sense

      Hey Aron, malo za šalo…. A nisi ti rekel, da si domoljub, oz. nekaj takega? Praviš “Been there, done that”… Hmmm. Zakaj si pa “stroškovno optimiziral”? A ne bi bilo bolj pošteno, da pustiš kot je, pa plačaš državi davek brez “optimizacije”? Konec koncev, naj bo kapital obdavčen enako kot tvoja plača! (50%).

      Spet pridemo do tega, da smo vsi socialisti dokler se gre za tuj žep. Ko pa se gre za našega, smo kar naenkrat bistveno manj solidarni, kajneda? ;)

     • Aron

      Domoljub je krilatica za ljudi, ki ne bi plačevali davkov, RTV naročnine, pa vseskozi vihtijo slovenske zastave:)
      PS: Nisem imel v mislih svoje firme, sem pa delal finance za svojega bivšega delodajalca. Domoljuba, seveda :D

     • Common Sense

      No lej. Jaz tebi privoščim manj davkov. Ni fino, če pol vzamejo. Če pa si morebiti kdaj v življenju celo imel priložnost dobiti bonus, je pa sploh tema. (hint: več kot 50% vzamejo). V tem primeru si bil namreč obdavčen podobno ko cigarete.

      Vseeno mislim, da predno višamo davke, dajmo pogledati kje so rezerve. In rezerv, roko na srce, imamo ogromno. Da ne omenjam zavoženih investicij TEŠ6 in drugi tir, katere bi dokazano lahko gradili ceneje. Nek čuden pokazni kontejner za 100K, ki so ga hitro skinili, je pa samo simptom zapravljanja.

      Da ti sploh ne omenim kako veliko nižjih uradnikov po raznoraznih minstrstvih in raznoraznih agencijah samo češe rit cel ljubi dan. Poznam dva taka in naravnost grozljivo jih je poslušati kako “dolgcajt” jim je. Plačo prejemajo od tvojih 50%.

      Tako, da, pravi imaš. Nima veze, levi, desni. Samo zadnjih 8 let se mi teli levi (oz. sredinska levica, kot se imenujejo) niso ravno izkazali. V obdobju gosp. rasti niti ene resne reforme niso skozi spravili. Bog ne daj (ampar res), da pride kmalu kriza. Je*ali bomo ježa vsi skupaj.

      No, lep dan, pa čim višji neto ti želim:)

     • Aron

      Ja, ja, ja! rezerv polno! in ja, imaš prav, nihče nima resnega interesa rezati te agencije, zavode, zavožene projekte/firme, ker so pač molzna krava.

      se mi zdi, da če bi ob enaki obdavčitvi (pa še kje bi lahko porezali, vsaj pri plačah), bi morali! imeti boljši javni servis. sam kaj, ko se vrtijo ene in iste osebe, menjajo ministrstva/agencije/oddelke, pač strokovnjaki za vse. pa mlade in ambiciozne dol tiščat. poznam ljudi iz tožilstva, mlade strokovnjake, ki se jim ubije vsa volja do sprememb, ker šefica vzame tapomembne primere in jih pospravi v predal. in to je velik problem, ki presega levo-desno.

      Jah, za višji neto bo treba službo menjat. Ali pa odpret firmo v Bosni in preselit rezidenstvo nekam blizu Banja luke:)

     • ZatonMesecnikov

      Nizke plače?

    • Common Sense

     Bo že držalo. Javni servis pri nas je 1A s piko. Pa ceste so super. Pa čakalnih vrst sploh ni, to si grdi zli desničarji izmišljujejo. Pa zobarja ni treba nič doplačati. Pa, upošteva se zakonodaja, da morajo v 30 dneh izdati gradbeno dovoljenje. Pa v zadnjih štirih letih smo od vseh 10.000 dodatno zaposlenih v javnem sektorju seveda vse zapolsili kot bolniške sestre, policiste in gasilce ter seveda zdravnike, ne? Zakaj že? A,….vem:) Zato, ker premalo plačajo grdi zli kapitalisti!

     In potem je svizec zavil čokolado in je ena gospa iz ene reklame zavila z očmi in rekla “ja, seveda” :) Daj nehaj.

     Slovenc je super gnetljiva stvar. Lahko ga tlačiš, pa bo še kar našel razloge zakaj je zadovoljen. Levica to ve. In to izkorišča :)))

  • macon

   Perverzno je, da želiš še višje obdavčen dobiček, ki je itak že obdavčen čez 40%. Vsi bi morali zahtevati nižje obdavčitve, ker naj ima tisti, ki ustvarja, ne pa tisti, ki prejema iz državne malhe, ker je levičar.

   • Simon Novak

    Od kod pa prejemajo plače poslanci SĐS, če ne iz državne malhe, zahojenec?

    • macon

     Niti sanja se mi ne, kaj pomeni tvoj Đ v SĐS oziroma kako tvojo superiornost in zaničevanje do česa izražaš s tem?

     Za razliko od tebe levega fašista, ki dovoljuješ svojemu diktatorju, da se poserje nate in se mu potem milo zahvališ, hkrati pa drkaš o plačah samo desnih poslancev, eni nikoli ne problematiziramo plač poslancev, ker gre za del demokratične procedure. Nisem zahojeno zavisten kot ti, teslo debilno.

     • Simon Novak

      SĐS in đešnjaki ste od dne, ko ste za finančno svetovalko najeli Dijano ĐuĐić iz Velike Kladuše. Pa đešnjaki mi ne govorite o diktatorju, dokler vas vodi JJ

     • macon

      Diktator je v tvoji omari, bebec zahojen.

     • Simon Novak

      Zahojenec si edino ti, ki si prvi omenil diktatorja

     • Simon Novak

      Za Dijano ĐuĐić pa nobenega “pametnega” komentarja?

   • Aron

    Ma nima veze levičar-desničar, gre se za pošteno davčno obravnavo. Se pa strinjam, da je problem pri porabi javnoh sredstev, ampak tukaj spet odvisno od tistega, ki je pri koritu.

    • macon

     Gre za tako pošteno davčno obravnavo kot laganje, kako obdavčeno je delo. Pri tem gledajo samo na plačilno listo in ignorirajo obremenitev delodajalca, ki je na listi ni, hkrati je pa dejstvo, da ves bruto plača delodajalec in neto dobi zaposleni. Ni nobene obdavčitve delavca in delodajalca, je samo ena obdavčitev bruta in ven pride neto.

     Enaka telovadba je pri laganju, da dobiček ni pretirano obdavčen, hkrati pa še dodatno obdavčijo, ko si ga lastnik izplača in ignorirajo v statistikah.

  • Common Sense

   Grdi zli kapitalist (lastnik d.o.o.) – če želi legalno dobiti del dobička kot cash na svoj TRR – je obdavčen 19%+25%. Torej 40%. Če ima plačo,. je obdavčena tudi ta. To je zaenkrat v redu. To, da si ti obdavčen 50% je pa svinjarija.Itak. Kazalo bi malo preveriti učinkovitost porabe davkov, ki ti jih vzamejo od plače. Tega od levakov noben ne dela. Tu se skriva najmanj pol rešitve, ne samo v nabijanju novih in novih davkov. Izgleda pa, da je to edino kar znajo, zato pa smo kjer smo. Aron, lupijo te kot banano. S tem, da na tvojo bruto plačo delodajalec še dodatno plača. Vse to je zanj bruto 2 strošek, ne pozabi tega. Požrešna država. V napačna vrata se zaganjaš. Verjetno si volil koga od šestorčka, potem pa jamraš nad 50% obdavčitvijo. Ja bravo, res.

   • Aron

    Je kar treba ločiti med lastnikom podjetja, pravno osebo in zaposlenim. Lastnik ima torej ogromno variant za davčno optimizacijo. Se pa strinjam, da je na strani porabe potrebno precej stvari prevetriti, ne bi pa tukaj niti pod razno stavil na desno opcijo, ki ima svoje prišepetovalce.

  • Common Sense

   Mimogrede. Si kupil stanovanje v preteklosti? Bi ga rad prodal in se selil v večjega? Si morda varčeval v delnicah, obveznicah? Ni problema. Sedaj te bomo odrli. Potem pa še kar naprej trosi take neumnosti “zakaj bi bil kapital obdavčen manj”? :) Ljudi je treba udariti po glavi ali po žepu, da razumejo.

   • Simon Novak

    Odrli so že tvojo pamet

   • Aron

    Sem prodal stanovanje, plačal vse davke (tudi dohodnino zaradi kapitalskega dobička), pa se mi ta del ne zdi sporen. Kot vem, se v to obdavčitev itak ne bo posegalo?

    • Common Sense

     Aron, potem si storil pravilno. Ker, “kapitalski dobiček”, je, med drugim, razlika med nakupno in prodajno ceno stanovanja. Glede na to, da so se cene stanovanj izjemno povišale, ti ne bi priporočal, da bi po bodoči zakonodaji prodajal oz. le če absolutno moraš. Namreč, sedanjih 25%, bi se po predlogu koalicije zvišalo na 50%. Čisto navadne ljudi, ki nitii slučajno niso kapitalisti (so pa kaj prišparali v preteklosti) bo zaradi tega še zelo bolela glava. Sedaj pa privoščljivo navijajo “dajmo jih prasce, grde zle kapitaliste”. No, bomo videli kako jim bo všeč, ko in če se to celo uresniči. Ne rečejo zastonj “be careful what you wish for.”

     P.S. Je pa res, kdor ničesar nima, mu je vseeno:) Tuja rana ne boli.

     • Zora

      Po tem kar pišeš se vidi da nimaš pojma. Če sedaj prodaš stanovanje plačaš 2% davka. To se ne bo spremenilo. Kaj nakladaš o 25% procentih. Govor je o davku na nepremičnine….

     • Common Sense

      Zora, žal ti moram odvrniti, da pojma nimaš ti. Pri prodaji ali podaritvi nepremičnine se, če je fizična oseba nepremičnino pridobila (kupila, dedovala, …) po 1. januarju 2002, ugotavlja tudi dobiček iz kapitala. Od dobička iz kapitala se plača dohodnina. Obdavčenje dobička iz kapitala ureja Zakon o dohodnini.

      Davčna osnova od dobička kapitala je razlika med vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi in odsvojitvi (npr. nakupu in prodaji).

 • Simon Novak

  Dejstva? Kdo od podjetnikov je že šel in kam? Pa ne baba čula baba rekla, pa odlične informacije, ampak samo DEJSTVA (priimek, ime, firma, kdaj in kam je šel). Če dejstev ni, ne odgovarjajte

  • Aron

   Ma ne vidim smisla, da bi se OBRTNIKI selili iz Slovenije. Verjetno spet odvisno od poslovanja, kupcev, kadra. Gre za eno veliko napihovanje in lobistične pritiske.

   • Simon Novak

    Vem

   • macon

    Selili bodo sedeže svojih firm, seveda pa bodo poslovali tukaj in plačevali prispevke za plače in ddv. Od dobička firm pa bo Slovenija dobila točno 0.

    • Simon Novak

     Ja, to bo

    • Aron

     Ma bi moral videti kak konkreten izračun, če se komu to realno splača. V teoriji že možno.

     • macon

      Po mojem je to v EU hitro izvedljivo in z malo dela, oziroma ti davčni svetovalec naredi zelo hitro. Naši levičarji ignorirajo dejstvo, da EU nudi platformo za razne ekonomske operacije.

     • Simon Novak

      Ja, đešnjaki pa oh in ah

     • Common Sense

      Aron, brez zamere, a očitno nikli nisi bil podjetnik, pa ne mislim na samozaposlenega s.p. Plačaš 3.000-5.000 EUR in ti davčni svetovalec pripravi vse papirje. Popolnoma legalno, znotraj EU. Da ne omenjam Bosne. Pa itak, da ne verjameš :))

     • Aron

      Imel sem svoje podjetje, ampak mi ni nikoli niti pod razno padlo na pamet, da bi prenesel sedež v države z zame ugodnejšo davčno obravnavo. Pač nisem tak tip ‘domoljuba’.

     • Common Sense

      Ni problema Aron:) Vsi s(m)o mi domoljubi, še posebno, ko gre za tuj denar. To ti najbolje ilustrira poslanec Levice, Mihec Kordiš. Ko je bilo treba dati 25% poslanske plače stranki se je uprl. Ker, da mora “šparati” za prihodnost. Jaz sem si rekel: “A bejž no?” :) Trenutno stanje? 8.000 dolga stranki. Sedaj predlaga 8,3% (1/12). Toliko o tem.

  • stajerc5

   Kaj je s tabo, rogovski zadrogiranec? Preselis sedez firme in pokazes sredinec mocvirju, vse jasno- budala cefurska!???

   • Simon Novak

    Dejstva, đešnjak zahojeni. Če jih nimaš, ne smeti tukaj

 • Prle

  En dobronameren nasvet za vašo Suzy,saj je oh in sploh,da imaš dva priimka,mar to pomeni,da si nekaj več? Zdaj pa k nasvetu, Suzy, obišči kdaj frizerja,najdi si kakšnega stilista,saj pri tej plači verjetno to zmoreš. Pa brez zamere,pa zdrava mi ostani.

  • Simon Novak

   Ravno za otroke strašit je, bere pa vse z listka, da ne bi slučajno pozabila, kaj ji je veliki vodja naročil, da mora povedati

   • Prle

    He,he,he,verjetno Veliki pastir razporeja tudi njihove plače.

    • Simon Novak

     To pa tako ali tako

  • Common Sense

   Imaš prav Prle. A to ne spremeni tega kar je povedala. Pa saj, če pogledaš faco Počivalška, gospodarskega ministra ti je jasno, da tudi one ve, da je kar precej res, to kar je povedala. Samo ne smejo in ne morejo priznati, da so nategnili Levico. Zatorej bo Mesečnik stisnil Šarca za jajčka in že čez 2-3 tedne. Počakaj do razprave o proračunu. In potem, Prle, se bo uresničilo vse kar v koalicijski pogodbi piše. In tudi ti boš na slabšem. Volili ste, imejte.

   • Prle

    Bi bila v vsakem primeru

 • Andrej

  Pred ene tri tisoč leti so že vedeli:

  Prd 10,16
  Gorje ti, dežela, kjer je tvoj kralj deček
  in se tvoji prvaki goste že zjutraj.

  Deček Luka nam vlada, pa če si priznamo ali ne. Ta pametni pa volit ne gredo.

  • Prle

   Boljše mladi Luka,kot pa senilni Ivan Janez.

   • Common Sense

    Valjda:) Sam da ni črni Janez. Pa, če kri ščijemo:) Very smart.

    • Prle

     Amen.

  • Simon Novak

   Ta pametni pa volit ne gredo. KONČNO je eden od đešnjakov javno priznal, kakšna je volilna baza SĐS in kdo jih je volil, da so absolutni zmagovalci volitev. Bravo za pogum, Andrej

 • RATATA

  Žalostno je, da koalicija uvršča slovenske podjetnike skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce….. in
  tudi v vseh sporih je tako, da sodišče mora po načelih “in favorem laboratoris” odločiti v korist šibkejše stranke … torej delavca.

 • Simon Novak

  Nagradno vprašanje: Od kod prejemajo plače poslanci SĐS? Nagrada je skupinsko slikanje z JJ

  • tohuvabohu

   Od kod jo pa prejemaš ti za svoje butaste kretenizme? Dolgočasen si, siromak.

 • Antonius

  Kučanovi vladni šaljivci se očitno ne zavedajo, kaj pomeni preselitev podjetja v tujino.
  Ko preseliš podjetje v tujino, začneš tam na novo zaposlovati, seliš proizvodnjo in počasi odpuščaš zaposlene od kjer si preselil svoje podjetje.
  Vladni šaljivci niti pomislijo ne, kaj se zaradi njihovega vladnega igračkanja lahko zgodi s 450 zaposlenimi pri Akrapoviču. Boscarol in z njim delovna mesta, je že v odhajanju, ostali *kapitalistični* privatniki so pa še v fazi napovedanih odločitev.
  Najbrž, da bo res. Volitve so prezahtevna odločitev, za slovensko volilno kmetavzarsko pamet.

  • Simon Novak

   Aha, Kučana ste že omenili, upam, da danes ne pozabite še na Tita in Venezuelo, đešnjaki

   • ježodež

    Če nimaš, kaj pametnega za povedat, bodi raje TIHO in POSLUŠAJ, da se kaj NAUČIŠ!

    • Simon Novak

     Tukaj zagotovo NE

  • Simon Novak

   za slovensko volilno kmetavzarsko pamet VOLILNA BAZA SĐS

   • tohuvabohu

    Govedo dolgočaso, daj mir. Saj ti ni treba cele dneve srati po internetu.

  • Vera

   Ne žali kmetov, ker imajo boljšo pamet kot tile poslanci z raznimi kupljenimi nazivi .

   • Antonius

    Kmetavzarji niso niti kmetje niti meščani. Kmetavzarji so pametnjakoviči, ki se spoznajo samo na prazen nič.
    Kmetavzar je tudi Simon Novak.

 • Common Sense

  “Glavni problem je namreč v tem, da so vsi zelo solidarni ko je potrebno deliti denar drugih. Ko pa bi bilo na isti način potrebno razdeliti svojega, se pa solidarnosti hitro neha. Lahko bi se reklo, da smo do denarja drugih vsi socialisti, do svojega pa kapitalisti. In tudi Levica pri tem ni nobena izjema.”

  http://www.matejzalar.si/solidarnost-v-oblakih/

  Podpišem.

  • Simon Novak

   Od kod prejemajo plače poslanci SĐS?

   • tohuvabohu

    Kdo pa so to, govedo?

   • stajerc5

    Lunatik je rekel,da so vsi na minimalcu, nje-de? A je tako ali ne, sem kaj zamudil!?

    • Simon Novak

     Ogromno

  • ježodež

   Sedanja skrpana vlada, je najbolj milo rečeno AMATERSKA VLADA in narod/državljani, njihovi poizkusni ” zajčki” – “bo kar bo, če bo, ali pa nič ne bo” to je PROGRAM te vlade.

   • Simon Novak

    Samo tvoje mnenje in mnenje tvojih zahojenih đešnjakov

 • Franc Šink

  Levica naj pohiti z iskanjem “novih” obrazov. Ta vlada ne bo dolgo.

  • Common Sense

   Amen.

  • Simon Novak

   Itak, samo do 2022

 • Vera

  Šarčeva vlada 1 + 5 nič ne razume , saj nič ne zna ! Včeraj smo spet na RTV SLO 3 videli vso bedo poslancev LMŠ, LEVICE in SMC – ja .

 • Common Sense

  Če v avto, ki kuri preveč goriva natočiš še več goriva, ne bo šel nič hitreje in nič bolje se ne boš peljal. Se boš pa peljal še malo dlje. Dokler pač spet ne zmanjka goriva. Pameten človek zato raje poskrbi za popravilo. Analogno, novi davki ne bodo popravili nebuloz pri upravljanju te države. Bodo pa jim podaljšali življenje. A le dokler ne zmanjka “goriva”.

 • xtc

  Komunizem je sistem piromanov ,ko pokurijo vse crknejo od gladu.

 • rebula7

  CE TE SCITI KUCANOVA MAFIJA SODISC IN SKORUMPIRANEGA SISTEMA SLOVENIJE
  27 LET POTEM SE LOPOVI RES NE RABIJO BATI ZA NIC.RES DA JIH POLICIJA VSE
  ULOVI AMPAK VSE OD POLICIJE NAVZGOR PA JE ZAL KORUPCIJA GNILEGA SISTEMA
  SLOVENIJE 27 LET .IN NE VEC POSTENOSTI NAKLADATI PRAVLJIC .TO NI
  NIKAKRSEN SOVRAZEN GOVOR TO JE ZAL REALNOST SLOVENIJE KI BO PROPADLA
  NATANKO V 10 LETIH CE BO SE TAKSEN GNIL SISTEM OBSTAJAL DALJE.DA POTEM
  KDO NEBO DEJAL NISMO VEDELI .USTVAVRITI SE MORA NOV POSTEN SISTEM KJER BO
  PRED ZAKONOM VSAK ENAK NE PA TO SRANJE NAKLADANJE 27 LET .PRIHODNOST
  PRINASA RESNICO IN NE POSTENOSTI RAZLAGATI VEC LAZI TA CAS SE KONCUJE.HVALA 24 NOVA TV ZA RESNICO IN POSTENOST IN REALNOST

  • Simon Novak

   Kučan, Tito in Venezuela, to je vse, kar znate zahojeni đešnjaki ponavljati kot papige

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!