fbpx

Opozicija o uničujočih ukrepih koalicijske pogodbe zoper slovensko podjetništvo: “Z ukrepi, ki bodo sledili koalicijski pogodbi, boste uničili še tisti zdravi del, ki v tem trenutku normalno posluje!”

Suzana Lep Šimenko. Foto: STA

Žalostno je, da  koalicija uvršča slovenske podjetnike skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce. Potrebno pa je zavedanje, da koalicijska pogodba ni nikakršno naključje, niti ni rezultat izsiljevanja ene stranke, je namreč odraz stanja v šestih strankah vladne koalicije, ki so se o njej dogovorile.

Na predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SNS so poslanke in poslanci v sredo razpravljali o škodljivih in uničujočih ukrepih zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi, ter napadih oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je izpostavila, da so se za sklic izredne seje odločili z razlogom, saj lahko posamezni ukrepi, če bodo izvedeni, resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov Republike Slovenije. “Na seji odbora za gospodarstvo je bilo veliko rečenega okoli vsebine koalicijske pogodbe. Nekateri so mirili, da je govoriti o ukrepih iz koalicijske pogodbe prenagljeno, da bo razprava o tem na mestu šele, ko bodo ukrepi na mizi. Drugi so govorili, da je koalicijska pogodba le usmeritev. Spet tretji, da jo jemljejo resno in da jo je potrebno izvrševati. A dejstvo je – koalicijska pogodba je podpisana in usklajena s strani šestih strank. Govoriti o ukrepih, ki so v njej in so za gospodarstvo in državljane škodljivi, je potrebno danes in ne takrat, ko bo za to prepozno.” Po besedah poslanca Marka Pogačnika nova vlada strank LMŠ, SD, DeSUS, SMC, SAB in nadstrankarske Levice želi z nerazumnimi davki, brezglavo rastjo administracije in privilegijev, večjimi birokratskimi ovirami in centralizmom podjetnike zatreti ali jih celo pregnati.

Foto: STA

Od uspešnega gospodarstva odvisna blaginja državljank in državljanov
Glede na to, da je bilo velikokrat rečeno, da je vse davčne spremembe potrebno vnaprej napovedati, da mora biti okolje predvidljivo, je Lep Šimenkova izpostavila, da so prav to s koalicijsko pogodbo storili, zato lahko vse v njej navedene ukrepe jemljemo kot napoved za njihovo uresničevanje. Kar seveda pomeni nerazumne nove obdavčitve za gospodarstvo in državljane. “Popolnoma razumljivo je, da je takšna koalicijska pogodba povzročila začudenje in ogorčenje s strani slovenskih podjetnikov,” je poudarila in dodala, da je iz nje je več kot jasno, da koalicija z njo zanika dejstvo, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države. Da bomo imeli le ob uspešnem gospodarstvu dovolj sredstev za zdravstvo, šolstvo, izobraževanje, pokojnine. Konec koncev, le od uspešnega gospodarstva, preko delavnih mest, je odvisna blaginja državljank in državljanov Republike Slovenije.

Pretekla koalicija treh strank se je zelo rada pohvalila z gospodarsko rastjo v preteklih letih, te iste stranke pa so del koalicije tudi danes. Sedaj več kot očitno nameravajo z nerazumnimi ukrepi uničiti tiste, ki so h gospodarski rasti prispevali največ, to je slovensko gospodarstvo, večinoma slovenski izvozniki. V stranki SDS izpostavljajo, da takšnih nerazumnih potez nikakor ne morejo razumeti in jih kot take ne odobravajo. Med slovenskimi podjetniki je največ ogorčenja povzročila koalicijska zaveza, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine. Glede posledic uresničenja te zaveze in veljavne ureditve obdavčevanja kapitalskih dobičkov se je v javnosti razširilo veliko nepoznavanja in tudi zavajanja.

Na podlagi veljavne zakonodaje je izplačilo dobičkov, ki jih ustvarijo slovenski podjetniki v svojih podjetjih, obdavčeno dvojno. Podjetje mora na ustvarjeni dobiček najprej plačati davek od dohodka pravnih oseb, katerega stopnja znaša 19 odstotkov. Če si želi podjetnik ta dobiček tudi izplačati, pa mora plačati še davek na kapitalski dobiček, katerega stopnja znaša 25 odstotkov. Če pogledamo na primeru, to pomeni 39,25 evra davka na 100 evrov ustvarjenega dobička. Če bo sprejeto določilo iz koalicijske pogodbe o vključitvi prihodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine, bo večina dobičkov obdavčenih po dohodninski stopnji 50 odstotkov. To pomeni, da bo od 100 evrov ustvarjenega dobička potrebno plačati kar 59,5 evra davka oziroma bo dejanska obdavčitev ustvarjenih dobičkov skoraj 60 odstotkov.

Ivo Boscarol in Igor Akrapovič (Foto: STA/Printscreen)

Kar 56 odstotkov obrtnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v tujino
S tem bo obdavčitev dobičkov skoraj tako visoka, kot znaša tako imenovani utajevalski davek po 68. a členu zakona o davčnem postopku, ki znaša 70 odstotkov. Po besedah Lep Šimenkove je najbolj žalostno to, da koalicijske stranke slovenske podjetnike uvrščajo skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce. Pri čemer bodo višje obdavčitve imele za posledico odhode slovenskih podjetij v tujino. V anketi, ki jo je naredila obrtna zbornica Slovenije, namreč kar 56 odstotkov obrtnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v tujino (v anketi je sodelovalo 1.540 obrtnikov). Videti je mogoče, da predlagana sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov ne bo prizadela le podjetij, prizadela bo namreč tudi fizične osebe; na primer ob prodaji nepremičnine, oddajanju stanovanja v najem, vse tiste, ki so dolga leta varčevali za lažjo starost itd.

K dodatni davčni obremenitvi bo prispeval dvig prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delodajalce, in sicer do konca mandata po stopnji 0,8 odstotne točke dviga za delodajalce na leto. Dejstvo je, da je tako prispevek delojemalcev kot delodajalcev skupni strošek obremenitve plač, ki ga plača delodajalec. To pomeni, da se bo dvignila masa stroškov dela, pri čemer delavci od tega ne bodo imeli popolnoma ničesar. K neposredni obremenitvi podjetnikov pa bi prispevali tudi drugi ukrepi: ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, dvig minimalne plače v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto, davek na nepremičnine in premoženje in določitev spodnje meje DDPO na 5 odstotkov.

Poslansko skupino SDS so po besedah Pogačnika močno zaskrbeli sovražni govor posameznih poslancev Levice, tako imenovane nadkoalicijske stranke vlade Marjana Šarca, do podjetnikov, širitev neresnic, nespodobne politične kulture in populizma, celo namigi o vzpostavitvi nekega družbenega, ekonomskega sistema in grožnje s ponovno nacionalizacijo. “Sovražni govor proti podjetnikom je za poslansko skupino Slovenske demokratske stranke nedopusten.”

N. Ž.