Opoziciji so se pocedile sline po evropskih sredstvih, ki so bila izpogajana! Sedaj bo dovolj sredstev za ceste, vrtce, šole, bolnišnice

Ljubljana, Trg republike. Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMS, SD, Levica in SAB.

Člani in simpatizerji Slovenske demokratske stranke nadaljujejo z regionalnimi srečanji. Tokrat so se zbrali v sončnih, a vetrovnih Marazigah nad Koprom. Dogodek, ki se je pričel ob 13.00 uri, je potekal v veselem vzdušju, ki ga ni skazilo protestniško razgrajanje pred šotorom, v katerem je potekala prireditev, kjer je spregovoril je tudi o tem, zakaj si želi opozicija na vsak način priti do predčasnih volitev. Kot je dejal, so se opozicij namreč pocedile sline po sredstvih, ki so bila izpogajana v Evropski uniji. Sedaj bo namreč dovolj sredstev za gradnjo cest, železnic, šol, vrtcev, urejanje okolja in vodotokov, cest, kolesarskih stez, bolnišnic, domov za starejše občane. Spomnil je, da levica ni v zadnjih 15 letih zgradila niti ene bolnišnice.

Srečanje se je pričelo z Zdravljico, kot vsa srečanja doslej, nato pa je na oder stopil Silvano Radin, predsednik lokalnega odbora Koper. Najprej je pozdravil vse prisotne, še posebej pa je izpostavil predsednika vlade, Janeza Janšo. “Gospod predsednik, gotovo vam nikjer drugje ne bodo pripravili tako burnega pozdrava kot tukaj,” je šaljivo dejal. “Obkladajo nas s fašisti, ampak glede na to, kako se obnašajo pred šotorom, lahko rečemo le to, da so oni fašisti,” je zaključil.

Naslednja je spregovorila predsednica Primorske regijske koordinacije SDS, Sabina Homjak, ki se je zahvalila vsem, ki so se udeležili prireditve. “Današnje dogajanje pred šotorom predstavlja zaton levega fašizma,” je povedala, njene besede pa so naletele na buren odziv v občinstvu. “Predsednik vlade je prevzel vlado v najtežjem času in jo popeljal skozi epidemijo vse do izjemne gospodarske rasti, ki smo ji priča.” Zbrane je nato še pozvala, da naj se še naprej borimo proti levem fašizmu, saj je Slovenija demokratična država, ki pripada vsem Slovencem in Slovenkam. Sledila je točka kulturnega programa v izvedbi moškega pevskega zbora, Pergula Sv. Peter.

Naslednja je na oder stopila podpredsednica Slovenske demokratske mladine, Simona Purkat. “Primorke in Primorci veljate za bojevite, kar bi radi dokazali protestniki pred to gostilno. Ampak jaz verjamem in vem, da ste tisti Primorci, ki ste tukaj z nami in ste člani SDS, še bolj bojeviti. To bomo skupaj z vami dokazali na prihajajočih volitvah.” Vznesene besede podpredsednice podmladka je občinstvo pozdravilo z bučnim aplavzom. Nato je nadaljevala z opisom vsega dobrega, kar je podmladek počel v zadnjem letu, ki je bil sicer zaznamovano z epidemijo, a je bilo kljub temu veliko dobrega storjenega. Podmladek stranke je organiziral največji mednarodni dogodek doslej, Mladinski strateški forum. Mednarodna sekretarka podmladka je bila izvoljena v izvršilni odbor podmladka Evropske ljudske stranke. Spregovorila je tudi o resoluciji z naslovom Oda mladosti, ki naslavlja probleme mladih. Svoj govor je nadaljevala z vsem, kar je stranka naredila za mlade in pozivom mladih, da se pridružijo SDM.

Nato je govorila evropska poslanka, Romana Tomc, ki je v začetku povedala, da rada zahaja v te kraje in da je na dogodkih v organizaciji Primorske regijske koordinacije vedno velika udeležba, kot je bila danes. “Ta teden sem bila v Strasbourgu, kjer je bilo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Navadno se na plenarni seji zberejo številni državniki, ki pa jih tokrat ni bilo, saj so bili vsi v Sloveniji. Slovenski uspehi odmevajo po celem svetu, razen v Sloveniji. Slovenski mediji so namreč ravno na tisti dan organizirali dan molka,” je bila jasna evropska poslanka.

Nato se je dotaknila še protestov, ki so potekali pred šotorom. Povedala je, da je v tem trenutku v Evropski uniji veliko težav, veliko različnih mnenj, a da se v EU ne bi moglo pripetiti nekaj, kar se je zgodilo danes pred prireditvenim šotorom. “To, kar se je danes zgodilo v Sloveniji, se ne bi moglo zgoditi v Evropi, saj ta ne tolerira levega fašizma,” je bila prepričana. Misel je zaključila s tem, da smo lahko člani SDS pravzaprav protestnikom hvaležni. Naslednji teden namreč prihaja v Slovenijo misija Evropskega parlamenta, ona pa bo lahko svojim kolegom nazorno pokazala, kaj se pravzaprav v Sloveniji dogaja. Svoj govor je zaključila z spodbudo pred prihajajočimi volitvami v naslednjem letu. »Če želimo, da bo lahko vlada s svojim dobrim delom nadaljevala, se moramo vsi udeležiti naslednjih volitev. Oddati moramo glas za stranko, ki nas bo vodila v prihodnost. Za stranko SDS. Naslednje leto bo leto naših zmag,« je zaključila.

Za slovensko policijo je težek teden
Za njo je na oder stopil minister za notranje zadeve, Aleš Hojs. Uvodoma je dejal, da je za slovensko policijo težak teden, ob tem pa je spomnil na slavno Krambergerjevo misel, ki je dejal, da bo levica, ko ne bo vladala, protestirala in pozivala k smrti tistih, ki vladajo in niso njihovi. “To kar vidimo zunaj pred šotorom so zadnji trzljaji tega, čemur pravite levi fašizem. Jaz temu pravim preprosto komunizem. Teh dogodkov ne bi bilo brez opozicije, ki ne razume, da se oblast menja na volitvah in medijev, ki hujskajo in pozivajo k nasilju.”

Nato je spregovoril o tem, da ni prav nič čudno, da je levica sedaj obrnila ploščo. “Danes tisti, ki so ves čas pozivali k nasilju, razbijali po Ljubljani, zažigali in obešali lutke trdijo, da je vsega kriva policija, ki je skozi vse tedne skrbela za to, da se je vzpostavil red in mir. Zato jo imamo in zato, da se ni ponovilo leto 2012, ko so nekateri policisti končali v bolnišnicah.” Nadaljeval je, da je situacija danes vendarle drugačna. V protestih, ki so zgodili med zadnjo vlado Janeza Janše, so sicer prav tako obešali lutke, jih kurili, a da koalicijski partnerji v tem mandatu niso isti, kot so bili v zadnjem. “Zdravko Počivalšek ni Gregor Virant in Matej Tonin ni Radovan Žerjav,” je povedal. Zaključil je z vsem dobrim, kar je vlada naredila za državo. Govoril je o visoki gospodarski rasti, višjih plačah in pokojninah, skrbi za mlade družine z otroki in številnih projektih, ki se že oz. se še bodo gradili v državi.

“Mi uspešno črpamo sredstva EU”
Naslednji je zbrane nagovoril minister za razvoj in kohezijsko politiko, Zvone Černač. Najprej je spomnil zbrane, da je to že tretjič, da SDS prevzema odgovornost za Slovenijo, pri čemer so bili vsi mandati uspešni. “Vemo, kaj je prihodnost Slovenije in kaj moramo še postoriti. Kljub temu, da je mandat relativno kratek, smo opravili veliko dela. Premiki so bili na številnih področjih. Še pred dvema letoma smo poslušali, kako je črpanje sredstev EU slabo, da se nič ne da zaradi slabega informacijskega sistema države in tako dalje. No, mi uspešno črpamo sredstva iz EU skladov za to in naslednjo finančno perspektivo,” je dejal.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1446833376120512524

Nato je spregovoril o vseh projektih, ki jih prav zaradi tega lahko načrtujemo, ali pa so se že začeli. Spomnil je na 127 šol in vrtcev, ki se jih bo sedaj obnavljalo ali celo zgradilo, pa na upokojenske domove. Ob tem je spomnil, da Socialni demokrati v zadnjih 7 letih niso uspeli zgraditi niti enega novega, kljub temu, da so velike potrebe, še posebej v času epidemije. “Lahko si predstavljate, da bi veliko lažje prebrodili epidemijo, če bi Socialni demokrati opravili svoje delo.” Nato se je dotaknil še protestnikov pred šotorom. “To pred šotorom ni samo levi fašizem, temveč izjemna radikalizacija levega fašizma, ki pa ga je mogoče premagati samo na volitvah. Temu pohodu, ki pridobiva vedno radikalnejše oblike, sicer pa predstavlja procent ali dva Slovenije, je potrebno za vedno pokazati izhod iz politike.” Ob koncu je povabil vse na naslednje volitve in da naj vsi udeleženci pripeljejo še svoje bližnje – vse, ki v srcu dobro mislijo. Sledila je predstavitev evidentiranih kandidatov, nato pa točka kulturnega programa v izvedbi Anžeta Šuštarja.

Nato je na oder stopil predsednik vlade, Janez Janša.

Vsem zbranim se je najprej zahvalil za udeležbo in povedal, da je bilo že kar nekaj regijskih srečanj, a je bila na srečanju v Marezigah verjetno udeležba najbolj številčna. Šaljivo je nadaljeval, da je morda do tako velikega srečanja prišlo zaradi publicitete, za katero so poskrbeli protestniki pred prireditvenim prostorom.

»Današnji spremljavi pred šotorom moramo biti hvaležni. Kričanje, totalitarni simboli, tudi v avto nekaj priletelo. Ta slika bo marsikaj pojasnila našim evropskim kolegom. Bolj nazorne razlike, ki kaže razliko med njimi in nami, si ne bi mogli želeti«

Nato je povedal, da so tovrstni procesi motenje ustavnega procesa, saj je Slovenija parlamentarna demokracija, v kateri stranke tekmujejo za naklonjenost volivcev, protestniki pa motijo mirno zborovanje.

»Mi obstajamo že več kot 30 let. Ali se spomnite, da bi mi kadarkoli in kjerkoli v 30 letih motili in nagajali nekomu drugemu, ko je zboroval in se pripravljal na volitve? Ali smo mi to kdaj počeli? To do nedavnega v Slovenji ni bil običaj. To, kar se dogaja zadnje čase je dno in je preseglo vse meje,« je povedal in nadaljeval, da se tega sicer ne bo slišalo v medijih, saj so se protesti in z njimi povezano nasilje rodilo in skotilo prav tam, v hišah dominantnih medijev in drugih zakulisij.

»Tisti, ki vabijo na proticepilske proteste ob sredah in ob petkih, so vabili tudi sem v Marezige. Danes sicer njih ni tukaj, so na varnem v Ljubljani. Kljub temu nas je tukaj v šotoru več kot njih zunaj. Mnogi botri tega kričanja niso prišli na Primorsko. So ostali v Ljubljani na varnem. Vse to počnejo, ker je vlada dokazala, da se da delati drugače, da se da denar, ki ga zberemo skupaj investirati v to, kar potrebujete, ne pa v paravojske nevladnih organizacij iz Metelkove.”

Ob tem je spomnil, da je lahko tovrstna radikalizacija zelo nevarna. Tako se je namreč začel vzpon fašizma v Italiji, na tak način so komunisti strmoglavili demokratične vlade po drugi svetovni vojni, v Sloveniji pa se je to zgodilo že prej. »To je v nasprotju z demokratičnimi standardi, demokracijo, ustavo in z vsem, kar pojmujemo kot normalna civilizacija,« je bil jasen. Misel je zaključil spodbudno, saj Slovenija danes ni Italija v tridesetih letih prejšnjega stoletja in da je SDS stranka orientirana v prihodnost, za razliko od protestnikov pred šotorom, ki obujajo mračnjaške ideologije.

Spregovoril je tudi o tem, zakaj si želi opozicija na vsak način priti do predčasnih volitev. Kot je dejal, so se opozicij namreč pocedile sline po sredstvih, ki so bila izpogajana v Evropski uniji. Sedaj bo namreč dovolj sredstev za gradnjo cest, železnic, šol, vrtcev, urejanje okolja in vodotokov, cest, kolesarskih stez, bolnišnic, domov za starejše občane. Spomnil je, da levica ni v zadnjih 15 letih zgradila niti ene bolnišnice.

Zaključil je s tem, da bomo morali vso dobro delo, ki ga je vlada opravila, povedati ljudem iz oči v oči. »Ne delajmo si iluzij, da bo naše sporočilo prišlo do slovenskih domov preko novinarskih hiš, kot je POP TV ali RTV. Potrebno bo vzeti pot pod noge. Na tej podlagi bomo lahko zbrali dovolj glasov, da oblikujemo trdno vlado, ki bo zagotovila Sloveniji prihodnost, za katero smo glasovali na plebiscitu,« je končal.

Sara Kovač