fbpx

Organizator neprijavljenega shoda bi moral plačati vse stroške policije

Kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović (Foto: Printscreen)

To sredo smo bili priča že drugemu protestu, kjer skupina državljank in državljanov protestira proti uvajanju pogoja PCT v vse sfere javnega življenja. Ker pa je vsem dobro znano, kdo je tisti, ki na proteste poziva in jih organizira, bi človek upravičeno pričakoval, da bi shod prijavil. To pa se seveda ne zgodi, zato mora stroške varovanja nositi država, torej vse slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.

Dobro znano je, da je kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, sicer tudi predsednik stranke Resni.ca. tisti, ki kot organizator vabi na shode sredi Ljubljane. S tem je seznanjena policija, kot tudi mediji. V luči tega pa je nedvomno potrebno opozoriti, da je več kot očitno, da ta ne spoštuje Zakona o javnih zbiranjih, ki navaja, da mora tisti, ki shoda ne prijavi, povrniti vse stroške policije.

Foto: Printscreen

“Zgroženi smo bili, ker je divjaški del protestnikov uničeval Državni zbor RS. Poškodovali so stekla na oknih in vratih. To je totalno nedopustno,” je v zvezi z nasilnimi sredini protesti za Planet TV zatrdil poslanec SDS Dejan Kaloh in dodal, da kdor shoda ne prijavi, je po 35. členu Zakona o javnih zbiranjih dolžan povrniti vse stroške policije. “Upam, da bo policija izdala plačilni nalog, da bo gospod Stevanović pokril stroške varovanja,” je poudaril jasno in dodal, da je očitno, da v Ljubljani obstaja klika ljudi, kot sta Stevanović in Jaša Jenull, ki imajo enostavno preveč časa, da si lahko kaj takega dovolijo. 

Glede na to, da smo bili prejšnjo sredo priča metanju pirotehnike, po zraku pa so letele tudi granitne kocke, ne čudi, da je policija tokrat še dodatno okrepila varovanje in število prisotnih policistov. To pa seveda pomeni dodatne stroške, ki bi jih moral kriti organizator protestov, ki se več kot očitno ne zmeni na visoko število okužb in pa škodo, ki je bila povzročena na prejšnjem shodu. Več kot očitno je, da se zaveda, da bo stroške povzročene škode na poslopju hrama demokracije nosil nihče drug, kot državljanke in državljani, ki vplačujemo v državno blagajno.

Stroški niso majhni
Takšna praksa, ki smo ji priča sedaj, je nedopustna. Še posebej v luči podatkov o stroških policije, ki so bili še pred tokratnim sredinim shodom posredovani s strani Generalne policijske uprave. Slovenska policija je imela namreč od marca 2020 do 31. decembra 2020 539.966,90 evrov stroškov, od 1. januarja 2021 do 20. septembra 2021 pa 342.683,92 evrov. Skupaj je imela kar “882.650,82 evrov stroškov za izvedbo varovanj javnih shodov, ki niso bili prijavljeni skladno z Zakonom o javnih zbiranjih”. To pa pomeni, da so slovensko policijo oziroma nas slovenske davkoplačevalce neprijavljeni protivladni protesti stali skoraj 900 tisoč evrov.

Ker je znano, da se od lanskega leta naprej ob petkih zbirajo tudi Jenullovi protivladni protestniki, je mogoče pričakovati, da bodo stroški še naprej rasli. Ti namreč shodov ne prijavljajo, a se vseeno nič meni nič tebi ob petkih zbirajo na protestih. Več kot očitno je, da se razvajeni levičarski protestniki veselo zafrkavajo na naš račun, saj jih pristojni organi ne preganjajo zaradi njegovih nezakonitih dejanj. Lepo je biti prvorazreden.

Sara Kovač