fbpx

Orodje globoke države: NPU je politična tvorba, ustanovljena s strani Katarine Kresal, specializirana za preganjanje političnih nasprotnikov levice!

Foto: STA

“Glede na to, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kot neoudbo, torej politično policijo, ustanovila Katarina Kresal, nekdanja predsednica LDS, ne čudi, da imamo v državi stare kučanovske strukture okrog Foruma 21 in njihove pankrte v NPU. NPU ukiniti!,” je v povezavi z nedavnim državnim udarom opozoril dolgoletni novinar Vinko Vasle. Med ljudmi, tudi na račun nedavnega obračuna z Zdravkom Počivalškom, vedno bolj postaja očitno zavedanje, da je NPU politična tvorba, specializirana za preganjanje političnih nasprotnikov levice. 

NPU je leta 2010 ustanovila takratna notranja ministrica Katarina Kresal in tedaj se je govorilo, da bo šlo za nekakšen FBI po vzoru ZDA ali nekaj podobnega. Namesto, da bi se na kupu zbrala specializirana skupina vrhunskih kriminalistov, ki bi se ukvarjala z najbolj zahtevnimi oblikami, zlasti bančnega in gospodarskega kriminala, se je po besedah nekdanjega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, po kadrovski strukturi kaj kmalu izkazalo, da iz te moke ne bo kruha.

Spomnimo. Kresalova je z zakonom, NPU podredila direktno sebi, mimo šefa kriminalistične policije in mimo šefa slovenske policije. Nobeden od njiju takrat sploh ni protestiral proti temu absurdu (šef kriminalistov je bil takrat Aleksander Jevšek, danes župan Murske Sobote, šef policije pa je bil Jani Goršek, nekdanji svetovalec generalne direktorice policije Tatjane Bobnar). Organizacijski absurd podrejenosti NPU ministrici je ostal vse do prihoda Gorenaka na mesto notranjega ministra. “S spremembo zakona smo takrat, na mojo izrecno zahtevo, NPU podredili šefu kriminalistične policije,” je poudaril Gorenak.

Foto: STA

Takšnega NPU ne potrebujemo
Znotraj policije, sploh pa kriminalistične policije, NPU danes velja za eno najbolj spornih organizacijskih potez, poudarja Gorenak. “Težko boste našli kriminalista, zlasti kriminalista kriminalistične policije, ki bi podpiral takšno organizacijsko obliko NPU, sploh pa njihove plače. Če k temu dodamo še podatek o tem, da kriminalist NPU na letni ravni obravnava eno samo kaznivo dejanje, kriminalisti v Ljubljani pa po več sto kaznivih dejanj na enega kriminalista, je razočaranje kriminalistov nad NPU še toliko bolj razumljivo.” Gorenak je  v preteklosti že večkrat poudaril, da takšnega NPU, kot ga imamo, ne potrebujemo.

“Slovenija je takrat krvavo potrebovala močno, udarno in sposobno elitno kriminalistično enoto, ki bo hitro in učinkovito preiskovala najhujša kazniva dejanja, zlasti s področja gospodarskega kriminala. In potrebuje jo tudi danes. Toda nič od tega v Sloveniji nimamo,” je med drugim poudaril Gorenak. 

Janša kritičen do delovanja NPU
V povezavi z nedavnimi hišnimi preiskavami se je v torek oglasil predsednik vlade Janez Janša in podal kritično oceno, da so pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva že dolgo v ospredju politične simpatije ter medijski pritiski in ne teža suma kaznivih dejanj oziroma oškodovanja premoženja ali javnih koristi. “Zato danes že hišna preiskava pri ministru Počivalšku, čeprav postopki nabav zaščitne in medicinske opreme niso stari niti štiri mesece in čeprav so potekali v skrajno zaostrenih razmerah pandemije ter popolnega kaosa na trgu in mnogi niti še niso zaključeni. Zato po več sto milijonskih vsotah ukradenih evrov iz slovenskega zdravstvenega sistema preko dvornih dobaviteljev zdravstvene opreme skozi desetletja, še nihče od njih ni obtožen ali obsojen in nobene hišne preiskave ni bilo na reviji Mladina, ki je bila bogato financirana iz preplačanih žilnih opornic,” je med drugim pojasnil Janša.

Glede na to, da NPU deluje v korist levice kot orodje globoke države, ne čudi, da je predsednica SD Tanja Fajon med tistimi, ki so naklonjeni delovanju NPU. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je v luči tega tako izpostavil: “Fajonova trdi, da imamo neodvisno policijo in dobro delujoč NPU. Logično, njen najnovejši svetovalec za nacionalno varnost in kandidat za notranjega ministra stranke SD je Sebastjan Selan, bivši direktor Sove, ki je s svojim (ne)delovanjem omogočil pranje denarja Irana v NLB.” 

Hana Murn